Tilinpäätöksen korjaaminen

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
Marzy
Viestit: 38
Liittynyt: 28 Tammi 2011, 16:20

Tilinpäätöksen korjaaminen

Viesti Kirjoittaja Marzy » 11 Syys 2011, 20:17

Moikka!

Osaisikohan joku teistä auttaa minua tällaisessä asiassa:

Jos huomaan, että viime vuoden kirjanpidossa on virhe ja tilinpäätös on jo tehty, niin miten korjaan virheen tilinpäätökseen? Ja pitääkö veroilmoitustakin korjata ja jos pitää niin miten se korjaus käytännössä tapahtuu?

Lisäksi kysyisin, että korjaisitteko myös ihan pienet virheet?

Marzy

Ellis79
Viestit: 58
Liittynyt: 23 Huhti 2011, 23:42

Re: Tilinpäätöksen korjaaminen

Viesti Kirjoittaja Ellis79 » 13 Syys 2011, 22:57

Kirnapitolautakunta on antanut lausunnon virheiden korjaamisesta ( 21.6.2005/1750), se löytyy täältä: http://ktm.elinar.fi/ktm/fin/kirjanpi.n ... enDocument

Lausunnon yhteenveto vastannee kysymyksiisi:

Tilinpäätösperiaatteiden muutokset sekä aikaisempia tilikausia koskevien virheiden oikaisut tulee jatkossa tehdä yksinomaan omaa pääomaa (Edellisten tilikausien voitto/tappio) oikaisemalla. Oikaisuja ei siten enää tehdä tulosvaikutteisesti vaan takautuvasti. Vastaava oikaisu on myös tehtävä vertailuvuotena olevan edellisen tilikauden päättävään taseeseen. Vertailuvuoden tuloslaskelmaa ei sen sijaan ole välttämätöntä saattaa vertailukelpoiseksi, mutta oikean ja riittävän kuvan sitä vaatiessa on muutoksen tulosvaikutuksesta tilikausien vertailun mahdollistamiseksi annettava liitetieto. Jos vertailulaskelmaa kuitenkin oikaistaan, tulee tehtyjen muutosten ja niiden perusteiden vastaavasti käydä ilmi liitetiedoista
Jos toimintakertomuksessa tai tilinpäätöksen liitetiedoissa esitetään tilinpäätöksiä tai tunnuslukuja useammalta tilikaudelta, on myös nämä saatettava mahdollisuuksien mukaan vertailukelpoisiksi tai ainakin selkeästi mainittava niiden osalta mahdollinen vertailukelvottomuus. Oikaisuja tehtäessä tulee ottaa huomioon olennaisuuden periaate.

KPA 2:2.1 § velvoittaa esittämään liitetietona aikaisempiin tilikausiin kohdistuvat tuotot ja kulut sekä virheiden korjaukset, jos ne eivät ole merkitykseltään vähäisiä. Kirjanpitolautakunta katsoo, että liitetietona on vastaavasti esitettävä oikean ja riittävän kuvan vaatimus huomioon ottaen eriteltynä tilinpäätösperiaatteiden muutoksista ja aikaisempien tilikausien virheiden oikaisuista aiheutuvat muutokset omaan pääomaan.

Kirjanpitolautakunta pitää hyvän kirjanpitotavan edellyttämänä menettelynä sitä, että tilikauden verotettavaan tuloon perustuvat verot ja laskennalliset verot kirjataan vastaavalla tavalla myös suoraan kertyneiden voittovarojen oikaisuiksi.

Marzy
Viestit: 38
Liittynyt: 28 Tammi 2011, 16:20

Re: Tilinpäätöksen korjaaminen

Viesti Kirjoittaja Marzy » 14 Syys 2011, 19:32

Kiitos tuosta vastauksesta!

Ymmärsinkö oikein, että korjaus tehdään vasta kuluvan vuoden tilinpäätökseen, eikä siihen korjattavaan tilinpäätökseen kosketa ollenkaan?

Miten käytännössä tehdään kirjaukset, jos oletetaan, että viime tilikaudelta kirjanpidosta puuttuu esim. 500 euroa palkkoja?

Marzy

Ellis79
Viestit: 58
Liittynyt: 23 Huhti 2011, 23:42

Re: Tilinpäätöksen korjaaminen

Viesti Kirjoittaja Ellis79 » 14 Syys 2011, 19:54

Jos tuota 500 euroa pidetään olennaisena, se tehdään niin että kirjataan esim. an rahatili per edellisten tilikausien voittovarat. -> eli ei tuloslaskelman kautta.
En ole ihan varma veroilmoituksen oikaisusta, mutta luulisin että se tehdään erillisellä ilmoituksella että sitten jatkossa täsmää. Tai sitten vaihtoehtoisesti kulu lisätään kuluvan vuoden veroilmoitukseen jolloin kumultaiivisesti menee oikein ja tästä oikaisusta annetaan ilmoituksella lisätieto. Mutta tästä en ole varma.

Jos taas ei pidetä olennaisena, niin sitten se kirjataan normaalisti palkaksi. Tällöin myös verotus tulee oikaistua samalla.

Andy
Viestit: 1555
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Tilinpäätöksen korjaaminen

Viesti Kirjoittaja Andy » 14 Syys 2011, 21:31

Viimeksi kun tarkistin niin verottajan kanta asiaan oli, että jos korjaus vähentää veroja, niin sen voi tehdä kuluvallakin tilikaudella, mutta jos korjaus lisää veroja niin tällöin on tehtävä korjausilmoitus, jotta verottaja saa omansa pois korkojen kera.

Eli jos koituu kirjanpitovelvollisen vahingoksi, niin ei ole pakko oikaista korjausilmoituksella. :D

Vastaa Viestiin