Uber-taksi

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
Kataja555
Viestit: 1
Liittynyt: 29 Joulu 2018, 10:03

Uber-taksi

Viesti Kirjoittaja Kataja555 » 29 Joulu 2018, 10:43

Moi!

Olen kirjanpitäjä ja minulla on pari Uber-taksiasiakasta. Tavoitteeni olisi kirjata oikein taksiyrittäjien Uber-tulot. Olen soittanut pariin otteeseen myös verotoimistoon asiasta (sielläkin vain arvellaan, mitään täsmällistä tietoa ei ole).

Kun asiakas maksaa kännykällä Uber-taksin, raha menee suoraan Alankomaihin Uberin tilille. Sieltä sitten tilitetään taksiyrittäjälle hänen osuutensa.

Olen päätynyt seuraavanlaiseen toimintatapaan:
Koko asiakkaiden maksama summa kirjataan myyntiin alv 10%.
Tästä summasta tehdään myös alv-yhteenvetoilmoitus.
Edellisestä summasta vähennetty Uber-palvelumaksu kirjataan EU-ostoihin.

Meneeköhän tämä oikein vai olisiko jollain parempaa tietoa?
Pirjo

TRN
Viestit: 69
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Re: Uber-taksi

Viesti Kirjoittaja TRN » 12 Tammi 2019, 04:08

Ketä niissä Uber-taksikuljetuspalvelu kuiteissa on laskuttaja ja laskun saaja ja miksi tekisit alv-yhteenvetoilmoituksen Suomessa laskutettavista matkoista?

Ei minulla sen parempaa tietoa ole, mutta veikkaan silti että menee väärin jos teet alv-yhteenvetoilmtoituksia taksikuljetuspalvelujen maksuista. Uber toimittaa platformin, asiakkaat ja hoitaa maksujen välityksen, josta ottaa provision ja myynti syntyy kolmannen osapuolen Uber-taksikuskin ja asiakkaan välille. Näkemättä kuitteja sen tarkemmin, niin luulen että menee näin:

Uber-taksikuski ketä on rekisteröitynyt ALV velvolliseksi Suomeen tekee kuljetuksen Suomessa ja laskuttaa asiakasta normaalisti Suomen alvien mukaan. Uber hoitaa maksuliikenteen ja tekee kuitit kuskin puolesta, eli maksu mene Uberin kautta asiakkaalta kuskille. Uber veloittaa provisiot kuskilta jotka menee yhteisöhankintana ALV 0%, koska Uber ilmeisesti laskuttaa Alankomaista käsin. Jos kuski ei ole ALV velvollinen niin sitten maksaa provisioista myös ALV Alankomaiden mukaan mutta asiakkailta laskuttaa matkoista ALV 0%. Provisio laskuissa pitäisi näkyä Uberin ja kuskin ALV tunnukset.

Alla lainaus Uberin käyttöehdoista:
”4. Maksut
Ymmärrät, että Palvelujen käyttö saattaa aiheuttaa sinulle kuluja (”Kulut”) Kolmannen osapuolen palveluntarjoajilta saamistasi palveluista tai tuotteista. Kun olet vastaanottanut Palveluja käyttämällä hankkimasi palvelut tai tuotteet, Uber hoitaa soveltuvien Kulujen veloituksen Kolmannen osapuolen palveluntarjoajan puolesta. Kulujen maksu Uberin kautta vastaa sitä, että maksat itse suoraan Kolmannen osapuolen palveluntarjoajalle. Kulut sisältävät kaikki lain vaatimat verot. Maksamasi Kulut ovat lopullisia eikä niitä palauteta, ellei Uber päätä toisin. Sinulla on oikeus vaatia Kolmannen osapuolen palveluntarjoajalta pienempiä Kuluja palveluista tai tuotteista, joita saat Kolmannen osapuolen palveluntarjoajalta, palvelujen tai tuotteiden vastaanottotilanteessa. Uber vastaa Kolmannen osapuolen palveluntarjoajan tekemään pyyntöön ja muokkaa Kulun suuruutta tietylle palvelulle tai tuotteelle.”


Jos olet epävarma niin verottajalta voi hakea kirjallista ohjausta tai ennakoratkaisua (ennakkoratkaisu on maksullinen) niin sitten on ainakin mustaa valkoisella ja menee verottajan piikkiin jos menee väärin.

Kirja
Viestit: 1
Liittynyt: 20 Kesä 2014, 19:29

Re: Uber-taksi

Viesti Kirjoittaja Kirja » 31 Maalis 2019, 01:02

Olen samaa mieltä, että myynti ihan normaalisti alveineen kuten muutkin ajot, mutta onko mitään virallista tietoa/infoa provision käsittelystä?
Onko rahoituskulu kuten korttimaksuissa vai tuo käänteinen alv?

Vastaa Viestiin