Toimituskulut suhteessa tuotteen hintaan?

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Siim
Viestit: 2
Liittynyt: 09 Heinä 2012, 15:10

Toimituskulut suhteessa tuotteen hintaan?

Viesti Kirjoittaja Siim »

Hei,

Sellainen tilanne: tilasin asiakkaalleni tietokonekomponentin, mikä maksoi 7,50 € + toimituskulut 20 € (kuriiritoimitus suoraan maahantuojan päävarastosta Tanskassa).

Tilitoimistoni ei hyväksy ko. laskussa toimituskulujen osuutta, koska toimituskulut ovat melkein kolminkertaiset verrattuna tuotteen hintaan, ja tämä ei ole heidän mukaisesti hyväksyttävä kirjanpidon eikä verottajan silmissä.

Pitääkö tämä paikkansa ja onko siinä mitään kirjanpito- tai verolaista johtuvaa perustetta?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Toimituskulut suhteessa tuotteen hintaan?

Viesti Kirjoittaja Andy »

Omaan korvaani kuulostaa kyllä oudolta sillä tuskinpa kyseistä tuotetta on huvin vuoksi ulkomailta asti tilattu. Jos Suomesta ei saa tai tulisi kalliimmaksi ostaa täältä, niin miten siinä voisi olla ongelmaa ostaa ulkomailta vaikka toimituskulujen osuus olisikin noin suuri? Jos se silti on se taloudellisesti paras vaihetoehto.

Tarkoittaako kirjanpitäjänne todella, ettei kyseistä toimituskulua saisi lainkaan vähennyksiin? Vai onkohan tässä jokin muu väärinkäsitys? Jos kirjanpitäjä todella sanoo, etteivät nämä toimituskulut ole lainkaan vähennyskelpoisia verotuksessa, niin kuulisin mielelläni mihin lakiin tai asetukseen hän perustaa kantansa. Olisiko sinulla mahdollista kysyä tätä kirjanpitäjältä.

Vai onko tässä kyse siitä, että samassa paketissa on tilattu jotain muutakin (ei firman käyttöön tulevaa) joka on nostanut toimituskulut isommiksi?
Siim
Viestit: 2
Liittynyt: 09 Heinä 2012, 15:10

Re: Toimituskulut suhteessa tuotteen hintaan?

Viesti Kirjoittaja Siim »

Toimittajalta tilattiin ainoastaan tämä komponentti, eikä mitään muuta (laskulla siis vain kaksi riviä, tuote ja toimituskulut).

Olen varma, että tämä oli taloudellisesti paras vaihtoehto, koska jos olisin tilanut komponentin merkkitietokoneen maahantuoja/huoltoliikkeen kautta, olisi tuotteen hinta ollut moninkertainen + toimituskulut päälle.

Tuotteesta ja toimituskuluista on lähetetty asiakkaalle lasku, myyntilaskutuksessa ei ollut minkälaisia ongelmia.

En usko, että siinä on mitään väärinkäsityksiä. Pitää kysyä kirjanpitäjältä, mihin lakipykäliin hän vetoaa.
Savon Jussi
Viestit: 409
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Toimituskulut suhteessa tuotteen hintaan?

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Oikeastiko tilitoimisto on sanonut noin? Tavara maksoi minkä maksoi ja rahti maksoi minkä maksoi. Nämä ovat faktoja toteutuneista kuluista ja näillä tiedoilla tilitoimiston pitäisi ne kirjanpitoon kirjata. Ei siinä tilitoimistolla ole mitään sanomista kuten ei myöskään verottajalla. Jos ruvetaan kirjailemaan muilla kuin toteutuneilla kuluilla niin silloin sitä vasta ollaan väärällä tiellä. Useinkin bulkkitavarassa rahti on kalliimpaa kuin itse tavara, varsinkin yksittäin tilattaessa. Johan niin voi käydä ihan Suomen postinkin kanssa, jos oikein halpaa tavaraa lähetetään.
Vastaa Viestiin