Lomapalkka keskimääräisen kuukausipalkan mukaan.

Erilaiset palkanmaksuun liittyvät kysymykset.
1983
Viestit: 11
Liittynyt: 14 Maalis 2010, 14:48

Lomapalkka keskimääräisen kuukausipalkan mukaan.

Viesti Kirjoittaja 1983 » 10 Syys 2010, 12:31

Hei,

Vuosilomalain mukaan lomapalkka voidaan laskea myös keskimääräisen kuukausipalkan mukaan, mikäli kuukausipalkka on vaihdellut ja ei ole kyse tilapäisestä muutoksesta. Lomanmääräytymisvuoden ansiot pitäisi jakaa työsuhdekuukausilla, mutta otetaanko tuohon lomanmääräytymisvuoden ansioihin mukaan sairausajalta maksetut palkat? Oppaissa lukee "Lomapalkan laskennassa otetaan huomioon vuosilomalain 10.1 §:ssä tarkoitetut palkkaerät" ja tuossa lainkohdassa mainitaan sana "työssäoloajalta" (kun puhutaan muista huomioon otettavista eristä), niin pitäisikö tuosta tulkita, että sairausajan tai loma-ajan palkkaa ei oteta huomioon (kuten tuntipalkkalaisten keskipäiväpalkassakaan ei oteta) keskimääräistä kuukausipalkkaa laskettaessa?

Kyseessä on vuoden 2010 kesätyö ajalla 1.6.2010 - 30.9.2010 (lomaa ansaittu 2 pv/kk = 8pv) ja 4 lomapäivää pidettäisiin pois syyskuussa (1pv/vk), lopuista 4 lomapäivästä maksettaisiin lomakorvaus työsuhteen päättyessä. Otetaanko tuohon keskimääräiseen kuukausipalkkaan mukaan viimeisen (syys)kuukauden palkkaa lainkaan, jonka aikana työntekijä pitää osan kesälomastaan (lomapalkka maksetaan kuukauden lopussa normaalina palkanmaksupäivänä)? Eli onko se laskukaava sitten kesä+heinä+elo palkat/3 vai kesä+heinä+elo+syys palkat/4?

Jos todellisia työpäiviä on syyskuussa 13 ja niistä 4 on lomapäiviä. Niin lasketaanko:
lomapalkka 4 päivältä = keskimääräinen kuukausipalkka x 4 / 13
Lasketaanko syyskuun kk-palkka sitten:
sovittu kuukausipalkka syyskuussa x 9 (työpäivät)/13.
Syyskuussa maksettava olisi lomapalkka+syyskuun palkka. Näin lopputulokseksi tulisi hieman enemmän kuin mitä syyskuun normaali kk-palkka olisi (jos ei laskettaisi lomapalkkaa keskimääräisen kuukausipalkan mukaan, niin silloinhan työntekijä saisi syyskuulta normaalin kk-palkkansa, vaikka se olisikin laskenut aiemmista kuukausista).

Sitten lomakorvaus työsuhteen päättyessä (lopuilta 4 päivältä) on mielestäni laskettava sillä vakiojakajalla 25 ja siinä varmaan voidaan myös laskea keskimääräisen kuukausipalkan mukaan tuo palkka...

Kaikkeen ei tarvi vastata, mutta jos pystytte vähän auttamaan oikealle tielle - kiitos! :)

Talousmies
Viestit: 111
Liittynyt: 07 Heinä 2010, 11:30
Paikkakunta: Porvoo

Re: Lomapalkka keskimääräisen kuukausipalkan mukaan.

Viesti Kirjoittaja Talousmies » 12 Syys 2010, 15:47

Mielestäni lomapalkan laskeminen keskimääräisen kuukausipalkan mukaan ei ole vapaavalintainen tapa, vaan siitä pitää olla sovittu työntekijän ja työnantajan välillä. Onko?

Työssäolon veroinen aika on määritelty vuosilomalaissa (2:7§), sairausajan palkka lasketaan mukaan lomapalkan perusteeseen 75 työpäivän ajalta.

Olettepa sopimuksen sorvanneet :)
= Talousmies - On muuten kirjoja pidellyt =

1983
Viestit: 11
Liittynyt: 14 Maalis 2010, 14:48

Re: Lomapalkka keskimääräisen kuukausipalkan mukaan.

Viesti Kirjoittaja 1983 » 13 Syys 2010, 07:45

Hei,

Asiasta on sovittu työntekijän ja työnantajan välillä, koska näin työntekijä saa korkeamman lomapalkan (muuttunut osa-aikaiseksi työsuhteen loppupuolella). Tuo työssäolon veroinen aika käsittääkseni koskee sitä loman ansaitsemista (7 §), mutta ei palkan määrää.

Ihanan vaikeaa :D

Talousmies
Viestit: 111
Liittynyt: 07 Heinä 2010, 11:30
Paikkakunta: Porvoo

Re: Lomapalkka keskimääräisen kuukausipalkan mukaan.

Viesti Kirjoittaja Talousmies » 13 Syys 2010, 08:37

Jos työntekijällä on sovittu kuukausipalkka, en pienentäisi sitä lomapalkkaa laskettaessa työssäoloajan veroisten poissaolojen vuoksi. Lomapalkan laskennassa käytettävä tapa määräytyy lomanmääräytymisvuoden lopussa olevan palkkauksen mukaan. Tässä tapauksessa, kun lomaa pidetään jo saman lomanmääräytymisvuoden aikana käyttäisin loman pitohetken palkkausta, eli ottaisin myös syyskuun palkan mukaan lomapalkan laskennassa.

Sopimuksestanne riippuen on monta ihan yhtä oikeaa tapaa laskea lomapalkka tuossa tilanteessa. Valitsette tietenkin työnantajalle edullisimman tavan.
= Talousmies - On muuten kirjoja pidellyt =

Vastaa Viestiin