haluaisin tehdä sen oikein, vaikkakin verovirkailija neuvoi tekemään itse itselle kuitit haluamallasi summalla (eli että jää vähemmän veroa maksettavaksi) näissä tilanteissa kun ostan itselleni tavaraa ja myyn ne toiminimen kautta.

Minun käsittääkseni omalle toiminimelleen ei voi "myydä" tavaraa tuolla tavalla, vaan jos laitat itse omistamiasi tavaroita toiminimesi kirjanpitoon, niin kyseessä on yksityissijoitus. Juttelin aiheesta kirjanpidon opettajan kanssa ja hän oli sitä mieltä että turvallisin tapa olisi ostaa tavarat myyjiltä suoraan toiminimelle, kuittia vastaan.jeeph kirjoitti:Käytetyn tavaran ostoa ja myyntiä olisi kyseessä. Ostelen tavaraa yksityisiltä ja myyn eteenpäin. Kannattaako tehdä niin että ostan tavaran itselleni ja myyn sitten toiminimelle isompana läjänä. Kirjoitan kuitin itse itselleni.
Tilinpäätöksen yhteydessä teet inventaarion varastostasi ja siellä tilikauden lopussa olevat tavarat jäävät vaihto-omaisuudeksi seuravaalle tilikaudelle. Menneen tilikauden kuluiksi tulevat vain niiden tavaroiden hankintahinnat jotka olet myynyt eteenpäin kyseisellä tilikaudella, toisin sanoen et voi vähentää vaihto-omaisuuden kuluja kuin sellaisesta vaihto-omaisuudesta jotka olet tilikauden aikana myynyt.jeeph kirjoitti: Miten sitten kun tavaraa jää yli, miten se vaihto-omaisuus eli varasto merkitään kirjanpitoon vai vastako tilinpäätökseen?
Jos myyt koko varaston tyhjäksi ennen tilinpäätöstä, niin saat vähentää hankintahinnan koko varaston arvon osalta. Jos jotain tavaraa jää yli, niin niiden hankintahinta vähennetään vasta sillä tilikaudella, jolla ne myydäänkin.jeeph kirjoitti: vai kannattaako mielummin myydä koko varasto tyhjäksi ennen tilinpäätöstä jos se on mahdollista?
Varastossa olevien tavaroiden arvoa pitäisi tietysti pystyä jotenkin järkevästi seuraamaan. Jos ostat ison kasan sekalaista tavaraa kuolinpesältä, mutta myyt sitten yksittäisiä esineitä, niin sinun pitäisi määrittää tällaisen yksittäisen esineen arvon osuus koko nipusta, jotta voit vähentää sen hankintahinnan järkevästi. Sanoisin että jos vain suinkin mahdollista, niin olisi hyvä pitää tästä syystä suht tarkkaa listaa tavaroista, jotta pysyt kärryillä siitä, mikä minkäkin tavaran osuus hankintahinnasta on. Tällöin sinun on helpompi tehdä vähennykset näiden tavaroiden osalta sitten kun myyt ne eteenpäin.jeeph kirjoitti: ja miten tarkkaa inventaariota tulee pitää tavaroista, jos ostan vaikkapa kuolinpesästä läjän sekalaista tavaraa?
Kun myyt tavaraa, niin sinun pitää tehdä myydystä tavarasta joka tapauksessa kuitti kirjanpitoon ja ostajalle. Toisin sanoen en ole varma ymmärränkö miten voisit merkitä sellaista tavaraa myydyksi, jota et todellisuudessa olekaan myynyt.jeeph kirjoitti: jos ei sitä tarkemmin erittele niin mistä verottaja tietää mitä tavaraa varastoon jää ja paljonko, eikö silloin kannata merkitä kaikki myydyksi ja maksaa vain voitosta vero, eikä jättää niitä varastoon jos siitä menee pääomavero?
Jos siellä vain lojuu tavaraa, etkä myy mitään, niin silloin ei mene veroakaan minun ymmärtääkseni. Sitten kun myyt tavaraa ja saat siitä tuloja, niin silloin veroa menee ja se vero jakautuu ansiotuloon ja pääomatuloon yrityksesi nettovarallisuuden perusteella. Jos yritykselläsi ei ole nettovarallisuutta, niin silloin kaikki tulo on ansiotuloa ja jos nettovarallisuutta on niin silloin osa on pääomatuloa.jeeph kirjoitti: ja meneekö tuo vero joka vuosi jos siellä ilmoittaa lojuvan tavaraa? en ole alv-velvollinen ja yhdenkertainen kirjanpito
Sanoiko verovirkailija tosiaan että voit myydä itseltäsi tavaraa toiminimellesi? Minun ymmärtämykseni mukaan sen ei pitäisi olla mahdollista, vaan kyseessä olisi yksityissijoitus. En siis ainakaan itse oikein ymmärrä miten homma voisi toimia tuolla tavalla, jos joku viisaampi haluaa lisätä jotain, niin laittakaa viestiä.jeeph kirjoitti: haluaisin tehdä sen oikein, vaikkakin verovirkailija neuvoi tekemään itse itselle kuitit haluamallasi summalla (eli että jää vähemmän veroa maksettavaksi) näissä tilanteissa kun ostan itselleni tavaraa ja myyn ne toiminimen kautta.