Miten on oikein?

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Opissa
Viestit: 17
Liittynyt: 26 Marras 2009, 13:47

Miten on oikein?

Viesti Kirjoittaja Opissa »

Tilikauden päätökseen ei ole tehty laskua myynneistä. Lasku edellisen tilikauden myynneistä tehty vasta parin kuukauden päästä seuraavalla tilikaudella, jolloin ko. laskun alvitkin maksettu.

Kirjataanko myynnit laskun mukaan myöhemmälle tilikaudelle alveineen kaikkineen vai voiko osan myynnistä kirjata myyntisaamisena edelliselle tilikaudelle ilman alvia.

Mikä olisi viisain käytäntö?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Miten on oikein?

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Suoriteperustetta noudattaen myynnit tulisi jaksottaa saamisiin tilinpäätöksessä (arvonlisäveroineen).

Kannattaa kuitenkin aina muistaa olennaisuuden periaate:

KPL 3:4 §:
"Maksuperusteiset kirjaukset, vähäisiä liiketapahtumia ja maatilatalouden harjoittamista koskevia kirjauksia lukuun ottamatta, on oikaistava ja täydennettävä suoriteperusteen mukaisiksi ennen tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimista."

EVL 19 §:
"Tulo on sen verovuoden tuottoa, jonka aikana se on saatu rahana, saamisena tai muuna rahanarvoisena etuutena. Merkitykseltään vähäiset tuloerät saadaan kuitenkin lukea sen verovuoden tuotoksi, jona niiden maksu on saatu."

Eli jos kyse on merkitykseltään vähäisistä myynneistä, ei niitä tarvitse jaksottaa. Olennaisuuden periaatteen tulkitseminen jää sitten itse kunkin vastuulle.

Arvonlisäverolaissa ei tosin olennaisuuden periaatetta tunneta, vaan ALV pitäisi kohdistaa sille tilikaudelle, jolloin tavara tai palvelu on luovutettu. Käytännössä kai kuitenkin alvit kirjataan myyntien kanssa.

Anekdoottina mainittakoon, että "tiukasti tulkiten" vain suoriteperusteinen menettely on tilikauden aikanakin ainoa lakien mukainen menettely, koska ALV-laki tuntee suorite- ja laskutusperusteisen kirjanpidon, kun taas kirjanpitolaki suorite- ja maksuperusteisen, joten tehtiin tilikauden sisällä siten maksu- tai laskutusperusteisesti on se jomman kumman lain vastaista. :wink:
Vastaa Viestiin