VMS kirjoitti: ↑29 Loka 2020, 16:34
Olen kysynyt asiasta verottajalta, ja sieltä sanottiin, että virtuaalivaluutan saa kirjata joko vaihto-omaisuuteen tai rahoitusomaisuuteen. Ja jos virtuaalivaluutan määrä on vähäinen, sen saa kirjata kummaksi tahansa riippumatta siitä, miten se on hankittu tai luovutettu.
Lainaus verottajan sivulta (kohdasta 3.3 Virtuaalivaluutalla suoritetut liiketoimet):
"Jos virtuaalivaluutta on saatu elinkeinotoiminnan tulolähteeseen kuuluvan suoritemyynnin perusteella, virtuaalivaluutta kuuluu lähtökohtaisesti rahoitusomaisuuteen."
Erikoista jos verohallinto on ohjeistanut sinua varojen
kirjanpidollisesta käsittelystä, kun yleensä Kila määrittää kirjanpidollisen käsittelyn eikä ota kantaa verotukselliseen puoleen ja toisaalta Verohallinto ottaa kantaa verotukseen mutta ei suoranaisesti kirjanpidolliseen käsittelyyn (koska Verohallinnon työntekijät eivät tunne kirjanpitolakia, he yleensä rajaavat ohjeistuksensa verotukseen, eivät anna kirjanpidollisia neuvoja).
On syytä huomata, että vaikka jokin luetaan verotuksessa rahoitusomaisuuteen, se yksistään ei kerro miten kyseinen erä kirjanpidollisesti käsitellään, koska virallinen tase ei tunne erää "rahoitusomaisuus".
Kirjanpitolain mukaan "Vaihto-omaisuutta ovat sellaisinaan tai jalostettuina luovutettaviksi tai kulutettaviksi tarkoitetut hyödykkeet.
Rahoitusomaisuutta ovat rahat, saamiset sekä tilapäisesti muussa muodossa olevat rahoitusvarat."
Eli vaihto-omaisuus on virtuaalivaluutalle oikea paikka, jos yhtiö harjoittaa virtuaalivaluuttojen kauppaa. Taseessa kuitenkaan ei ole sellaista riviä, kuin "rahoitusomaisuus", joten tuo Kilan mainitsema Rahoitusarvopaperit (Muut arvopaperit), on juurikin se paikka mihin nämä kirjaisin, jos kyse ei ole vaihto-omaisuudesta.
Verohallinto on myös täysin väärässä kun neuvovat, "jos virtuaalivaluutan määrä on vähäinen, sen saa kirjata kummaksi tahansa". Se että verotuksellisesti vähäisten summien käsittelyllä ei ole merkitystä, ei tarkoita että niitä saisi kirjanpidollisesti käsitellä miten tahansa. Hienoa että verottajalla on nykyisin rento linja asiakaspalvelussa, mutta ehkä vähän turhaankin astuvat nyt tontille mihin heillä ei ole asiantuntemusta, eli kirjanpidon puolelle.