cooking kirjoitti: ↑11 Syys 2020, 11:16
Kiitos vastauksesta.
Siis eikö yrittäjä saa maksaa itselleen lomapalkkaa näin halutessaan, mikäli yrityksen talous sen kestää?
Mutta siis ilmeisesti turvallisempaa sitten vain maksaa palkkaa sen mukaan miten pystyy ja unohtaa lomapalkat.
Tottakai saa maksaa lomapalkkaa tai palkkaa ihan millä nimikkeellä haluaa. Se ei kuitankaan tarkoita, että kyseinen erä olisi kirjanpidollisessa tai verotuksellisessa mielessä palkkaa tai velkaa tilinpäätöksen yhteydessä. Tilinpäätöshetken taseessa tulisi osoittaa yrityksen senhetkiset velat. Koska yrityksellä ei ole vuosilomalain näkökulmasta velvollisuutta maksaa yrittäjälle lomapalkkaa (vaikka toki saa maksaa), niin onko kyseessä juridisessa mielessä aito velka? Samoin tuloslaskelman palkat ja palkkiot tulisi sisältää yhtiön maksamat tai maksettavat erät suoriteperusteisesti. Koska yritys ei ole velvollinen vuosilomalain mukaan maksamaan yrittäjälle lomapalkkaa, ei liene mitään perustetta kirjata tuloslaskelmalle sellaista, koska sittenhan noita kulukirjauksia joudutaan oikomaan jälkikäteen, kun koko kirjaus on ollut täysin fiktiivinen.
Esim jos tilinpäätöksen yhteydessä 31.12. on kirjattu lomapalkkavelkaa, mutta yritys menee tammikuussa konkurssiin, ei tuota "velkaa" kuitenkaan yrittäjälle tule maksettavaksi, toisin kuin työntekijöiden palkkasaatavat.
Yrittäjähän saa maksaa itselleen palkkaa itselleen millä nimikkeellä haluaa, esim "vuoden paras työntekijä" -palkkio tai "dinkelidonkeli"-lisä tai "lomapalkka ja -raha" tai nimittää niitä ihan millä nimellä haluaa, se ei muuta niiden juridista luonnetta. Ne eivät voi olla vuosilomalain tarkoittamaa lomapalkkaa, koska yrittäjä ei ole vuosilomalain tarkoittamalla tavalla työsuhteessa yritykseen.