Tulopuoli vielä... eli jos tuota pääomalainasaamista ei ole katsottu oman pääoma ehtoiseksi sijoitukseksi, siitä saatava korkotulo kirjataan tuloslaskelmaan korkotuloihin.
Sitten vielä erikseen se tuloverotus.
Osakeyhtiössä on vielä 2019 verovuonna tulolähdejako. Eli jos tilikausi päättyy 2019, pääomalainan korkotulon veronalaisuuden ja korkomenon vähennyskelpoisuuden osalta merkitystä on sillä, katsotaanko pääomalaina ja/tai pääomalainasaaminen EVL vai TVL -tulolähteeseen kuuluvaksi.
Korkomenon vähennyskelpoisuus 2019 päättyvällä tilikaudella: Jos pääomalaina tuloverotuksessa on katsottu vieraan pääoman ehtoiseksi, se on otettu yhtiön elinkeinotoimintaa, kuten investointeja varten, se katsotaan EVL-tulolähteeseen kuuluvaksi menoksi. Tällöin korkomeno vähennetään EVL-tulolähteen menona (samassa kuin muutkin liiketoiminnan menot). Muissa tilanteissa pääomalainan korkomeno on TVL-tulolähteen meno. Verohallinto on esim. katsonut, että jos pääomalainaa ei ole otettu elinkeinotoimintaa varten eikä sen ottaminen ole ollut elinkeinotoiminnan rahoittamiseksi välttämätöntä, korko kohdistuu TVL-tulolähteeseen. Merkitystä tällä on sillä, että jos yrityksellä ei ole TVL-tuloja, ei TVL-korkoa pysty vähentämään EVL-tuloista. Veroilmoituksella on omat "laatikkonsa" EVL-menoille ja omat "laatikkonsa" TVL-menoille.
Korkotulon veronalaisuus 2019 päättyvällä tilikaudella: Jos pääomalainasijoitus on liittynyt pääomalainan antaneen elinkeinotoimintaan (ja vieraan pääoman ehtoiseksi), se on EVL-tulo. Muutoin TVL-tulo.
Osakeyhtiöiden tulolähdejako poistuu 2020 verovuodelta. Verohallinto ei ole ohjeistanut miten tulolähdejako vaikuttaa näiden pääomalainojen korkojen vähennyskelpoisuuteen. Tulolähdejakon poistuminen ei ole ihan yksiselitteistä, sillä uutena käsitteenä on "muu omaisuuslaji". Tulolähdejaon poistumisesta:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Halli ... 7+2018.pdf. En ole itse ehtinyt tuohon perehtyä, täytyykin lukaista...