Sivu 1/1

Poiston laskeminen

Lähetetty: 21 Helmi 2009, 19:16
Kirjoittaja KahviMies
pitäs laskee poiston määrä ja tällanen tuli mieleen:

jos poistan jotain kalustoo neljä vuotta niin toiminko

a.) siten että jaan tuotteen kokonaishinnan neljään yhtäsuureen osaan joita sitten joka vuoden lopussa poistan saman verran

vai

b.) siten että poistan kaluston jäljellä olevasta arvosta joka vuosi 25% jolloin poiston määrä tietysti pienenee joka vuosi

Kumpi tapa on oikea?

Lähetetty: 21 Helmi 2009, 20:32
Kirjoittaja Moderator
Molempia kuvailemiasi tapoja käytetään. Ensimmäistä kutsutaan nimellä tasapoisto ja jälkimmäistä sanotaan menojäännöspoistoksi. Menojäännöspoisto on yleisin poistomalli pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Se on sopivampi vaihtoehto etenkin silloin kun kaluston vaikutus tulojen muodostumiseen on ensimmäisinä vuonna suurempi kuin myöhempinä vuosina.

Lähetetty: 21 Helmi 2009, 20:36
Kirjoittaja KahviMies
Kiitos vastauksesta.

Vielä jäi mietityttämään sellainen asia, että mitenkäs toimitaan neljäntenä vuonna, kun periaatteessahan kalusto pitäisi saada poistettua kokonaan silloin? Ilmeisesti vain poistetaan koko loppu jäljellejäänyt summa, eikä tuota 25% vai..?

Lisäksi miten toimitaan jos samalle kalustotilille tulee uutta kalustoa vuosittain? Voidaanko 25% poisto tehdä koko kalustotilin könttäsummalle joka vuosi? Vai pitääkö jotenkin pysyä kärryillä siitä mitä tavaraa on poistettu ja miten monta vuotta kyseistä kalustoa vielä poistetaan?

Lähetetty: 24 Helmi 2009, 15:52
Kirjoittaja Andy
KahviMies kirjoitti: Vielä jäi mietityttämään sellainen asia, että mitenkäs toimitaan neljäntenä vuonna, kun periaatteessahan kalusto pitäisi saada poistettua kokonaan silloin? Ilmeisesti vain poistetaan koko loppu jäljellejäänyt summa, eikä tuota 25% vai..?
Menojäännöspoistoa käytettäessä poistotili ei mene koskaan täysin nollille, vaan tuota (esim) 25% poistoa jatketaan vuosittain niin kauan kun yrityksen toiminta vain jatkuu.
KahviMies kirjoitti: Lisäksi miten toimitaan jos samalle kalustotilille tulee uutta kalustoa vuosittain? Voidaanko 25% poisto tehdä koko kalustotilin könttäsummalle joka vuosi? Vai pitääkö jotenkin pysyä kärryillä siitä mitä tavaraa on poistettu ja miten monta vuotta kyseistä kalustoa vielä poistetaan?
Aivan oikein, menojäännöspoistoa tehtäessä poisto lasketaan kalustotilin koko könttäsummalle riippumatta hankintavuodesta (kunhan ottaa huomioon että kaikki samalla kalustotilillä olevat hankinnat ovat oikeutettuja tähän poistomalliin, esim ATK-ohjelmien lisenssit kuuluvat omalle tililleen ja ne poistetaan tasapoistoina).

Re: Poiston laskeminen

Lähetetty: 20 Elo 2010, 17:55
Kirjoittaja Tilimikko
Vielä lisäisin vanhaan aiheeseen kysymyksen.

Saako koneita ja kalustoa edes poistaa esim. niin että jakaa hankintamenon vaikkapa näihin neljään vuoteen? Mielestäni kaikkialla puhutaan enimmäispoistosta 25% menojäännöksestä, jokahan on pienempi kun neljälle vuodelle jaettu poisto. Jos poistot jaetaan tasan näiden neljän vuoden välillä niin poistothan ovat yhteensä paljon suuremmat kun siinä tapauksessa jossa tätä maksimipoistoa (25% menojäännöksestä) käytetään.

Kun kirjanpitovelvollinen hankkii koneita ja kalustoa, voiko hän vapaasti siis itse arvioida kuinka pitkään luulee firman hyötyvän hankinnasta ja jakaa hankintamenon tasasuuruisiin summiin koneen taloudellisen eliniän jokaiselle vuodelle (eli käyttää tasapoistomenetelmää)?

Ja vielä lopuksi: Saako kirjanpitovelvollinen joka käyttää menojäännöspoistoa poistaa koko jäljellä olevan menojäännöksen kun se on epäoleellisen pieni?

Re: Poiston laskeminen

Lähetetty: 21 Elo 2010, 11:04
Kirjoittaja Talousmies
Verotuksessa koneita ja kalustoa saa poistaa korkeintaan 25% menojäännöspoistona, joten tasapoistoja ei näiden suhteen verotuksessa hyväksytä. Kirjanpitolain mukaiset poistot ovat monessa tapauksessa erisuuruiset, kuin verotuksen maksimipoistot, jolloin kirjanpidossa voidaan käyttää poistoeroa. Poistoerolla kikkaileminen on kuitenkin hyvin harvoin järkevää tai hyödyllistä pienyrityksille. On äärimmäisen suositeltavaa tehdä kirjanpidossa korkeintaan verotuksen maksimipoistot.

Jos pystyt osoittamaan, että käyttöomaisuudella ei ole käypää arvoa tai se on pienempi kuin omaisuuden jäljellä oleva arvo, voit tehdä sen suuruisen lisäpoiston, joka saa omaisuuden arvon vastaamaan käypää arvoa. Eli voit vaikka poistaa koko jäljellä olevan menojäännöksen lisäpoistolla, jos kalustolla ei ole enää arvoa.

Koneiden ja kaluston poistoista, Elinkeinoverolain 3:30-33 §: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1968/19680360

Re: Poiston laskeminen

Lähetetty: 11 Joulu 2016, 12:37
Kirjoittaja Larosa
Voisiko poistomenetelmänä käyttää yhtä aikaa molempia tapoja esim. pakettiauton poistamiseen yrityksen kirjanpidossa (menojäännöspoisto, tasapoisto)?