Ennakkomaksut ja varaston arvo

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
OnnetonTunari
Viestit: 7
Liittynyt: 23 Marras 2018, 10:11

Ennakkomaksut ja varaston arvo

Viesti Kirjoittaja OnnetonTunari »

Hei,

Kaupankäynnissäni asiakkaan kanssa on usein ensin varausmaksulasku (ennakkomaksu), jolla varastossa oleva esine (varastoarvo vaikka 1000e) varataan asiakkaalle. Varaushinta on tuleva myyntihinta, vaikka 1500e. Lähetyksessä saattaa kestää (kerätään useita esineitä samaan kalliiseen rahtiin), joten näin asiakas on sitoutettu kauppaan, ja firma saa rahaa.

Tällä hetkellä tuo ennakkomaksu kirjataan kirjanpitoon myyntinä (1500e). Tästä seuraa käsittääkseni vuodenvaihteessa, että tuo sama esine näkyy sekä myyntinä (1500e) että varaston arvona (1000e). Tuo lisää käsittääkseni sen vuoden laskennallista voittoa (ja maksettavan veron määrää): (1500e+1000e=)2500e vs (1500e-1000e=)500e eli noin 2000e liikaa voittoa.

Sitten, kun esine lähetetään asiakkaalle (vaikka seuraavana vuonna, samalla kauppalaskussa hyvitetään varausmaksu, eli kauppalasku on 0e), varaston arvo vähenee tuon 1000e ja lopputuloksena kaikki on ok. Rahdin toteutumisvuonna siis voitto pienenee tuon varaston arvon muutoksen verran, kompensoiden tuon edellisen vuoden liian suuren laskennallisen voiton verotuksessa, käsittääkseni.

Onko tuo normaali tapa tehdä tuollaista kauppaa, missä otetaan varausmaksu (ennakkomaksu)? Olisiko tuossa muita vaihtoehtoja?

Kiitos.
OnnetonTunari
Viestit: 7
Liittynyt: 23 Marras 2018, 10:11

Re: Ennakkomaksut ja varaston arvo

Viesti Kirjoittaja OnnetonTunari »

Olisin tosi iloinen, jos jollakulla olisi tähän kommentoitavaa. Auktorisoitu tilitoimisto tekee nyt homman noin (asiakkaan minun firmalleni maksama varausmaksu eli ennakkomaksu kirjataan myyntinä), joten tuo on varmasti oikea (laillinen) tapa, mutta minua yrittäjänä kiinnostaisi, onko tuo ainoa (tai paras) tapa.

https://www.theseus.fi/bitstream/handle ... sequence=1
Tuossa lopputyössä asiaa kommentoidaan noin:
"Kirjanpidossa tällainen tilanne tarkoittaisi sitä, että yritykselle syntyy saaminen tai velka ennen, kuin tuote tai palvelu on toimitettu. Nämä ennakkomaksut eivät vielä aikaansaa ostajalle menoa tai myyjälle tuloa, vaan tulo tai meno syntyy kirjanpidossa vasta, kun toimitus tehdään. Ennakkomaksujen kirjaamisessa kyse on täten rahoitustapahtumasta. (Kykkänen & Leppiniemi 2015, 62.) "

En ole varma, mitä tuo oikeasti tarkoittaa firman sen vuoden firman tuloksen (voiton) suhteen, eli lisääkö tuo "rahoitustapahtuma" voittoa joka tapauksessa (kuten myös varaston arvoa se esine, johon ennakko kohdistuu), eli lopputulos olisi sama kuitenkin? Eli olisiko tuolla merkitystä vain tunnuslukujen paremman oikeellisuuden kannalta (voitto ei näy liian suurena, kun sekä maksettu ennakko että saman esineen varastoarvo näkyy tuloksessa), vai olisiko tuolla verojen suhteen merkitystä.

Kiitos.
Vastaa Viestiin