Yksityisnostot kommandiittiyhtiössä?

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
siphil
Viestit: 84
Liittynyt: 04 Huhti 2014, 19:54

Yksityisnostot kommandiittiyhtiössä?

Viesti Kirjoittaja siphil »

Nyt onkin asia joka ei aukea:

Kun yhtiömies nostaa rahaa yksityisottona, niin miten yksityisotto menee / kirjataan kirjanidossa (käytössä Asteri, ja tuntuu että tilejä ei ole "riittävästi" esim samalla tavalla kuin TMI:ssä)? Asterisn KY kartassa on Yksityistili, mutta kun tekee yks.ottoja, niin tase essa tili menee negatiiviseksi koska se on vastattavaa puolella, eikä tasessa tulisi olla negatiivisia saldoja. Pitääkö nyt perustaa Asteriin vastaavaa puolelle sama tili ja netottaa ne tilinpäätöksessä sen mukaan onko enemmän ottoja vai yks.sijoituksia? Vai hyväksytäänkö KY:ssä tasessa negatiivinen saldo joka sitten ilmoitetaan sellaisenaan veroilmoituksessa? Mnehän toki TMI:ssäkin yks.otot negatiiviseksi jos ottoja on enemmän.....

Toinen pohdinta: Missä menee se raja jolloin ei kannata enää tehdä yksityisottoja ja alkaa ottamaan palkkaa? Lisäksi oen kuullut että jos KY tulos ylittää 55K niin OY voisi olla verotuksellisesti parempi? Tämä on aika hankalaa uskoa koska tässä on kuitenkin mahdollisuus mm. sotu-säästöihin jne. Mutta kipuraja kai on jossakin....?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Yksityisnostot kommandiittiyhtiössä?

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Yksityisotot (ja -panot) kirjataan omaan pääomaan kuten toiminimelläkin. Ky:n taseessa on omat rivit äänettömän yhtiömiehen ja vastuunalaiset yhtiömiehen pääomalle. Kunkin yhtiömiehen ottoja on hyvä seurata omilla tileilleen, jotta ne saa raportoitua veroilmoituksella mahdollisimman helposti.

Yksityisotot omassa pääomassa tosiaan ovat miinusmerkkisiä ja pienentävät omaa pääomaa. Esim jos yhtiön voitto on 12000, mutta vastuunalainen yhtiömies on nostanut 10000 euroa, jää omaan pääomaan 2000 euroa. Eli ihan vastaavasti kuin toiminimessä. Vastaavaa -puolelle ei siis perusteta yksityisottoja varten omia tilejä.

Milloin kannattaa (verotuksellisista syistä) perustaa osakeyhtiö olisi oman ketjun arvoinen kysymys. Karkeasti sanottuna, Oy tulee verotuksellisesti edullisemmaksi siinä vaiheessa, kun osinkojen nostaminen verotetaan kevyemmin kuin Ky:n tulos verotetaan. Osinkojen efektiivinen veroaste on 26% (yhtiön tulos 20% ja loppu 80%, jos voitaisiin kokonaisuudessaan nostaa osinkona, josta 25% verotettaisiin pääomatulona 30%, eli toisin sanoen 100*0,20 + 80*0,25*0,3 = 26. Eli koska osingosta maksetaan veroa "vain" 26%, on osakeyhtiö verotuksellisesti "kannattava", jos henkilöyhtiöstä saa niin paljon tuloa, että veroprosentti ylittää 26, koska osakeyhtiössä voi valita, nostaako palkkaa vai osinkoa.

Ky:ssä yksityisotot verotetaan joko kokonaan ansiotulona tai osin ansiotulona ja osin pääomatulona (20% vastaava osuus yhtiömiehelle laskettavasta nettovarallisuudesta). Yhtä oikeaa vastausta ei siis voi antaa, koska yhtiöiden nettovarallisuudet ja tätä kautta yhtiömiehen verotus vaihtelee niin paljon. Kuitenkin jos ajatellaan, että kaikki olisi ansiotuloa ja henkilö asuu Helsingissä. Jos muuta verotukseen vaikuttavaa ei olisi, 55000 euron ennakkoveron alainen (yrittäjän) ansiotulo (oletettu, että YEL-työtulo vastaa verotettavaa ansiotuloa), verotettaisiin n 24,07% mukaan. Jos ansiotulot olisi 62000 olisi veroaste n 26%, joten tämän perusteella vasta tällöin Oy tulisi mahdollisesti verotuksellisesti edullisemmaksi. Helsingissä kunnallisveroprosentti on vuonna 2022 suhteellisen alhainen 18%, joten asuinkunta vaikuttaa tähän, samoin kuin tietenkin muutkin verotukseeen vaikuttavat seikat.
Viimeksi muokannut myokymia, 29 Maalis 2022, 07:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
siphil
Viestit: 84
Liittynyt: 04 Huhti 2014, 19:54

Re: Yksityisnostot kommandiittiyhtiössä?

Viesti Kirjoittaja siphil »

Huomasin vasta nyt vastauksen kun ei ollut ilmoitusta päällä. Kiitos tästä vastauksesta, auttoi todella paljon asian hahmottamista!
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Yksityisnostot kommandiittiyhtiössä?

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Myokymia vähän yksinkertaisti tuota Ky - Oy verotuksellista kannattavuutta. Pitää huomioida myös Ky:n 5% yrittäjävähennys sekä tietysti se, että edullinen osinko vaatii (runsaasti) nettovarallisuutta. Eli jos elämiseen tarvitsee kaiken yhtiön tuoton on Ky yleensä edullisempi aika korkeaankin tulokseen asti. Jos taas pystyy ns. lipastoimaan osan tuotosta yhtiöön, kannattaa jossakin vaiheessa harkita Oy:tä.
Vastaa Viestiin