Kryptoihin sijoittaminen osakkaan henk.koht. tilin kautta

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Heluna
Viestit: 3
Liittynyt: 17 Loka 2021, 19:38

Kryptoihin sijoittaminen osakkaan henk.koht. tilin kautta

Viesti Kirjoittaja Heluna »

Tarvitsen apua Oy:n tilanteeseen, jossa haluamme valtuuttaa yhden osakkaan ostamaan yrityksen puolesta kryptovaluuttaa, siten että rahat siirretään osakkaan henk.koht tilille ja sieltä henk.koht. kryptopörssin tilille, jossa kryptovaluutta ostetaan ja jonka jälkeen kryptovaluutat tallennetaan heti yrityksen omaan erilliseen “lompakkoon”.

Lopputulema on sama kuin yritys olisi suoraan ostanut eli sijoittanut kryptovaluuttaan, mutta käytännön syistä tämä vaihtoehto ei ole tällä aikataululla meille mahdollinen.

Miten siis suorittaa yllä mainittu operaatio siten, että “kaikki paperit olisi kunnossa”? Ettei tule ongelmia verottajan kanssa ja kirjanpito olisi oikein laadittu. Kaikki vinkit otetaan kiitollisena vastaan!
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kryptoihin sijoittaminen osakkaan henk.koht. tilin kautta

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Tuossa siis tapahtuu kaksi kauppaa, ensin osakas nostaa yhtiöstä lainaa ja ostaa näillä rahoilla kryptovaluuttaa itselleen. Sen jälkeen hän myy tämän kryptovaluutan yhtiölle ja oletettavasti myynnistä saamillaan rahoilla maksaa lainan takaisin. Kirjanpito tämän mukaisesti, niin ei tule ongelmia. Osakaslainan korkosäännökset kannattaa muistaa, jos korkokanta muuttuu.
Heluna
Viestit: 3
Liittynyt: 17 Loka 2021, 19:38

Re: Kryptoihin sijoittaminen osakkaan henk.koht. tilin kautta

Viesti Kirjoittaja Heluna »

Kiitos paljon vastauksesta! Muutama tarkentava kysymys, eli jos siirtää rahaa osakkaan yksityistilille Oy:ltä kyseessä on “aina” osakaslaina? Ei siis ole mahdollista tehdä mitään valtuutuspapereita krypto-ostoja varten tms., joka muuttaisi tilannetta?

Entä onko mahdollista maksaa osakaslaina, joka on tehty euroissa, takaisin kryptovaluutalla? Voisiko lainasopimukseen kirjata että osakaslainan voi maksaa takaisin euroilla tai kryptoilla? Vai onko parempi ja selkeämpi tehdä ns. erillinen kauppa, jossa myydään yhtiölle kryptoja ja sitten erikseen maksaa osakaslaina takaisin euroilla?

Sen verran osakaslainaan olen perehtynyt, että tosiaan pitää jotain korkoja periä tässä tilanteessa (jos saman vuoden aikana maksaa osakaslainan takaisin), mutta en tarkemmin tiedä noista korkosäännöksistä esim. kuinka paljon/miten korot määräytyy. Mitä niissä pitäisi ottaa huomioon?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kryptoihin sijoittaminen osakkaan henk.koht. tilin kautta

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Heluna kirjoitti: 18 Loka 2021, 08:08 Kiitos paljon vastauksesta! Muutama tarkentava kysymys, eli jos siirtää rahaa osakkaan yksityistilille Oy:ltä kyseessä on “aina” osakaslaina? Ei siis ole mahdollista tehdä mitään valtuutuspapereita krypto-ostoja varten tms., joka muuttaisi tilannetta?
Absoluuttisia vastauksia kuten "aina" ei ole kirjanpidossa useinkaan olemassa, koska kirjanpidon laatiminen on lähempänä luovaa taidetta kuin tiedettä. Kirjanpitolautakunta on lausunnossaan 2005/1770 todennut "Kohtuullinen määrä osakeyhtiön kassavaroja voidaan käytännössä tilapäisesti ja lyhytaikaisesti uskoa myös sen johtohenkilölle yhtiön maksuja varten tilitysvelvollisuutta vastaan. Kohtuullisuus tulee arvioitavaksi tapauskohtaisesti eikä kirjanpitolautakunta ota asiaan yleisesti kantaa. Yhtiön kassavarojen on kuitenkin oltava aina todennettavissa: jos rahat eivät ole yhtiön käytettävissä, kyse ei ole käteiskassasta vaan muusta varojenkäytöstä kuten esimerkiksi osakaslainasta."

Periaatteessa siis varoja voi pitää lyhytaikaisesti myös muutoin kuin yhtiön tilillä, mutta tässä on ihan todellinen riski olemassa, että tälläinen omalla nimellä tapahtuva kauppa katsotaan nimenomaan omiin nimiin tehdyksi, eikä yrityksen elinkeinotoiminnaksi, koska sopimusosapuolinahan ovat yksityishenkilö ja kryptovaluutan myyjä.

Kun rahaa siirretään osakkaan tilille, voidaan se joissain tapauksissa tulkita myös osakaslainan sijaan peitellyksi osingonjaoksi, mutta jos tosiasiallinen takaisinmaksutarkoitus on olemassa, näin harvemmin tapahtuu.
Heluna kirjoitti: 18 Loka 2021, 08:08 Entä onko mahdollista maksaa osakaslaina, joka on tehty euroissa, takaisin kryptovaluutalla? Voisiko lainasopimukseen kirjata että osakaslainan voi maksaa takaisin euroilla tai kryptoilla? Vai onko parempi ja selkeämpi tehdä ns. erillinen kauppa, jossa myydään yhtiölle kryptoja ja sitten erikseen maksaa osakaslaina takaisin euroilla?
Parempi olisi tietenkin jos yhtiö tekee kauppansa suoraan ja niitä ei kierretä omistajan kautta.

Toki lainan voi maksaa takaisin kryptoina ja periaatteessa millä hyvänsä rahanarvoisella hyödykkeellä, kuten oravannahkoina tai käytettyinä autoina. Jos maksaa lainansa takaisin muuna kuin rahana, pitää tämä kirjanpidossa muuntaa euromääräiseksi arvoksi. Ulkomaan valuutan osalta euromääräksi muuntaminen tapahtuisi Euroopan keskuspankin julkaiseman kurssin mukaan, kryptovaluuttojen osalta käytettäisiin sitten jotain muuta kyseisen päivän kurssia; Kila: "vertaisvaluuttaa vastaanotettaessa näiden välineiden arvo muunnetaan Suomen rahaksi maksupäivän kurssiin niiden kirjanpitoon merkitsemistä varten, jos se on saatavilla; muussa tapauksessa osapuolten sopimaan arvoon".

Kirjanpitolautakunnan mukaan niin kauan kuin vertaisvaluuttojen käyttö ei ole vakiintunutta tai virallinen maksuväline, ei niitä tule käsitellä kirjanpidon ryhmässä rahat ja pankkisaamiset. "Vaikka vertaisvaluuttaväline ei ole virallinen maksuväline (euro), tahdonvaltaisuudesta johtuu, että osapuolet voivat sopia, että vertaisvaluuttaa otetaan vastaan kirjanpitovelvollisen luovuttaman suoritteen maksuna. Tällöin se on kuitenkin kirjanpito-oikeudellisesti eri asemassa kuin virallinen raha (euro). Sitä voidaan luonnehtia käyttäjiensä väliseen sopimukseen perustuvaksi hyödykkeeksi. Kirjanpitolautakunnan pitää perusteltuna tällaisen vertaisvaluuttaerän käsittelemistä vaihtuvien vastaavien rahoitusarvopaperien pääryhmässä, sijoitettuna nimikkeeseen "Muut arvopaperit"."
Heluna kirjoitti: 18 Loka 2021, 08:08 Sen verran osakaslainaan olen perehtynyt, että tosiaan pitää jotain korkoja periä tässä tilanteessa (jos saman vuoden aikana maksaa osakaslainan takaisin), mutta en tarkemmin tiedä noista korkosäännöksistä esim. kuinka paljon/miten korot määräytyy. Mitä niissä pitäisi ottaa huomioon?
"Perittävän koron tulee olla vähintään valtiovarainministeriön vahvistaman peruskoron suuruinen. Valtiovarainministeriö vahvistaa peruskoron puolivuosittain. Jos peruskorko on negatiivinen tai nolla, osakaslainasta ei tarvitse periä korkoa edellä mainituissa tilanteissa. Negatiivinen peruskorko ei oikeuta osakkeenomistajaa saamaan osakeyhtiöltä hyvitystä negatiivisesta korosta."
Heluna
Viestit: 3
Liittynyt: 17 Loka 2021, 19:38

Re: Kryptoihin sijoittaminen osakkaan henk.koht. tilin kautta

Viesti Kirjoittaja Heluna »

Kiitos kattavasta vastauksesta ja avusta! Tästä oli ehdottomasti hyötyä.

Tulin siihen tulokseen, että meillä on oikeastaan kaksi järkevää vaihtoehtoa:

1) Hoitaa käytännönasiat kuntoon, tehdä yhtiölle tili kryptopörssiin ja sijoittaa sitä kautta suoraan yhtiön varoja kryptoihin.
2) Unohtaa koko juttu :)

Jos nimittäin teemme kuten aiemmissa viestissä mainittiin, tulee ongelmaksi se, että osakkaalla on jo aiemmin hankittuja kryptoja. Käytännössä hän joutuisi myymään ensin ostamansa kryptot ja maksamaan niiden tuotoista verot, mikä ei ole kannattavaa millään tavalla.

Joka tapauksessa nyt on oma käsitys tilanteesta ja mahdollisuuksista huomattavasti selvempi - kiitos vielä kerran vastauksista!
Vastaa Viestiin