Sijoitus asunto

Käytännön toimenpiteet kahdenkertaisen kirjanpidon aloittamiseen liittyen.
AloittavaSijoittaja
Viestit: 1
Liittynyt: 15 Helmi 2021, 17:55

Sijoitus asunto

Viesti Kirjoittaja AloittavaSijoittaja »

A Oy ostaa valmistumassa olevan Osake huoneiston Kiinteistö Oy:ltä.
Velaton kauppahinta on 100.000€ ja ostohinta on 20.000e.
Miten tämä kirjataan kirjanpitoon. Osakkeiden arvo on 100.000e ni kirjataan ne sijoituksiin mutta miten tuo vastakirjaus.... 20.000 on maksettu pankkitililtä niin se on ok mut tuo loppu 80.000€ ?
Graf af Kexholm
Viestit: 130
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Sijoitus asunto

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm »

Et kirjaa tuota 80 000€ euroa mitenkään minnekään.

Osake taseeseen luonteensa mukaiseen paikkaan hankintamenostaan, eli kauppahinta + varainsiirtovero + mahd. välittäjän palkkiot.
Hoitovastike kuluksi, rahoitusvastike joko kuluksi tai hankintamenon lisäykseksi, riippuen siitä tulouttaako vai rahastoiko AsOy / KOy rahoitusvastikkeet.
Oman_elämän_CFO
Viestit: 4
Liittynyt: 14 Touko 2021, 09:46

Re: Sijoitus asunto

Viesti Kirjoittaja Oman_elämän_CFO »

Jos taloyhtiö tulouttaa rahoitusvastikkeet ja sijoitusyhtiö kirjaa ne näin ollen kuluksi tulokseen, niin tällöinhän tuo sijoitus jää "ikuisiksi" ajoiksi taseeseen hankintamenollaan (+ varainsiirtovero ja muut hankintakulut), vaikka sijoitus olisi lyhennetty velattomaksi asti. Myöskään yhtiön OPO ei kasva tuloksen kautta kun rahoitusvastikkeet on vähennetty tuloksessa. Miten tällaisessa tilanteessa annetaan oikea ja riittävä kuva, eli olisiko tarkoituksenmukaista kirjata tilinpäätösvientinä esim. per Sijoitukset an Käyvän arvon rahasto tuo summa mitä rahoitusvastiketta on lyhennetty ko. tilikauden aikana? Toki tällöin tulevaisuudessa jos ko. asunnon myy niin kirjanpidon myyntivoitto ei vastaa verotuksen vastaavaa, ellei näiltä osin sitten tehdä eroa kirjanpidon ja tuloksen välillä?
Vastaa Viestiin