OKM avustusten jaksottaminen (Oy)

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
kooaa
Viestit: 5
Liittynyt: 18 Maalis 2016, 12:09

OKM avustusten jaksottaminen (Oy)

Viesti Kirjoittaja kooaa »

Osakeyhtiö on saanut OKM:ltä tukea, jota saa käyttää tiettyihin kuluihin aikavälillä 6/2020 - 3/2021. Verottaja ilmoittaa, että "Suoriteperusteisessa verotuksessa tuki tai avustus on sen verovuoden tuottoa, jonka aikana se on saatu rahana, saamisena tai muuna rahanarvoisena etuutena (EVL 19 §)." Mutta seuraavassa lauseessa puolestaan: "Kohdennetut koronatuet, joiden saaminen edellyttää kustannusten syntymistä, jaksotetaan samassa tahdissa syntyvien kustannusten kanssa."

Koska tuen myöntäjä on määritellyt tukeen soveltuvat kulut, ajattelisin että viimeinen lause pätee "edellyttää kustannusten syntymistä". Voiko tuen siis jaksottaa kahdelle vuodelle esim. 1000 e + 1000e vai pitäisikö jaksotus perustua johonkin tarkkaan summaan? Mehän emme juuri nyt tarkalleen tiedä syntyvien kustannusten määrää joten jaksotus olisi "arvio". OKM:n sivuilta en löytänyt tähän ohjetta.

Minne jaksotettava summa kirjataan? Siirtovelkoihin? Ennakkomaksuihin? Eli jaksotus vähentäisi vuoden 2020 tulosta.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: OKM avustusten jaksottaminen (Oy)

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Kun OKM avustus saadaan pankkitilille se kirjataan saatuihin ennakkomaksuihin.

Tilinpäätöksen yhteydessä katsotaan kuinka paljon hankkeeseen liittyviä kuluja on suoriteperusteisesti syntynyt. Jos ette tiedä siihen mennessä toteutuneiden kulujen tarkkaa määrää, on kulujen seurannassa (eli kirjanpidossa) jotain todella pahasti pielessä. Jos tilinpäätöshetkellä on toteutuneita kuluja on esim 5000 euroa ja OKM avustus kattaisi kuluista 100% kirjataan Per saadut avustukset ja tuet An saadut ennakot 5000 euroa. Vastaavasti jos toteutuneista kuluista esim 80% katetaan OKM avustuksella, tuloutettaisiin tilikaudelle 5000*80% = 4000 euroa.
kooaa
Viestit: 5
Liittynyt: 18 Maalis 2016, 12:09

Re: OKM avustusten jaksottaminen (Oy)

Viesti Kirjoittaja kooaa »

Kiitos vastauksesta. Niin tarkoitin, että emme tiedä tarkalleen että mitä kustannuksia syntyy esim. nyt helmi- ja maaliskuussa. Toki tiedämme, että mitä kustannuksia on syntynyt vuoden 2020 aikana.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: OKM avustusten jaksottaminen (Oy)

Viesti Kirjoittaja myokymia »

kooaa kirjoitti: 02 Helmi 2021, 18:16 Kiitos vastauksesta. Niin tarkoitin, että emme tiedä tarkalleen että mitä kustannuksia syntyy esim. nyt helmi- ja maaliskuussa. Toki tiedämme, että mitä kustannuksia on syntynyt vuoden 2020 aikana.
Helmi-, maaliskuulla syntyneillä kuluilla ei ole merkitystä tilinpäätösvaiheen jaksotuksia tehdessä, koska meno-tuloteorion mukaisesti kirjanpitoon merkitään tilikauden tulot ja niihin liittyvät menot. Eli kun kirjanpidosta voidaan johtaa tilikauden kulut, kirjataan avustuksen niiden ehtojen mukaisesti myös kirjanpitoon, mutta seuraavan tilikauden menot eivät vaikuta asiaan.
Vastaa Viestiin