Ennakot ja jäännösverot

Toiminimen kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
wyseco
Viestit: 2
Liittynyt: 16 Joulu 2020, 11:39

Ennakot ja jäännösverot

Viesti Kirjoittaja wyseco »

Kirjanpidon opiskelua...kahdenkertainen kirjanpito
Jos siirtovelkoihin ei ole kirjattu aikaisemmalta vuodelta maksettavaa ennakkoveroa ja tällä tilikaudella tulee kuitenkin yrittäjälle jäännösveroa muutaman kympin verran - kirjataanko tämä yrityksen kirjanpitoon nykyiselle tilikaudelle verot-tilille. Kannattaako jäännösvero maksaa tällöin yrityksen pankkitililtä vai henk.koht tililtä. Miten tekisit kirjauksen tällöin oikeaoppisesti.

Entä tämän vuoden ennakkovero, maksetaanko se yrityksen tililtä ja kirjataan kirjanpitoon vähennyskelvottomiksi "verot"-tilille vai henk.koht tililtä ?

Tästä on palstan keskusteluissa ollut monenlaista käytäntöä aikaisemmin - mikä on nykyään tyypillisin tapa näille kirjauksille ?
Graf af Kexholm
Viestit: 130
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ennakot ja jäännösverot

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm »

Periaatteessa yksityisen elinkeinonharjoittajan elinkeinotoiminnasta juontuvat verot pitäisi kirjata kirjanpitoon (Tästä on jokin muinainen KILA:n ohje/lausunto), mutta jos yrittäjä on sivutoiminen, elinkeinotoiminnan verojen osuuden määrittely on aika vaikeata. Pitäisikö ottaa se tulojen suhteessa kaikista ansiotulo- ja pääomatuloveroista, vai pitäisikö sivutoimisen bisneksen verot ottaa marginaaliveron tavoin päältä?

Monesti yksityisen elinkeinonharjoittajan verot jätetään käytännön syistä kokonaan pois kirjanpidosta, eli jos maksetaan firman tililtä kirjataan yksityisotoiksi, ja palautukset yksityissijoituksiksi.
wyseco
Viestit: 2
Liittynyt: 16 Joulu 2020, 11:39

Re: Ennakot ja jäännösverot

Viesti Kirjoittaja wyseco »

kiitos, näin korona-aikana tämä esimerkki-yritys toimii tavallaan sivutoimisesti, kun henkilökohtaisena tulona tulee myös väliaikaisesti työttömyyskorvausta. Ennakkoveroa ei olisi muutoin määrätty, mutta loppuvuoden ennakkojen tarkastus laskurilla määritti, että ennakkoja tulisi kuitenkin maksaa muutama satanen näiden muiden ansiotulojen vaikutuksen myötä.

Selkeintä ollee toimia näin:
Monesti yksityisen elinkeinonharjoittajan verot jätetään käytännön syistä kokonaan pois kirjanpidosta, eli jos maksetaan firman tililtä kirjataan yksityisotoiksi, ja palautukset yksityissijoituksiksi."
Vastaa Viestiin