Lomapalkkavelan laskeminen

Erilaiset palkanmaksuun liittyvät kysymykset.
SMK
Viestit: 2
Liittynyt: 25 Syys 2020, 09:07

Lomapalkkavelan laskeminen

Viesti Kirjoittaja SMK »

Hei,

Auttakaas ymmärtämään. Kertokaa onko nämä minun ajatukset oikeaan suuntaan ja missä menee päin honkia.

Kun lomapalkkavelkaa lasketaan vuoden lopussa, niin siihen tulee laskea edellisen lomakauden pitämättömät lomat sekä kuluvan lomavuoden kertyneet, eikö niin?

Eli esimerkiksi jos työntekijä ei ole vuodenvaihteessa vielä pitänyt talvilomaa, niin lasken hänelle 6 lomapäivää 2019 pitämättömistä lomista (täydet lomat). Sitten lasken hänelle 9 kuukaudelta eli 2020 lomavuoden kertyneet lomat, eli 22,5 päivää lomaa.
Yhteensä tälle työntekijälle siis lasketaan lomapalkkaveloiksi 28,5 päivää.

Kyseessä on tuntipalkkalainen joka saa yölisää ja näiden lisäksi päivärahat. Lasken keskituntiansion = tehdyt tunnit * tuntipalkka + yölisä / työpäivät. Päivärahat ei kuulu laskentaan koska ne eivät ole palkkaa.

Sitten kerron kertyneet lomapäivät keskituntiansiolla ja saan lomapalkkavelan. Mutta sitten tämä lomapalkkakerroin, mikä sen tarkoitus on? Sitä en ymmärrä ja en oikein mistään löydä vastausta...

Toivottavasti en selittänyt liian hankanlasti :D Alottelijan pää meinaa pyörälle mennä...

Kiitos :)
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Lomapalkkavelan laskeminen

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Ennen kuin pitäisi sanoa yhtään mitään, pitäisi tietää käytössä oleva työehtosopimus, mutta ihan yleisella tasolla todettakoon että lomapalkkakertoimia on monenlaisia. Kaksi eniten käytettyä kerointa ovat vuosilomalain päiväpalkkaan perustuva kerroin ja keskusjärjestöjen lomapalkkasopimuksen mukainen tuntipalkkaan perustuva kerroin.

Vuosilomalain mukaan lomapalkka lasketaan "kertomalla hänen keskipäiväpalkkansa lomapäivien määrän perusteella määräytyvällä kertoimella". Kertoimet eri määrälle lomapäiviä löytyy siis vuosilomalaista.

Lomapalkkasopimuksen mukaan "Työntekijän vuosilomapalkka ja lomakorvaus saadaan kertomalla hänen -- keskituntiansionsa -- taulukosta ilmenevällä kertoimella". Kertoimet eri määrälle lomapäiviä löytyy siis lomapalkkasopimuksesta.

Muitakin laskentatapoja on, riippuen käytettävästä työehtosopimuksesta. Lähtökohtaisesti et voi kuitenkana laskea lomapalkka kertomalla lomapäiviä keskipäiväpalkalla tai keskituntiansiolla, vaan sinun tulee kertoa keskipäivä- tai keskituntipalkka lomapäivien sijaan vuosilomalain kertoimella.

Sanot että "Lasken keskituntiansion = tehdyt tunnit * tuntipalkka + yölisä / työpäivät." Näin et kuitenkaan saa keskituntiansiota, koska jakajana on työpäivät, ei tehdyt työtunnit. Saa aikaiseksi siis keskipäivapalkan. Joskin lain mukaan keskipäiväpalkka lasketaan siten, että "lomanmääräytymisvuoden aikana työssäolon ajalta työntekijälle maksettu tai maksettavaksi erääntynyt palkka, hätätyöstä ja lain tai sopimuksen mukaisesta ylityöstä peruspalkan lisäksi maksettavaa korotusta lukuun ottamatta, jaetaan lomanmääräytymisvuoden aikana tehtyjen työpäivien määrällä, johon lisätään laissa säädetyn vuorokautisen säännöllisen työajan tai, jos laissa ei ole säädetty säännöllisen vuorokautisen työajan enimmäismäärää, sopimuksessa sovitun säännöllisen työajan lisäksi tehtyjen työtuntien kahdeksasosa."
Vastaa Viestiin