Sukupolvenvaihdos verovapaana - osakeyhtiön purku

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
jhh
Viestit: 6
Liittynyt: 23 Marras 2016, 13:55

Sukupolvenvaihdos verovapaana - osakeyhtiön purku

Viesti Kirjoittaja jhh »

Ostimme 2-3 vuotta sitten siskoni kanssa vanhemmiltamme osakeyhtiön täydellä 100% hinnalla. Vanhemmille ei seurannut asiasta veroseuraamuksia (verottajalta ennakkopäätös asiasta). Nyt olemme miettineet, että pitäisikö ko osakeyhtiö purkaa lopullisesti? Eli onko jotain aikaa (esim vuosia) koska ko osakeyhtiön voi purkaa siten että vanhemmillemme ei koidu mitään veroseuraamuksia? Vai olisiko sen osakeyhtiön voinut purkaa vaikka jo seuraavalla viikolla?

Jos yrityksen arvo on edelleen sama kuin on oli meidän ostohetkellä, niin tuleeko meille siskoni kanssa osakeyhtiön purkamisesta jotain veroseuraamuksia?

ps. se tiedetään, että jos olisimme ostaneet ko yrityksen 75,1% oikeasta arvosta, niin ko osakeyhtiötä olisi pitänyt pitää toiminnassa vähintään 5 vuotta, onko tässä täydellä hinnalla ostossa sama 5 vuoden sääntö, se ei ole selvää meille.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Sukupolvenvaihdos verovapaana - osakeyhtiön purku

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Onkohan tuossa 75% ja viisi vuotta verovapaudessa mennyt sekaisin TVL 48§ sekä perintö- ja lahjaverolain 18§? En ole tuloverotuksen asiantuntija, mutta siis käsittääkseni ei ole olemassa sellaista säänöstöä, että yhtiötä ei voisi purkaa, mikäli kauppahinta on alle 75% käyvästä arvosta, vaan samaa viiden vuoden rajoitusta noudatetaan vaikka olisi maksettu 100% käyvästä arvosta.

Perintö- ja lahjaverolain mukaan voi periaatteessa maksaa 75% käyvästä arvosta ilman että käyvän arvon ja kauppahinnan erotusta katsotaan lahjaksi ostajan verotuksessa PerVL 18§ "kun kauppa- tai vaihtosopimuksen ehdoista selviää, että sovittu vastike on enintään kolme neljännestä käyvästä hinnasta, katsotaan käyvän hinnan ja vastikkeen välinen ero lahjaksi."

Tuloverolain sukupolvenvaihdospykälän mukaan taas myyjää ei veroteta luovutusvoitosta, kun myydään yritys (yli 10%) joka on omistettu yli 10v ja ostajana on esim lapsi.

Nämä kaksi seikkaa ovat kuitenkin käsittääkseni verotuksellisesti täysin itsenäiset, eikä toisesta seuraa tai ole seuraamatta toista.

TVL 48§:n verovapauden noudattaminen vaikuttaa kuitenkin ostajan verotukseen, jos ostaja myy ko omaisuuden alle viiden vuoden kuluttua saannosta. "Jos luovutukseen on sovellettu [48§] 1 momentin 3 kohdan säännöstä ja jos luovutuksensaaja luovuttaa samaa omaisuutta edelleen ennen kuin viisi vuotta on kulunut hänen saannostaan, vähennetään hänen luovutusvoittoaan laskettaessa hankintamenosta tai 46 §:n 1 momentissa ja 49 §:ssä säädetystä luovutushinnasta vähintään vähennettävästä määrästä se veronalaisen luovutusvoiton määrä, jota 1 momentin 3 kohdan mukaisesti ei ole pidetty hänen saantomiehensä veronalaisena tulona."

Eli koska yhtiön purkaminen verotettaisiin luovutusvoittosäännöksiä noudattaen, katsottaisiin varmaankin teidän verotuksessa tuo vanhempienne saama verovapaus samalla tavalla kuin jos myisitte osakkeet (eli hankintamenosta tai olettemasta vähennettäisiin ensin se määrä, mikäli olisi verotettu teidän vanhempien luovutusvoittona, mikäli verovapaussäännöstöä ei olisi noudatettu)-

Osakeyhtiön purkautuminen voi aiheuttaa erilaisia veroseuraamuksia niin yhtiölle itselleen kuin omistajillekin, riippuen yhtiön varallisuusasemasta. Käytännössä yhtiötä purettaessa yhtiön omaisuus kannattaa likvitoida, josta itsestään voi tulla yhtiölle luovutusvoittoja tai -tappioita. Vaikka omaisuutta ei ensin muuttaisi rahaksi, tulee verotus kuitenkin toimitettavaksi käyvästä arvosta, jolloin kirjanpidollisen ja käyvän arvon erotus realisoituu verotuksessa.

Yksinkertaistettuna, yhtiön velat maksaetaan pois yhtiön varallisuudella ja loput yhtiön varoista jaetaan jako-osana omistajille omistusten suhteessa.

Kuten mainittu, omistajille purkautuva yhtiö verotetaan lähtökohtaisesti luovutusvoittosäännöksiä noudattaen. Omistajille voi tulla veroseuraamuksia, mikäli yhtiöstä saatava jako-osa on suurempi kuin yhtiöstä maksettu hinta. Eli siis jos purkautuvasta yhtiöstä saa esim 10000 euroa, mutta yhtiön osakkeista on maksanut vain 8000 euroa, tulee luovutusvoittoa verotettavaksi 2000 euroa. Koska osakkeet on omistettu alle 10 vuotta, noudatettaisiin 20% hankintameno-olettamaa, mikäli ei halua käyttää luovutusvoittoa laskettaessa todellista hankintamenoa.

Verohallinnon ohje sukupolvenvaihdoksen verotuksesta: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohj ... otuksessa/
AndersNord
Viestit: 43
Liittynyt: 27 Tammi 2018, 13:28

Re: Sukupolvenvaihdos verovapaana - osakeyhtiön purku

Viesti Kirjoittaja AndersNord »

Spv-ohjeen mukaan, jos yhtiö puretaan alle 5v kuluessa hankinnasta, verotukseen vaikuttavat seuraavat säännökset:

1) jos osakkeet on hankittu kaupalla, joka ei ollut lahjanluonteinen, ostajan hankintameno muodostuu hänen maksamastaan kauppahinnasta ja varainsiirtoverosta; ja
2) jos myyjän luovutusvoitto on ollut TVL 48 §:n sukupolvenvaihdosluovutusta koskevan säännöksen nojalla verovapaa, verovapaus vaikuttaa ostajan verotukseen, jos hän luovuttaa osakkeita edelleen ennen kuin hankinnasta on kulunut viisi vuotta. Ostajan luovutusvoittoa laskettaessa hankintamenosta tai hankintameno-olettamasta vähennetään se määrä, joka olisi verotettu myyjän luovutusvoittona edellisessä kaupassa, jos kauppaan ei olisi sovellettu verovapaussäännöstä.

Jos siis puratte yhtiön alle 5v kuluessa hankinnasta, teidän hankintamenosta vähennetään vanhempien spv-huojennusten johdosta säästämä luovutusvoitto eli (luovutushinta - hankintameno) x 60 %.

Aika usein tuo 5v sääntö rankaisee, joten kannattaa varmasti arvioida, olisiko vain järkevää odotella tuo "karenssiaika" loppuun.
AndersNord
Viestit: 43
Liittynyt: 27 Tammi 2018, 13:28

Re: Sukupolvenvaihdos verovapaana - osakeyhtiön purku

Viesti Kirjoittaja AndersNord »

Pahoittelut spämmäyksestä, mutta huomasin heti viestin lähettämisen jälkeen virheen aiemmassa viestissäni. Vanhempien huojennusten johdosta säästämä luovutusvoitto on tietysti joko (luovushinta - hankintameno) tai hankintameno-olettamaa käyttäen luovutushinta x 60 % (veronalainen osuus), mutta ei näiden yhdistelmä :D
Vastaa Viestiin