Miten poistot merkitään taseeseen? Nykyarvo voi vähennys?

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
AmatööriAccountti
Viestit: 4
Liittynyt: 19 Marras 2017, 17:29

Miten poistot merkitään taseeseen? Nykyarvo voi vähennys?

Viesti Kirjoittaja AmatööriAccountti »

Olen aloittelija ja yritän tasetta saada täsmäämään "Vastaavaa" ja "Vastattavaa" kentissä. Yritän tässä opiskella kirjanpitoa, joten todellinen kirjanpito ei ole onneksi kyseessä. Poistoja pysyvästä kalustosta lähti vuotuinen 25% alennus, jonka vähensin tuloslaskemassa. Ongelma on nyt se, että merkitsenkö taseeseen omaisuuden arvoksi sen arvon, josta on jo vähennetty poistot vai sen alkuperäisen luvun, josta ei ole vielä poistoja vähennetty? Oli vastaus sitten kumpi tahansa niin tarvitseeko taseessa merkitä näkyvästi mitään vähennyksiä kalustosta?

Eli jos minulla on vaikka tänä vuonna ostettua 100 000 € arvoista pitkäaikaista kalustoa, joka aiotaan poistaa tulevan 4 vuoden aikana tehden joka vuosi -25 % poistot niin merkitsenkö tämän vuoden lopussa taseeseen kaluston arvoksi 100 000 € vai 75 000 €? Tuloslaskelmaan olen merkinnyt - 25 000 poistot kohtaan. Tarvitseeko taseessa vielä erikseen selventää, että jotain on vähennetty alkuperäisen kaluston arvosta vai voiko laittaa vain pitkäaikaisen kaluston arvoksi 75 000 €? Vai pitääkö merkitä taseeseen vain 100 000 € ja tuloslaskemassa käy poistot sitten ilmi? Muuten tase täsmäisi molemmilla puolilla, mutta siinä on juuri tuo 25 000 € vaje siellä oikealla puolella eli vastattavaa puolella. Se summa voi siis johtua vain poistoista, joten päättelin, että kaluston arvoksi pitäisi merkitä 75 000 € "Vastaavaa" puolelle. Jos tuo tapa nyt on oikein niin pitääkö merkitä "Vastaavaa" puolelle esim. näin -> Pitkäaikaiset kalustot -> Arvo 100 000 € -> poistot 25 000€ -> arvo 75 0000 €? Maalaisjärjellä ajatellen ja muutenkin minusta tuo 75 000 tulisi merkitä taseseen, koska vuosi on periaattessa kulunut ja kaluston arvo laskenut sen 75 000 €. Mistään kirjasta en äkkiseltään löytänyt vahvistusta tuohon. Koitin katsoa myös valmiiksi täytettyjä malleja, mutta niistäkään ei selvinnyt.

Miten sitten ostojen kanssa? Ostoja on tehty vuoden aikana 300 0000 €:lla, mutta ei selviä onko ne tehty velaksi vai yrityksen omasta kassasta? Mitenköhän ne sitten tulisi merkitä? Tehtävän anto on aika suppea. Tuloslaskelmassa huomion kyllä osto vähentämällä ne liikevaihdosta omassa kohdassaan. Nyt vain mietin, että mites niiden kanssa toimitaan tase puolella kun en tiedä onko ne ostovelkoja vai ei tässä tapauksessa? Varmaan tyypillisesti ovat kun laskullahan niitä tilaillaan, mutta onko sitten maksettu yrityksen omista varoista vai ei tässä tapauksessa.
Graf af Kexholm
Viestit: 130
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Miten poistot merkitään taseeseen? Nykyarvo voi vähennys?

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm »

Vastaavaa ja vastattavaa ei pitäisi millään muotoa joutua koskaan erikseen saada täsmäämään. Ne ovat aina jokaisen kirjauksen jäljiltä sentilleen samansuuruisia. Jos ei, kirjanpidossa on tehty suoraan hylkäykseen johtava virhe. Monet kirjanpito-ohjelmat eivät edes mahdollista tämän ongelman syntymistä.

Liikekirjanpidon neljä tasoa (liiketapahtuma - > tosite -> kirjaukset -> tilinpäätös) antavat toiminnallisen ohjeen kirjanpidon tekemiseen. Liiketapahtuma pitää kirjata kirjanpitoon. Liiketapahtuman todentaa tosite. Tositteen perusteella tehdään kirjaukset eri tilien Debet- ja Kredit-puolille, samansuuruisina. Tilinpäätös johdetaan pääkirjanpidosta.

Kun kirjaat poistoa, kirjaat D Poistot (tuloslaskelman kulutili) K Kalusto (taseen vastaava). Eli tase pienenee. Joskus näkee myös kirjaustapaa, jossa taseessa on vaikka tilit "Kone ja kalusto" sekä "Poistot KK:stä. Tällöin kirjataan D Poistot K Poistot KK:sta.

Tällöin eritellyssä taseessa näkyy esim. Kalusto 100 000 Poisto KK:sta -25 000. Tilinpäätöksessä tämä näkyy että taseessa olisi 75 000 koneissa ja kalustossa.

Kumpaa näistä tavasta käyttää on makukysymys, lopputulokseen sillä ei ole väliä.

Kun tehdään osto (=vastaanotetaan tuotannontekijä), Kirjataan D Ostot (tuloslaskelman kulutili) K millä ikinä se onkaan maksettu: Ostovelat (vastattavan velkatili), Kassa (vastaavan rahasaamiset) tai erikoisemmassa tapauksessa tulotili (kaupan kanta-asiakkaan vuosibonus tuloslaskelman tulotileillä).

Ei ole mahdollista tehdä ostoa, niin että ei olisi samantien selvää miten se on "maksettu".

Älä missään nimessä vähennä ostoja liikevaihdosta. Ostot käsitellään tuloslaskelmassa omalla rivillään.

Jos jossain tehtävässä ei mainita miten jokin on maksettu, voitaneen olettaa että se on triviaalia tehtävän kannalta.
Vastaa Viestiin