Taloyhtiön lainojen yhdistäminen

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
mvertanen
Viestit: 1
Liittynyt: 23 Helmi 2020, 19:10

Taloyhtiön lainojen yhdistäminen

Viesti Kirjoittaja mvertanen »

Onko kokemuksia taloyhtiön lainojen yhdistämisestä? Esimerkkitilanne vaikkapa tästä ajanhetkestä: ison korjaushankeen tarve on akuutti ja se olisi järkevää toteuttaa jo 2020 tai viimeistään 2021. Taloyhtiöllä on päättymässä isoja vanhoja lainoja 2022 ja 2024. Kiinteistössä vakuusarvoa riittää hyvin, mutta osalla osakkaista ei ole halua ottaa maksettavakseen edes parin vuoden ajaksi uutta isoa rahoitusvastiketta vanhojen päälle. Ratkaisuna tässä tapauksessa olisi laina, jolla maksetaan vanhat lainat ja toteutetaan hanke.

Tehdään muutama oletus:
- Uusi hanke 600t€, rahoitetaan kokonaan lainalla
- Vanha laina 1: vain osalla osakkaista, 20t€, rahoitusvastikejäämä +2t€, loppuu 2022
- Vanha laina 2: vain osalla osakkaista, 80t€, rahoitusvastikejäämä +5t€, loppuu 2024

Pankin näkökumasta asia on helppo: taloyhtiö ottaa lainaa 700t€ 20v maksuajalla, jolla maksetaan vanhat lainat pois ja 600t€ käytetään uuden hankkeen rahoittamiseen. Vaikutus on myös se, että vanha laina 1 ja 2 muuttuvat myös uuden lainan myötä 20 v lainaksi, kun alkuperäiset lainat olisi maksettu loppuun -22 ja -24.

Taloyhtiössä vaatii hieman kirjanpidollista jumppaa ja tarkkuutta. Vaikka taloyhtiöllä on vain yksi 700t€ laina, on läpinäkyvyyden ja ymmärrettävyyden kannalta varmaan helpointa kohdella yhdistettyä lainaa sisäisessä laskennassa kolmena eri lainana, joka jyvittyy osakkaille siinä suhteessa kuin laina näille kuuluu. Esim. laina 1.1 = 600t€, laina 1.2 = 20t€ (huom. myös rahoitusvastikejäämä +2t€) ja laina 1.3 = 80t€ (rahoitusvastikejäämä +5t€). Mikäli yhtiön kassa antaa myöten, voidaan rahoitusvastikejäämät oikaista nollaan myös lainan järjestelyvaiheessa, jolloin uutta lainaa nostettaisiin 7t€ vähemmän. Yhdistelyssä mikään ei edelleen estäisi osakkaita maksamasta pois vanhoja lainojaan tai hanke-/lainaosuutta uudesta lainasta. Olenko oikeilla jäljillä?