Projektin tulot ja menot kirjanpidossa

Yhdistysten kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
SusannaB
Viestit: 7
Liittynyt: 18 Huhti 2015, 15:09

Projektin tulot ja menot kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja SusannaB »

Miten yhdistyksen kirjanpidossa kirjataan projektin tulot ja menot niin, etteivät ne vaikuta yhdistyksen tulokseen? Yhdistyksellä on käytössään vain yksi pankkitili, jolle projektiraha on maksettu viime marraskuun viimeinen päivä. Tästä tulleesta rahasta on maksettu myös projektiin liittyviä kuluja viime vuoden puolella, ja tälle vuodelle (2020) on jäänyt hiukan rahaa tämän vuoden kuluihin. Kyseessä on siis projekti, jonka tapahtumat on raportoitava sitten erikseen. Voiko sitä kirjata esim. sijoitus- ja rahoitustoiminnan puolelle (kuluineen)?
Graf af Kexholm
Viestit: 130
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Projektin tulot ja menot kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm »

Miksi projekti ei vaikuttaisi yhdistyksen tulokseen? Onko se varsinaisesti jonkun ulkopuolisen tahon projekti, jonka rahaliikenteen te hoidatte?

Periaatteessa tuossa voisi olla omakatteisen rahaston piirteitä, mutta silloin rahoilla pitäisi tosiaankin olla erillinen pankkitili.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Projektin tulot ja menot kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Kirjanpitovelvollisen tulee merkitä kirjanpitoonsa menot, tulot, rahoitustapahtumat sekä niiden oikaisu- ja siirtoerät. Vaikka yhdistyksellä olisi "erillisiä" projekteja, jos ne tehdään yhdistyksen toimesta tulee nekin löytyä yhdistyksen kirjanpidosta. Jos ne taas eivät ole yhdistyksen projekteja, niiden rahaliikennettä ei tule käyttää yhdistyksen kautta.

Myös erillisraportoitavat projektit siis sisällytetään täysimääräisesti yhdistyksen kirjanpitoon, mutta esim kustannuspaikkaseurannan avulla mahdollistetaan myös niiden erillisraportointi.
anttti
Viestit: 18
Liittynyt: 02 Huhti 2011, 13:41

Re: Projektin tulot ja menot kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja anttti »

Projekteihin ym. sidottuihin käyttötarkoituksiin saaduissa avustuksissa on yleensä ehto, että avustus on maksettava takaisin, jos sitä ei käytetä sen myöntöpäätöksessä mainittuun käyttötarkoitukseen. Tällaisen avustuksen oikea kirjanpitokäsittely on kirjata se ensin saatuna ennakkona eli velaksi avustuksen myöntäjälle ja sen jälkeen tulouttaa varsinaisen toiminnan tulona sitä mukaa, kun avustusta käytetään. Tällöin avustuksen saaminen ja käyttäminen ei vaikuta tulokseen, mitä tässä kysyjäkin ehkä ajoi takaa. Tilikauden päättyessä käyttämättä jäänyt osa näkyy siis taseessa saatuna ennakkona eikä tuloslaskelmassa. Kirjanpitolautakunta on ottanut asiaan kantaa ainakin ratkaisussaan 666/1983.

Jos käyttää kirjanpito-ohjelmaa, jolloin käytettävien tilien määrälle ei ole käytännöllisiä rajoitteita, kannattaa luoda avustuksille omat tilinsä sekä ennakoille että tulouttamiseen. Ennakkotilin nimi voi siis olla esim. käyttämättä olevat erityisavustus (myöntäjä) tms.

Kirjaukset siis
Avustus tulee tilille: per pankki an saadut ennakot (käyttämättä oleva erityisavustus)
Avustusta käytetään: per kulutili an pankki JA per saadut ennakot (käyttämättä oleva erityisavustus) an varsinaisen toiminnan tuotot (saadut erityisavustukset)

Koko projektia, myös kuluja, voi sitten seurata omalla kustannuspaikallaan tai jos se ei teknisesti onnistu, omilla tileillään tai ihan erillisenä laskelmana. Käytännössä ei tarvitse jokaisen kuluviennin kohdalla tehdä tuota tulouttamiskirjausta vaan ne voi tehdä esim. tilinpäätösvientien yhteydessä yhtenä könttänä käyttäen tositteena tuota kuluseurantaa.
Vastaa Viestiin