Pullojen ja tölkkien alv kahvilassa myytynä

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
Rmpky
Viestit: 16
Liittynyt: 26 Helmi 2018, 13:52

Pullojen ja tölkkien alv kahvilassa myytynä

Viesti Kirjoittaja Rmpky »

Kaupasta ostaessa pullojen ja tölkkien alv on 24 %. Jos tuote myydään kahvilassa ja asiakas nauttii sen siellä, onko myynti kokonaisuudessaan 14 % vai pitääkö myynnissä eritellä pullon/tölkin osuus 24 %:n alv:n mukaan? Entäpä jos asiakas ottaa tuotteen mukaansa?
Graf af Kexholm
Viestit: 130
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pullojen ja tölkkien alv kahvilassa myytynä

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm »

Näkisin että koko myynti laskutetaan juomana. En nyt jaksa selvittää asiaa tarkemmin, mutta arvelisin että tuo pantin osuuden myyminen erikseen 24% ALV -kannalla liittyy elinkeinonharjoittajiin, jotka ottavat itse vastaan palautuspantteja, tai sitten siinä on jokin kokorajoitus.

Koska juoma kuitenkin muodostaa pääsuoritteen, niin aivan kuten makkaraperunoiden kanssa ei tarvitse erikseen laskuttaa pahviastiaa ALV 24% -kannalla, niin kai juoman pulloineen voi myydä yhtenä kokonaisuutena ALV 14% -kannalla.

Viisaammat saavat korjata.
Morso
Viestit: 10
Liittynyt: 27 Helmi 2020, 13:03

Re: Pullojen ja tölkkien alv kahvilassa myytynä

Viesti Kirjoittaja Morso »

Minullakaan ei ole mustaa valkoisella asiasta tällaisen kahvilan/ravintolan näkökulmasta ja kumpikin toimintatapa voi olla ihan looginen.

Mututuntumalla tekisi ensin mieli sanoa, että nimenomaan pantillisen pakkauksen pantti olisi hyvä eritellä kuitilla ja kirjata ALV 24% myynniksi. Varsinkin, jos juomat kahvilalle myynyt taho on eritellyt juoman (14%) ja pantillisen juomapakkauksen (24%) antamallaan laskulla/kuitilla ja ne ovat myös ostoissa tällä tavalla. Jos asiakas jättää tyhjän pullon kahvilan pöydälle ja kahvila joskus palauttaa sen, tämän voisi sitten kirjata ostojen (24%) vähennyksenä. Mikäli asiakas viekin pullon itse kauppaan, kyseinen elinkeinonharjoittaja kirjaa sen joko ostoksi (24%) tai myynnin (24%) vähennykseksi kierrätysjärjestelystä riippuen. Kokonaisuus tuntuu mielestäni loogiselta ja pullohan on kyllä hankittu sellaisenaan jälleenmyytäväksi, joten miksi sama arvonlisäverokin ei siirtyisi eteenpäin lopulliselle kuluttajalle?

Toisaalta voisin kuvitella tilanteen, jossa kahvilanpitäjä esim. korkkaa pullon asiakkaalle ja kaataa juoman valmiiksi lasiin. Tällaisessa tilanteessa kirjaisin tietenkin vain juoman (14%) kuitille.

Yllä vastannut Käkisalmen kreivi on myös ihan oikeassa siinä, ettei juomapakkaus muodosta kahvilalle ihan samanlaista suoritetta kuin elinkeinonharjoittajalle, joka myy, ottaa vastaan ja luovuttaa niitä eteenpäin. Voisiko kuitenkin ajatella, että esim. snägärinpitäjä yhdistelee pahvirasian ja elintarvikeet yhdeksi ALV 14% pääsuoritteeksi, jonka kuluttaja sitten "käyttää" kokonaisuudessaan? Pantillisella juomapakkauksella taas on arvoa ja käyttöä vielä senkin jälkeen, kun se on ryystetty tyhjäksi, jolloin se (ehkä?) muodostaa erillisen ALV 24% suoritteen.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Pullojen ja tölkkien alv kahvilassa myytynä

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Tässä kysymyksessä ollaan arvonlisäverotuksen perusperiaatteiden äärellä. Kirjallisuudessa puhutaan jakamisperiaatteesta ja liittymisperiaatteesta. Liittymisperiaatteesta ei ole lakitekstissä pykäliä olemassa, vaan sen soveltaminen on muodostunut käytännön tarpeesta vuosien saatossa oikeuskäytännössä.

Lähtökohta on jakamisperiaate, eli kukin suorite myydään sillä arvonlisäverokannalla, joka lain mukaan kyseiselle tuotteelle/palvelulle kuuluu.

Liittymisperiaatteella tuosta lähtökohdasta poiketaan myymällä useiden eri verokohteluiden alaisia suoritteita ikään kuin yhtenä tuotteena/palveluna. Tämä on mahdollista kun useamman tekijän voidaan katsoa muodostavan yhden jakamattoman kokonaisuuden ja kun nämä muuta tekijät ovat asiakkaan kannalta pääsuoritteesta merkityksettömiä. Esim postikulut / laskutuslisä, katsotaan yleensä olevan sen verokannan alaista, millä itse tuote myydään, koska harvemmin asiakas haluaa ostaa erikseen esim laskutuslisää. Joskin on täysin sallittua myös myydä nuo erillisinä palveluina omalla verokannallaan, joten laskuissa näkee kaikenlaista eri käytäntöä.

Samoin liittymisperiaatetta noudatetaan esim rakennusalan käännettyy veroon, kun tuotteita myydään rakentamispalveluun liittyen. Tavaroiden laskutus lähtökohtaisesti olisi siis arvonlisäveron alaista, mutta katsotaan liittymisperiaatteella olevan palvelun myyntiä, kun itse rakentamispalvelu on se pääsuorite.
Vastaa Viestiin