Toiminimi, auto-ongelma

Toiminimen kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
Manaatti
Viestit: 1
Liittynyt: 16 Tammi 2020, 23:58

Toiminimi, auto-ongelma

Viesti Kirjoittaja Manaatti »

Hei,

eli yrityksen kirjanpidossa on henkilöauto joka ostettiin muutama vuosi sitten. Tähän asti työajon osuus on ollut aina suurempi kuin yksityiajon
(n. 80/20), eli ihan oikein auto on sinne taseeseen laitettu.

Nyt kuitenkin tuli ongelmaksi sellainen että vuonna 2019 ei ollut lainkaan työajoa. Työnkuva muuttui sen verran että asiakaskäynnit hoituvat polkupyörällä. Kuluja ei kirjanpidossa ole autosta, ajoneuvoveroa lukuunottamatta, lainkaan. Ja tämäkin tietysti tuloutetaan yksityiskäytöksi.

Jäin kuitenkin miettimään sitä että saako auto jäädä vielä taseeseen roikkumaan (poistohan tietysti tehtäisiin, mutta sekin tuloutettaisiin yksityiskäytöksi)? Jossain takaraivossa kolkuttelee joku sääntö kahdesta vuodesta peräkkäin, mutta en löydä tälle vahvistusta.

Ajoneuvo myydään pois keväällä 2020.
Graf af Kexholm
Viestit: 130
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Toiminimi, auto-ongelma

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm »

Käsittääkseni toiminimen kohdalla taseessa voi pyörittää mitä tahansa yrittäjän omaisuutta (toki siinä ei usein olisi mitään järkeä). Yksityiskäyttöä vastaava osuus sitten tuloutettaisiin aina pois, kuten oletkin tehnyt.
En osaa sanoa mikä on se tarkka raja, missä vaiheessa auto siirtyy elinkeinotoiminnan piiristä pois, mutta jos on ollut vuosi ilman ajoa eikä sitä lisää ole tiedossa, on se raja nähdäkseni ylitetty. Jos autolla ei ole näillä näkymin tarvetta elinekinotoiminnassa, se kannattaa ottaa pois yksityisnostona.

Perustelut tälle:

1.) Pankkitilin rahatkin näkyvät taseessa, vaikka eivät lähdeveron alaisuudeesta johtuen kuulu elinkeinotoiminnan varallisuuteen
2.) Oman ajoneuvon käytöstä elinkeinotoiminnassa voi vähentää todelliset kulut, joihin kuuluu esim. osuus poistosta. Jos esim. 30 elinkeino / 70 yksityinen autoa ei pyöritetä taseessa, poistoista joudutaan tekemään ikään kuin "erillisiä" laskelmia. Varsinkin pakujen kohdalla kun mukaan astuu osittainen ALV-vähennysoikeus, niin auto on käytännössä välttämätöntä pitää taseessa.
Vastaa Viestiin