Myyntireskontran korjaaminen

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
tyu
Viestit: 6
Liittynyt: 10 Loka 2019, 08:56

Myyntireskontran korjaaminen

Viesti Kirjoittaja tyu »

Yrityksen myyntireskontra on edellisen kirjanpitäjän jäljiltä ihan sekaisin. Miten korjataan vuosien takaiset virheelliset laskut kirjanpitoon? Kirjanpitovaikutus ei ole suuri, mutta onko sallittua poistaa aiheettomia laskuja ihan vain vastakirjauksena tosi pitkän ajan takaa, kun alvithan niissä kuitenkin korjataan samalla. Vai miten nämä tulisi kirjata, että saan nämä täsmäämään?
AndersNord
Viestit: 43
Liittynyt: 27 Tammi 2018, 13:28

Re: Myyntireskontran korjaaminen

Viesti Kirjoittaja AndersNord »

Jos summat eivät ole kovin merkittäviä, helpointa olisi varmaan kirjata aiheettomat laskut luottotappioihin kuluvalle kaudella.
sskky.fi/tiedot/6070
Viestit: 65
Liittynyt: 08 Touko 2019, 22:08
Viesti:

Re: Myyntireskontran korjaaminen

Viesti Kirjoittaja sskky.fi/tiedot/6070 »

Kirjanpitosääntelyn näkökulmasta kirjauksen tulee perustua tositteeseen, jolla todetaan liiketapahtuma. Toisin sanoen tositteeksi selostus siitä, mistä virhe on aiheutunut ja miten se on korjattu. Liitteenä voi olla esim. reskontralista.
Jos aiheettomuus perustuu esim. siihen, että reskontraan on lasku tehty kahteen kertaan, kopiot molemmista laskuista tositteeksi.

KILA 2005/1750 ja KILA 2008/1810: edellisten tilikausien tilinpäätöksestä puuttuva tuotto ja kulu kirjataan oikaisemalla edellisten tilikausien voitto/tappio -tiliä. Vähäiset erät voidaan oikaista asianomaisissa tuloslaskelman tileillä.
Luonnollisesti tuloverovaikutus ja alv pitää huomioida.

Näin ollen jo skyse on vähäinen, eikä olennainen erä, se voidaan korjata vastakirjauksena ko. tileille.
Vastaa Viestiin