Sivu 1/1

yhteisöhankinnan kirjaaminen kun alv jäänyt myyjältä vähentämättä

Lähetetty: 15 Heinä 2019, 11:10
Kirjoittaja makane
Yrittäjä on ostanut saksasta pienlaitteen yrityksen käyttöön (hinnaltaan noin 200 €). Maksu on suoritettu henkilökohtaiselta pankkitililtä. Vaikka tilaus on tehty yrityksen nimissä, on myyjä kuitenkin laskuttanut pienlaitteesta myös arvonlisäveron. Tilausvahvistuksessa on seuraava maininta:
"Jos tilauksesi onnistui ja tilaus toimitetaan EU-maahan, sinut vapautetaan liikevaihtoverosta"

Miten tällaisessa tapauksessa pitäisi toimia? alv on suuruudeltaan noin 40 €, enkä haluaisi alkaa sitä saksasta hakea takaisin.
Voinko kirjata käteismaksun luontoisena EU ostona ja jättää ilmoittamatta alv kausiveroilmoituksella?

Re: yhteisöhankinnan kirjaaminen kun alv jäänyt myyjältä vähentämättä

Lähetetty: 29 Elo 2019, 21:18
Kirjoittaja sskky.fi/tiedot/6070
Jos yrittäjä on ollut itse Saksassa ja ostanut sieltä laitteen, laitteessa kuuluukin olla Saksan alv, koska saksalainen yritys ei voi tietää kuljetetaanko laite Suomeen (EU-myynti) tai jääkö se käytettäväksi Saksaan (Saksassa kotimaan myynti). Saksan alv:n voi tosiaan hakea takaisin, kuten mainitsitkin.

En tiedä mitä tarkoitat käteismaksun luontoisella EU-ostolla, koska verotuksessa merkitystä ei ole sillä, millä maksuvälineellä maksut maksetaan.

Arvonlisäveron veroilmoituksella et voi kirjata Saksan alvia kohtaan: Vero tavaraostoista muista EU-maista etkä myöskään kohtaan: Verokauden vähennettävä vero. Näin siitä syystä, että tavarassa on Saksan alvi eikä Suomen alvia.

Re: yhteisöhankinnan kirjaaminen kun alv jäänyt myyjältä vähentämättä

Lähetetty: 02 Loka 2021, 08:04
Kirjoittaja rutja76
Tässä tapauksessa täytyy laittaa koko hinta (200 eur) kuluksi verottomana ostona.

Toisen EU-maan alvia ei saa vähentää suoraan kirjanpidosta vaan pitää ensin hakea erikseen (jos haluaa). Lisätietoa: https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteis ... kinnoista/