Aloittelijan EU:n ulkopuolinen ALV-kysymys

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
meritti
Viestit: 1
Liittynyt: 04 Maalis 2019, 14:37

Aloittelijan EU:n ulkopuolinen ALV-kysymys

Viesti Kirjoittaja meritti »

Tervehdys,

tässä on teille monille varmasti turhankin helppo kysymys, mutta kokeilen silti:

Osakeyhtiö ostaa palvelua/tavaraa EU:n ulkopuolelta (käytännössä esimerkiksi verkkosivuihin liittyviä lisäosia ja verkkotunnuksia). Miten kirjaat arvonlisäveron kirjanpidossa ja ALV-ilmoituksella?

Aikaisemmissa viesteissä on ollut ohjeistusta kirjaamisesta
a) ALV 0, mutta myös
b) käännetyn verovelvollisuuden mukainen käsittely.
4040
Viestit: 143
Liittynyt: 06 Tammi 2018, 12:17

Re: Aloittelijan EU:n ulkopuolinen ALV-kysymys

Viesti Kirjoittaja 4040 »

Riippuu esimerkiksi kirjanpito-ohjelmistosta, valuuttamuunnosten tarpeesta, maksuajankohdasta toimitukseen nähden, myyjän mahdollisesta arvonlisäverovelvollisuudesta Suomessa ja valitusta kirjauskäytännöstä, kuinka kirjanpidon kirjaukset tehdään. Itse en ole koskaan ostanut palveluita EU:n ulkopuolelta, pelkästään tavaraa ja ennakkoon maksettuna.

Jos kirjanpitosovellus on ajan tasalla eli päivitetty viime vuoden alussa muuttuneisiin maahantuonnin verotuksen käytäntöihin, niin siinä on toiminnot tuontiostojen ja niiden tullien sekä maahantuonnin verojen määrien kirjaamiseen siten, että tiedot saadaan oikein oma-aloitteisten verojen veroilmoitusta varten. Esimerkiksi Kitupiikki-kirjanpitosovellus osaa tämän:
https://kitupiikki.info/alv/mallikirjau ... ahantuonti

Huomaa, että tullin käyttämä veron peruste poikkeaa siitä hinnasta, mitä on maksettu myyjälle. Veron perusteeseen sisältyy tulli ja mahdollinen rahti kotimaassa ja myös Tullin käyttämä valuuttamuunnoskurssi on eri kuin maksettaessa myyjälle.

Lisää monimutkaisuutta tulee siitä, että tavaran toimituksen ja sitä myöhemmän maksuhetken välinen valuuttakurssivoitto tai -tappio on sekin käsiteltävä kirjanpidossa. Tämän voi välttää maksamalla ennakkoon.

Eli ajankohtaa 1.1.2018 vanhemmat keskustelut aiheesta ovat enemmän tai vähemmän vanhentuneita.
Vastaa Viestiin