Toiminimi ja auton vaihto

Toiminimen kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
jannepo
Viestit: 90
Liittynyt: 12 Kesä 2015, 18:54

Toiminimi ja auton vaihto

Viesti Kirjoittaja jannepo »

Hei,

Jäin miettimään kun tuli eteen tilanne jossa on toiminimiyrittäjällä auto on vaihtunut ensimmäisen tilikauden aikana muutamaan otteeseen. Niin pitääkö toiminimen tehdä vakuutuskorvaustilanteessa auton tuhoutumisen johdosta kirjanpitoon auton vakuutuskorvaus niin kuin se myytäisiin ja sitten sen jälkeen per koneet ja kalusto an yksityisnostot ostaa viedä uusi auto taseeseen vai riittääkö, että kirjaan vaan uuden auton taseeseen ja teen siitä poistot vuoden loputtua kun kyseessä ensimmäinen tilikausi ja tehdä siitä viimeisestä autosta nuo kulut vähentää? Entäs kun on keretty jo aikaisemmasta autosta tekemään kirjanpitoon kirjauksia sen kulujen osalta esimerkiksi korjauskuluja ja polttoainekuluja? Eli siis autoja ei viety taseeseen vielä alku tilikaudesta vaan vasta tämä viimeisin auto vietiin taseeseen kirjauksella per koneet ja kalusto an yksityisnosto.
4040
Viestit: 143
Liittynyt: 06 Tammi 2018, 12:17

Re: Toiminimi ja auton vaihto

Viesti Kirjoittaja 4040 »

Ovatko nämä kaikki ajoneuvot siis kokonaan arvonlisäverovähennykseen oikeuttavassa käytössä, ei lainkaan yksityisajoja?

Luonnollisestikin kaikki kalustohankinnat merkitään kirjanpitoon niin kuin ne ovat todellisuudessa tapahtuneet. Eihän myöskään voi tulla vakuutuskorvausta sellaisesta omaisuudesta jota ei kirjanpidossa ole.

Yksityisnostot-tilin käyttö tässä yhteydessä näyttäisi olevan väärin. Vakuutusyhtiöhän on ilmeisesti lunastanut tuhoutuneen auton eikä se ole enää yrittäjän omaisuutta eikä hallussa? Kalustohankintahan kirjataan
Per koneet ja kalusto An yksityissijoitukset rahana (jos maksu suoritetaan yksityistililtä)
tai
Per koneet ja kalusto An pankkitili (jos maksu suoritetaan elinkeinotoiminnan tililtä)
jannepo
Viestit: 90
Liittynyt: 12 Kesä 2015, 18:54

Re: Toiminimi ja auton vaihto

Viesti Kirjoittaja jannepo »

Eivät ole vaan se on yrittäjän omassa käytössä myös, mutta se on kuitenkin yli 50% työkäytössä. Arvonlisäveroa ei ole vähennetty ajoneuvoista, koska kyseessä on henkilöauto ja sitä käytetään yksityisajoihinkin. Vakuutusyhtiö lunasti kyseisen auton tosiaan ja maksoi siitä yrittäjälle vakuutuskorvauksen yrittäjän henkilökohtaiselle tilille jolla yrittäjä osti uuden auton tilalle.
Vastaa Viestiin