Alarajahuojennuksen kirjaus

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
bookkeeper
Viestit: 30
Liittynyt: 29 Syys 2018, 09:37

Alarajahuojennuksen kirjaus

Viesti Kirjoittaja bookkeeper »

Ja taas kysymys alarajahuojennuksen kirjauksesta. Keskusteluissa on tullut esiin, että se kirjataan sille tilikaudelle, jolla oikeus siihen on syntynyt. Miten toimittaisiin seuraavassa tilanteessa? Alvit ilmoitetaan neljännesvuosittain ja kuluvan tilikauden tilinpäätös on jo tehty siinä vaiheessa, kun haetaan viimeisellä alv-ilmoituksella alarajahuonevähennystä? Jos se sitten saadaan, niin minne se kirjataan, kun tilikausi, jolle se oikeasti kuuluisi on jo päättynyt ja tilinpäätös tehty? Ja jos pitäisi kirjata menneelle tilikaudelle, niin miksi ihmeessä, kun ei siinä vaiheessa edes vielä huojennusta ole haettu eikä ole mitään takeitakaan siitä, että se varmasti saadaan?

Itse tekisin niin, että kun alarajahuojennusilmoitus tehdään, niin se kirjataan kirjanpitoon sille päivälle jona se on tehty eli jollekin uuden tilikauden päivämäärälle sekä mahdollisen myönteisen alarajahuojennuspäätöksen jälkeen kirjaisin ko. summan saaduiksi avustuksiksi tälle uudelle tilikaudelle. Meneekö väärin?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Alarajahuojennuksen kirjaus

Viesti Kirjoittaja myokymia »

bookkeeper kirjoitti:Ja jos pitäisi kirjata menneelle tilikaudelle, niin miksi ihmeessä, kun ei siinä vaiheessa edes vielä huojennusta ole haettu eikä ole mitään takeitakaan siitä, että se varmasti saadaan
Koska tilinpäätös tulee oletusarvoisesti laatia suoriteperusteisesti KPL 2:3 ja KPL 3:3 (vähäisiä kirjauksia lukuun ottamatta KPL 3:4).

Miksi ei olisi takeita, että huojennus saadaan? Arvonlisäveron alarajahuojennus perustuu arvonlisäverolain 14 a lukuun ja verovelvollisella on täysi oikeus saada se, kun edellytykset täyttyvät. Sen myöntäminen ei siis ole verohallinnon harkinnanvarainen avustus. Kun noudatetaan lakia, voi olla täysin varma että alarajahuojennus myös tuloutuu ja tästä syystä se tulisikin päättyneelle tilikaudelle kirjata, koska tilinpäätöksen tulee sisältää tilikauden tulot.

Suoriteperusteisesti alarajahuojennus kohistuu siis sille tilikaudelle, jonka aikana oikeus huojennukseen on syntynyt (eli huojennus kohdistuu sille tilikaudelle, jonka aikana on syntynyt se liikevaihto, jolla huojennukseen oikeuttava arvonlisäverokin on syntynyt).

Pienillä ammatinharjoittajilla on oikeus laatia kirjanpito sekä tilinpäätös maksuperusteisesti ja tällöin verotuksessakin noudatetaan maksuperustetta myös alarajahuojennuksen osalta.
Vastaa Viestiin