Toimimen muutokset avioerotilanteessa, kun yritystoimintaa jatketaan yhdessä

Toiminimen kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
McCone
Viestit: 1
Liittynyt: 30 Marras 2018, 13:58

Toimimen muutokset avioerotilanteessa, kun yritystoimintaa jatketaan yhdessä

Viesti Kirjoittaja McCone »

TOIMINIMEN MUUTTAMINEN KOMMANDIITTIYHTIÖKSI – asuinhuoneiston kohtelu

Toimittuamme pitkään yrittäjäpuolisoina toiminimellä olemme muuttamassa yhtiömuotoa kommandiittiyhtiöksi. Syynä tähän on avioero, joka ei voimaan tullessaan mahdollista yrittäjäpuolisoina toimimista. Olemme yrittäneet miettiä läpi kaikki mahdolliset tavat jatkaa toimintaa yhdessä sellaisenaan, ilman että järjestelystä lankeaa kovia veroseuraamuksia tai muita ikäviä yllätyksiä. Esitän tässä eri vaihtoehtoja, joita olemme miettineet.

Kaikissa ratkaisuissa ongelma kiteytyy 100% yrityksen käytössä olevaan osakehuoneistoon, jonka arvo toiminimen taseessa / nettovarallisuudessa on n 250 000 euroa ja arvioitu käypä arvo 343 000. Omistussuhteet ovat osituksen jälkeen 47 % / 53 %.

1 a) se jonka nimissä toiminimi on, jatkaa toiminimellä, mutta maksaa entiselle puolisolle palkkaa, jonka määrä määräytyisi samaan tapaan kuin ennen keskinäinen tulonjako puolisoiden kesken. Ongelmana tässä on se, että näin palkkaa nauttiva entinen puoliso ei enää ole YEL:n piirissä ja yritys joutuu maksamaan kalliit työnantajamaksut ym ja muutenkin tilanne on monimutkainen, varsinkin jos tulee myöhempää erimielisyyttä ja toinen on toisella töissä.

1 b) muuten sama, mutta entinen puoliso laskuttaa työstään laskutuspalvelun kautta. Sama epävarmuus tässäkin.

1 c) muuten sama, mutta entinen puoliso perustaa toiminimen, jonka kautta laskuttaa palveluistaan. Sama epävarmuus yhteistyön jatkumisesta, jos toinen toiminimi on olemassa vain tuottaakseen palveluita ensimmäiselle.

2 a) liiketoiminta siirretään perustettavalle kommandiittiyhtiölle sellaisenaan, mistä ei pitäisi (?!) tulla veroseuraamuksia. Kumpikin puoliso toimisi vastuunalaisena yhtiömiehenä. Tässä tapauksessa osakehuoneisto siirtyisi taseen mukana yhtiön käyttöön ja varallisuuteen (apportti? yhtiömiesten panos?), mutta jos se pitää siirtää kommandiittiyhtiön nimiin, lankeaa ainakin 2% varainsiirtovero maksettavaksi. Entä myyntivoiton vero? Tämä edellyttäisi lainan ottoa myyntivoiton veron maksuun, kun osaketta ei pystytä kuitenkaan tässä vaiheessa myymään niin, että saataisiin rahaa veronmaksuun. Emme haluaisi siirtää asuntoa yhtiön nimiin vaan ainoastaan sen käyttöön.

2 b) muuten sama, mutta yhtiömuotona avoin yhtiö. Onko mitään eroa?

2 c) osakeyhtiötä emme haluaisi perustaa työläämmän hallinnoinnin takia etenkin kun toimintaa on tarkoitus jatkaa enää muutama vuosi.

3) Perustetaan yhteinen kommandiittiyhtiö, mutta asunto-osake ei siirry mukana vaan poistetaan taseesta vanhan yhtiön aikana ja sitten liiketoiminta siirtyy sellaisenaan jatkavalle kommandiittiyhtiölle. Yksityishenkilöinä vuokraamme asunto-osakkeen kommandiittiyhtiölle yhtiövastikkeen suuruisella vuokralla. Meille tulee vuokratuloa, mutta menoa on saman verran, joten verotettavaa pääomatuloa ei tule. Häviämmekö tässä jotain? Yriyksen vähennettävät kulut tietysti näin aika pienet, mutta samathan ne on silloinkin, jos kuuluu nettovarallisuuteen ja maksetaan yhtiövastikkeet. Voimmeko vuokrata omalle yritykselle, kun kyeessä on henkilöyhtiö?

Tällöin asunto-osakkeen omistuksessa ei tulisi mitään muutoksia, ei varainsiirto- tai myyntivoiton veroja vielä ennen kuin aikanaan myymme oikeasti pois. Miten näin paljon pienempi nettovarallisuus vaikuttaa veroihin? Voiko yrityskäytössä ainakin lähes koko vuoden ollutta asunto-osaketta poistaa nettovarallisuudesta (yli puolet liiketoiminnan käytössä) ennen kuin uusi yhtiö aloittaa, ilman että jotkin muut verot laukeavat?

Vielä tulee mieleen sekin vaihtoehto, että myisi asunto-osakkeen yhtiölle käypään hintaan ja tämä maksaisi siitä korotonta lainaa. Mahtaako olla mitään eroa siihen, että maksettaisiin vuokraa? Nettovarallisuus silti pienempi, kun iso laina. Ilmeisesti tässäkin lankeaisi maksettavaksi sekä varainsiirtovero että myyntivoiton vero...

Kaikki tarkentavat kysymykset, kommentit ja uudet ideat ovat tervetulleita! Emme voi millään olla ainoa eroava pari, joka jatkaa yhteistä liiketoimintaa. Silti kaikki eri palvelunumeroista saadut vastaukset ovat ristiriidassa keskenään...
Tilkkari
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Joulu 2017, 16:47

Re: Toimimen muutokset avioerotilanteessa, kun yritystoimintaa jatketaan yhdessä

Viesti Kirjoittaja Tilkkari »

Tuossa on niin paljon veroriskiä ja käsittelyssä tulee huomioida niin monta seikkaa, ettei ole mitään mieltä ruveta niitä täällä käymään läpi.

Suosittelen että otatte yhteyttä asiantuntijaan (luotettu ja suositeltu paikallinen tilintarkastaja tai BIG4-yhtiö), joka käy kanssanne eri vaihtoehdot sekä niiden veroseuraamukset läpi ja määrittää mahdollisuudet sekä niiden käytännön läpiviemisen.

Tässä kohtaa ei kannata yrittää "säästää" sitä muutamaa satasta/tonnia, tulee kalliiksi.
Vastaa Viestiin