TyeL?

Erilaiset palkanmaksuun liittyvät kysymykset.
SaTa
Viestit: 4
Liittynyt: 15 Elo 2018, 22:59

TyeL?

Viesti Kirjoittaja SaTa »

Uudehko sivutoiminen yrittäjä, ei Yel-velvollinen.
Nyt jos palkataan tilapäisesti silloin tällöin työntekijä, jonka palkka jää alle 1200 euroa vuositasolla.Tämä työntekijä tekee sivutoimisesti kortilla työn.
Mitä pitää ottaa palkanmaksussa huomioon? Tarviiko siis tuota Tyelliä silloin maksaa yrittäjän tai työntekijän??Riittääkö pelkkä sotu ja ennakonpidätysmaksu?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: TyeL?

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Jos työntekijöiden palkkasumma on alle 1200 euroa vuodessa, ei tapaturma- tai työttömyysvakuutusmaksua tarvitse ottaa. TyEL tulee kuitenkin tilittää, jos maksettava palkka on enemmän kuin 58,27 euroa kuukaudessa (vuoden 2018 summa).

Yrittäjän eläkevakuutus on TyEListä erillinen, ja vakuuttamisvelvollisuus on silloin, kun yrittäjän työtulo ylittää 7 656,26 euroa vuodessa (vuoden 2018 summa).

Sosiaaliturvamaksu (sotu) on nykyisin pelkkä sairausvakuutusmaksu (sava).
SaTa
Viestit: 4
Liittynyt: 15 Elo 2018, 22:59

Re: TyeL?

Viesti Kirjoittaja SaTa »

Kiitos tiedosta!
SaTa
Viestit: 4
Liittynyt: 15 Elo 2018, 22:59

TyöTulo

Viesti Kirjoittaja SaTa »

moi vielä,

Mielestäni tuo TYÖTULON määritelmä on varmasti hepreaa edelleen osalle(itselleni) ihmisiä.

Se ei ole siis firman tulos. Esim. teet 12000€ vuodessa plussaa firmalla. Sinun EI tarvitse ottaa Yelliä välttämättä, mikäli katsot oman ammattikuntasi palkkataulukosta, paljonko minipalkkasi on tunnilta. Oletetaan että minipalkka olisi 10€/h.No, nyt jos joutuisin palkkaamaan työntekijän itseni tilalle vuoden ajaksi, määrittelisin,että hän saa tehdä 765 tuntia vuodessa, ilman, että tuota Yelliä pitäisi ottaa.Pitääkö tämä paikkaansa?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: TyöTulo

Viesti Kirjoittaja myokymia »

SaTa kirjoitti:Pitääkö tämä paikkaansa?
Pitää ja ei pidä. Työtuloon ei vaikuta, kuinka paljon sopimuksellisesti määritetään jonkun työajaksi, eikä missään tapauksessa minipalkka. Toisaalta käytännön tasolla työtulon määrittäminen on jätetty yrittäjälle itsellee, koska kukaan muu ei oikein voi tietää hänen työnsä arvoa.

Yrittäjän eläkeläki 112§ " -- Työtulo on se palkka, joka kohtuudella olisi maksettava, jos hänen tässä laissa tarkoitettua yrittäjätoimintaansa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö, tai se korvaus, jonka muutoin voidaan katsoa keskimäärin vastaavan sanottua työtä"

Olennaista ei siis ole esim sijaiselle maksettava palkka, vaan yrittäjän tekemän työpanos. Eläketurvakeskus julkaisee työtulo-opasta, jossa annetaan ohjeistusta eri aloille. Kirjanpitofoorumilla kun ollaan, otetaan esim kirjanpitäjä: Toimialaluokka 6920, Suomen Taloushallintoliitto, Liiton jäsenyrityksissä yrittäjän työtulon vähimmäistasona voidaan pitää 20 000 euroa vuodessa. Työtulon määrä vaihtelee kuitenkin huomattavasti alueellisesti, yrittäjän olosuhteista, iästä, koulutuksesta ja kokemuksesta riippuen.

Olisi hauska tietää kuka täysipäiväinen tilitoimistoyrittäjä tekee niin vähän töitä, että 20 000 euroa riittäisi vuosikorvaukseksi kyseisestä työstä. Tuohan ei siis vastaa edes kouluttamattoman alalle eilen tulleen minipalkkaa, saatikkaan ammattitaitoisen ihmisen palkkaa. Mutta tokihan tuossa sanotaakin, että työtulon määrä vaihtelee huomattavasti, ehkä tuolla 20 000 tarkoitetaan puolikasta päivää tekevää. Yrittäjällehän kuuluu automaattisesti esim tulosvastuu ja työtehtävät ovat merkittävästi laaja-alaisemmat kuin perusduunarin, joten pitäisihän tämän näkyä myös "palkkauksessa".

Tulipa katsottua noita "ohjeellisia" työtuloja muutoinkin. Tilitoimistoala ei liene hirveän arvostettua, koska esim siivouspalvelut (yksinyrittäjä) 25500 euroa, taksiliikenne (täysaikainen vuosityöaika 2000-2400 h) 24300-27300 euroa, parturit ja kampaamot (yksinyrittäjä) 21000-23500 euroa.
SaTa
Viestit: 4
Liittynyt: 15 Elo 2018, 22:59

Re: TyeL?

Viesti Kirjoittaja SaTa »

Kiitos myokumia pitkästä vastauksestasi :D

Ihan tuo ei vielä aukea, mutta jotain jäi käteen. Varsinkin sivutoimisuutta ajatellen, pidän kohtuuttomina noita Yel-maksuja.Kun yksi Tyel tulee jo maksettua,niin pitäisi max 12000 yritystulosta maksaa myös Yelit..

Mutta jos käsitin oikein, yrittäjä pystyy nuo suuntaviivat antamaan ja määrittämään itse kuinka arvokas on, alansa palkkataulukkoon verrattuna.
Vastaa Viestiin