Yhdistyksen tilintarkastusvelvollisuus?

Apua ja neuvoja erilaisiin tilinpäätöksessä tarvittaviin asiakirjoihin liittyen.
Timantti
Viestit: 19
Liittynyt: 21 Maalis 2010, 18:16

Yhdistyksen tilintarkastusvelvollisuus?

Viesti Kirjoittaja Timantti »

Miten tämä uusi laki 2007 vuodelta on tulkittava pienen yhdistyksen kohdalta.?

Eli onko tilintarkastus pakollinen yleishyödyllisessä yhdistyksessä jossa tilikaudella ei palkattua henkilöstöä ja taseen ja liikevaihdon määrät alle sen määritellyn rajan...

tälläisen tekstin löysin:

"Pienten yhtiöiden tilien tilintarkastus muuttuu vapaaehtoiseksi 1.7.2007 tai sen jälkeen alkavilta tilikausilta. Tätä ennen alkaneiden tilikausien tilit täytyy tarkastaa vanhan lain mukaan"

Kun jostakin muistelin lukeneeni että yhdistykset ja säätiöt ovat jokatapauksessa tilintarkastusvelvollisia.

Eli kumminko päin menee?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Yhdistyksen tilintarkastusvelvollisuus?

Viesti Kirjoittaja Andy »

Hei!
Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla kerrotaan että yhtiöiden ja osuuskuntien ei tarvitse valita tilintarkastajaa, jos sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikautena enintään yksi seuraavista edellytyksistä on täyttynyt:

o taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
o liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa
o palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Toisin sanoen kahden näistä edellytyksistä täyttyessä sekä päättyneellä että sitä edeltävällä tilikaudella tulee tilintarkastaja valita. Tilintarkastaja on valittava myös jos yhteisösäännöt edellyttävät sitä, mutta näihin voi siis tehdä muutoksen yhtiökokouksella (PRH:lle pitää ilmoittaa).
Lantti
Viestit: 11
Liittynyt: 27 Maalis 2010, 15:22

Re: Yhdistyksen tilintarkastusvelvollisuus?

Viesti Kirjoittaja Lantti »

Rekisteröityjen (ry) yhdistysten tilintarkastukseen sovelletaan kumottavaa tilintarkastuslakia siirtymäkauden ajan. Tämä merkitsee tilintarkastusvelvollisuuden säilymistä kaikissa yhdistyksissä tuon ajan. Tilintarkastajana voi toimia maallikko käsittäkseni ainakin niiltä tilikausilta, jotka päättyvät ennen 31.12.2012. Kannattaa katsoa säännöistä mitä siellä sanotaan tilintarkastajan valinnasta, sillä KHT- tai HTM-tilintarkastajan suorittamaan yhdistyksen tilintarkastukseen sovelletaan kuitenkin uutta lakia.
Vastaa Viestiin