tilisiirot matkalla

Yhdistysten kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
ulla
Viestit: 15
Liittynyt: 11 Helmi 2018, 10:12

tilisiirot matkalla

Viesti Kirjoittaja ulla »

Teen erään yhdistyksen kirjanpitoa ja sen vuoden 2107 tilinpäätöstä ja tilipäätöksessä vuodelta 2016 on kohta "tilisiirrot matkalla" mitä tämä tarkoittaa? Onko joitakin maksuja matkalla paikasta toiseen, jotka eivät ole ehtineet tilinpäätökseen, mutta ovat tulossa esim. ulkomailta?
Ko. yhdistyksellä lukuisia hankkeita, kymmenkunta, joihin on saatu virallisia avustuksia. Yhdistyksellä on myös toimintaa ulkomailla. Vuoden 2016 tilinpäätöksestä ei löydy selvästi mistä tämä koostuu. Eikä ole taseesta erittelyä.
Lisäksi verotilillä on summa, joka ei myös oikein aukene mistä se koostuu. Palkkoja ja palkkioita on maksettu yhdistyksessä. Olen koittanut etsiä sopivia summia ennakonpidätyksistä ja sotuista tilinpäätöksestä taakse päin katsottuna ja jos vuoden 2017 summista löytyisi selvitystä. Ei löydy oikein sopivia summia. Edellinen kirjanpitäjä on pitkään pois kotimaasta, joten hankala kysyä. Yhdistyksen pj on aivan ulkona kirjanpidosta, taloushallinto ei ole hänen vahvinta alaa.

Kirjanpito on tehty mielestäni niin, että siitä ei ulkopuolinen pääse heti jyvälle. Tämä ongelma on monella muullakin yhdistyksellä
AndersNord
Viestit: 43
Liittynyt: 27 Tammi 2018, 13:28

Re: tilisiirot matkalla

Viesti Kirjoittaja AndersNord »

Kuvaamasi ongelma koskee varmasti lukuisia yhdistyksiä, mutta en näe asiaa niin, etteikö asioita haluttaisi tehdä kunnolla, vaan enemminkin siitä, ettei osaaminen vain yksinkertaisesti riitä. Kun yhdistykset usein pyörivät pienellä rahalla ja kuluja halutaan minimoida, että rahaa riittää yhdistyksen varsinaisen tarkoituksen toteuttamiseen, usein käy niin, että lähdetään tinkitään kirjanpidon kustannuksista - seuraukset ovat usein ikävät. Jatkava kirjanpitäjä saa usein aloittaa urakan melkoisella määrällä "salapoliisityötä", että pääsee kartalla, mitä milläkin tilillä on ja mikä osuus tilien saldoista on oikein.

Rahansiirrot matkalla-tiliä voidaan käyttää esim. tilanteessa, jossa kahden tilin välinen tilisiirto on tehty ennen tilinpäätöshetkeä eli toisella tilillä veloitus näkyy, mutta saapuva suoritus ei ole vielä kirjautunut toiselle tilille (esim. kaksi pankkitiliä, pankkitili ja verotili jne.).
Vastaa Viestiin