Osto EU:n ulkopuolelta - ALV ilmoitus omaverolla

Tietoa kaupankäynnistä EU:n ulkopuolella
makane
Viestit: 131
Liittynyt: 26 Touko 2012, 10:08

Osto EU:n ulkopuolelta - ALV ilmoitus omaverolla

Viesti Kirjoittaja makane »

Yrittäjä osti yhdysvalloista laitteen, jota käyttää liiketoiminnassaan. Kun laite tuli, tuontihuolintayhtiö laskutti tullaus- ja tuontimaksut. Tähän sisältyi myös ALV laitteesta, joka maksettiin tulliin. Selvisin mielestäni kelvollisesti huolinta- ja tullausmaksujen kirjaamisesta tilittimellä, ja kirjasin tullille maksetun ALV:n suoraan tilittimen tilille 29392 - ALV ostoista. Eli sisältyy nyt ALV ostoista- loppusummaan.

Nyt pitäisi tehdä kausiveroilmoitus Omaverolla. Käsittääkseni voin tullille maksamani ALVin nyt hakea takaisin, ja se sisältyykin tilittimen antamaan ALV ostoista- loppusummaan, kuten jo mainitsin. Mutta pitäisikö jossain kohdassa erikseen mainita että mukana on tuontiosto? Käänteinen ALV:han tämä ei ole, eikä Omaverossa ole kohtaa ostoillle EU:n ulkopuolelta.

Kiitoksia avusta jo etukäteen!
4040
Viestit: 143
Liittynyt: 06 Tammi 2018, 12:17

Re: Osto EU:n ulkopuolelta - ALV ilmoitus omaverolla

Viesti Kirjoittaja 4040 »

Käsittääkseni nuo viisinumeroiset tilit ovat sellaisia joiden sisällön Tilitin laskee itse eikä niihin pidä tehdä manuaalisia muutoksia. Maahantuontiin liittyvien kirjausten tekemiseen on useita hyväksyttäviä käytäntöjä, ei yhtä ainoaa oikeaa. Joka tapauksessa 1763 (Arvonlisäverosaamiset) on ymmärtääkseni sopiva tili tuolle kirjaukselle 29392:n sijasta.

Maahantuonnin arvonlisäverotukseen tuli nyt vuodenvaihteessa 1.1.2018 muutoksia. Niitä esitellään tässä Verohallinnon YouTube-videossa:
https://www.youtube.com/watch?v=6skAAFDdM1Y

Niin kuin kirjoitat, Omavero-palvelussa ei aiemmin ollut kenttiä "Tavaroiden maahantuonnit EU:n ulkopuolelta" ja "Vero tavaroiden maahantuonnista EU:n ulkopuolelta", mutta nyt siellä sellaisetkin ovat. Tosin viime vuotta koskevat ilmoitukset on vielä ilmeisesti täytettävä vanhan käytännön mukaisesti ilman noita tietoja, sillä muutenhan maahantuonnin arvonlisävero tulisi suoritettavaksi kahdesti.
Vastaa Viestiin