Pöytälaatikkofirman ostaminen

Käytännön toimenpiteet kahdenkertaisen kirjanpidon aloittamiseen liittyen.
Hennukka
Viestit: 21
Liittynyt: 21 Kesä 2017, 07:52

Pöytälaatikkofirman ostaminen

Viesti Kirjoittaja Hennukka »

Hei!
Olen ostanut osakeyhtiön, jonka toiminta on ollut muutaman vuoden tauolla. Nyt jatkan osakeyhtiön toimintaa melkolailla erilaisena kuin se on ennen ollut. Syötänkö tästä huolimatta kirjanpitoon alkusaldoiksi entisen firman tiedot?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Pöytälaatikkofirman ostaminen

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Hennukka kirjoitti:Hei!
Olen ostanut osakeyhtiön, jonka toiminta on ollut muutaman vuoden tauolla. Nyt jatkan osakeyhtiön toimintaa melkolailla erilaisena kuin se on ennen ollut. Syötänkö tästä huolimatta kirjanpitoon alkusaldoiksi entisen firman tiedot?
Kyllä, yhtiön tulee jatkaa kirjanpitoa siitä mihin se on aikaisemmin jäänyt, koska kyseessä ei ole "entinen firma" vaan täysin sama yritys, jolla vain omistaja on vaihtunut. Se että yhtiön harjoittama toimita muuttuu, ei vaikuta asiaan millään tavoin, koska kirjanpitovelvollinen on yritys itse ja sen tasejatkuvuus tulee säilyä. Osakeyhtiössä on olennaista, että kyseessä on itsenäinen oikeussubjekti jolla on omat velvoitteensa, eikä niitä tule sekoittaa omistajan velvoitteisiin.

Kirjanpitoa jatketaan siis siitä päivästä, mihin sen on edellinen omistaja jättänyt. Toivottavasti tämä päivä on aika lähellä sitä ajankohtaa milloin osakevaihto on tapahtunut. Jos yhtiöllä ei ole ollut mitään toimintaa, voi kirjanpitoa jatkaa edellisen tilinpäätöksen perusteella, mutta kannattaa todellakin varmistua ettei mitään jää välistä. Näissähän on se riski, ette edelliset toimiat ovat tehneet esim hankintoja velaksi yhitölle ja jos kauppakirjoissa ei vastuista ole rajattu, pysyvät velat yhtiön velkoina vaikka omistaja vaihtuukin yhtiön taustalla. Tämä on yksi niin iso riskitekijä, että itse perustaisin mieluummin uuden yhtiön, kuin ostaisin vanhan, ellei todellakin ole dokumentaatio kunnossa.
Hennukka
Viestit: 21
Liittynyt: 21 Kesä 2017, 07:52

Re: Pöytälaatikkofirman ostaminen

Viesti Kirjoittaja Hennukka »

Suuret kiitokset vastauksesta!

Tarkemmin sanottuna ostimme sukulaiseni kanssa molemmat kolmanneksen Oy:n osakkeista ja kolmanneksen omistaa edelleen vanha osakas. Aikaisemmat toimijat ovat vanhoja tuttuja ja kauppa hoidettiin ammattilaisen ohjauksessa, joten uskon, että kaikki on siltä osin kunnossa.

Kun osakkeet vaihtavat omistajaa, tuleeko siitä merkintä kirjanpidon tileille kun kauppasumma on mitättömän pieni (eli muodollisesti vain paperilla pieni summa, jota ei todellisuudessa edes makseta).

Vai riittääkö tällaiset kirjaukset, kun päätimme perustaa sijoitetun vapaan pääoman rahaston? Meneekö kirjauksen oikein näin

1. rahastoantisaamiset debet rahastoanti kredit
2. pankkitili debet rahastoantisaamiset kredit
3. rahastoanti debet SVOP-rahasto kredit

vai olenko aivan hakoteillä?
SuklaaKaakku
Viestit: 14
Liittynyt: 21 Maalis 2017, 18:27
Paikkakunta: Turku

Re: Pöytälaatikkofirman ostaminen

Viesti Kirjoittaja SuklaaKaakku »

Erittäin hyvä vastaus myokymialta!

Osakkeiden ostamisella ei ole vaikutusta yhtiön kirjanpitoon, koska oston osapuolet ovat vanha osakas ja ostaja, sinä. Yhtiö ei ole siis missään tekemisissä tässä kaupassa (= raha, velvoitteet, oikeudet, velat, saamiset yms. ei yhtiössä muutu mitenkään), se on ainoastaan kaupan kohteena. Näin ollen yhtiön kirjanpitoon osakkaan vaihtuminen ei vaikuta mitenkään ellen nyt ole ymmärtänyt jotakin väärin tästä tilanteesta. Vertaa esim. pörssiyrityksiä, joiden osakkeilla käydään kauppaa päivittäin tai parhaimmillaan sekunneittain. Olis aikamoinen homma, jos joka kaupalla olis vaikutusta kirjanpitoon. Pakko huomauttaa tässä kohtaa vielä siitä, että vaikka jossain muussa yhteydessä olisi kyseessä "mitättömän pieni summa", tulee kaikki aina kirjata kirjanpitoon. Se ei ole summasta kiinni, mitä kirjanpitoon laitetaan.

Mutta jos olette osakkeiden oston lisäksi päättäneet sijoittaa yhtiöön lisää varoja, kannattaa lisäsijoitukset laittaa SVOP-rahastoon. Tässä tapauksessa mainitsemasi kirjaukset ovat mielestäni täysin kunnossa.

Kannattaa olla varovainen noissa alihintaisissa kaupoissa, koska jos verottaja saa tietää tästä, niin saattaa tulla lahjaverot maksettavaksi, jos kauppahinta on alle 75 % käyvästä arvosta.

Ja vielä semmoinen huomio, että jos yhtiön toiminta muuttuu kovin paljon, se ei välttämättä vastaa enää yhtiöjärjestystä. En tiedä onko sillä mitään suurempaa merkitystä kenellekään, mutta oppikirjan mukaan pitäisi yhtiöjärjestystä muuttaa niin, että toimiala vastaa todellista toimintaa.
Lähes valmis KTK. Kiinnostunut rahoituksesta, matemaattisista malleista ja Excel-jumpasta.
Pölypallo
Viestit: 1
Liittynyt: 15 Kesä 2018, 01:18

Re: Pöytälaatikkofirman ostaminen

Viesti Kirjoittaja Pölypallo »

Aika kattavasti jo vastattu mutta sanotaan vielä tuohon edelliseen viestiin, että tuo lahjavero on ihan oikea riski. Tutulle kävi kerran nakki, ja sen jälkeen olen ollut itsekin noiden suhteen aina varovainen, jos joku on neuvoa kysynyt. Kannattaa olla tarkkana ja käyttää vaan turvallisia pelisivustoja oli aihe mikä tahansa...
Vastaa Viestiin