Pysyvien vastaavien (kaluston) poistot, myynti ja omaan käyttöön otto

Keskustelua pitkäikäisestä kalustosta ja poistoista
TRN
Viestit: 85
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Pysyvien vastaavien (kaluston) poistot, myynti ja omaan käyttöön otto

Viesti Kirjoittaja TRN »

Muutama kysymys liittyen pysyviin vastaaviin ja hankintamenon jaksottamiseen, eli poistoihin.

Tilanteesta ja summasta riippuen kalustohankinnat voidaan merkitä, joko kerralla kuluksi tai ne pitää jaksottaa poistoina kuluksi.

1. Mitä yrityksen taseesta poistetulla tavaralla voi tehdä, voiko sen esim. antaa pois tuttavalle tai ottaa omaan yksityiseen käyttöön? Jos kokonaan poistetun kaluston voi ottaa omaan käyttöön, niin onko hyödykkeen lajilla merkitystä (atk-laitteet, autot, rakennukset jne.)?

2. Kalustoa myytäessä, ilmeisesti tasapoistoilla poistetun kaluston myyntihinnan ja poistojen jälkeisen jäännösarvon erotus on myyntivoittoa (tai myyntitappiota), joka kirjataan omalle tililleen?

3. Jos tekee poistot menojäännöspoistona, niin silloin ilmeisesti kalusto ei tule koskaan poistumaan kokonaan taseesta?

4. Nyt alustavasti mietin että yleisesti ottaen poistoja kannattaa tehdä heti mahdollisimman paljon, ellei sitten halua keinotekoisesti näyttää parempaa tulosta ja maksaa veroja? Mielestäni pankkitilillä oleva raha ratkaisee, eikä kaluston kirjanpidollinen arvo.
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Pysyvien vastaavien (kaluston) poistot, myynti ja omaan käyttöön otto

Viesti Kirjoittaja Andy »

Tässä oma yritykseni vastata:

1. Periaatteessa jos tavaralla on vielä käyttöarvoa, niin se pitäisi arvostaa käypään arvoonsa tuollaisessa tilanteessa. Eli vaikka kirjanpidon tili poistojen jälkeen näyttäisikin nolla-arvoa, niin pois luovutettaessa tavaralla voi siitä huolimatta olla ns. käypä arvo, joka pitäisi tulouttaa verotuksessa. Eri asia on sitten miten tarkkaan ihmiset näitä oikeasti syynäävät. Jos käyttöarvo on kuitenkin yhä merkittävä, niin noudattaisin varovaisuutta.

2. Kyllä, juuri näin. Jos kalustotilin saldo menee negatiiviseksi, on kyseessä myyntivoitto.

3. Pitää paikkansa, koska aina lasketaan prosenttina. Arvo voi lopulta mennä hyvin pieneksi, mutta ei nollaksi. Vaikka jos aletaan puhumaan senttien arvosta, niin siinä vaiheessa kyllä pyöristäisin sen jo nollaan ja lopettaisin poistojen laskemisen. :)

4. Kyllä. Yleisesti ottaen ihmisellä nyt oleva raha on arvokkaampaa kuin joskus tulevaisuudessa saatava raha. Siksi rahalla on hintakin, eli korko. Tästä syystä ei yleensä ole mielekästä antaa rahojaan pois (esim verottajalle) nyt siksi että sitä joutuisi antamaan pois vähemmän joskus tulevaisuudessa, varsinkin kun verottaja ei moisesta anna edes korkoja.
TRN
Viestit: 85
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Re: Pysyvien vastaavien (kaluston) poistot, myynti ja omaan käyttöön otto

Viesti Kirjoittaja TRN »

Kiitos Andy vastauksesta.

Nyt tuli taas enemmän uusia kysymyksiä kuin vastauksia. Voi olla että olen ajatellut poistoja vähän vääriin, siis jääkö se tavara näkyviin taseeseen tuleville vuosille nolla-arvolla, vaikka se olisi kokonaan poistettu? Tarkoittaako se myös sitä, että vaikka tavara on poistettu taseesta, niin se pitäisi silti löytyä yrityksen hallusta?

Miten ja kuka poistetun tavaran kohtuullisen käyttöarvon määrittää? Voihan jotain tavaroita heittää vaan pois roskikseen tai antaa kierrätykseen, silloin niistä ei ole mitään luovutus tositetta.
Vastaa Viestiin