Arkipyhäkorvauksista ongelma

Erilaiset palkanmaksuun liittyvät kysymykset.
Mia Varvikko
Viestit: 57
Liittynyt: 22 Heinä 2015, 07:51

Arkipyhäkorvauksista ongelma

Viesti Kirjoittaja Mia Varvikko »

Moikka!

Olen aina ajatellut, että arkipyhät osa-aikaisella tuntityöläisellä laskettaisiin siten, että korvauksen määrä perustuu todelliseen tehtyyn viikkotyöaikaan. Ts. jos sovittu viikkotyöaika on 24 tuntia, ja säännöllinen työaika 40 tuntia, niin arkipyhäkorvaus olisi 4,8 tunnin mukaan. Mutta entä jos on sovittu 3 päivää viikossa töitä, 8 tuntia per päivä ja arkipyhä osuu työpäivälle, maksetaanko silloin 8 tunnin arkipyhäkorvaus vai käytetäänkö tässäkin tätä viikkotyöaika- laskutapaa? Eikö toisaalta tulisi työntekijän saada sama palkka kuin yleensä, ja ellei arkipyhäviikolla ole oltu työssä ylimääräisiä päiviä, niin mitä ja ihmettä, jää tavallaan yhden päivän palkka pienemmäksi kuin jos olisi oltu työssä? Menee nyt ihan yli hilseen, joten jos jollakulla on selvä ja virtaviivainen ajatus, niin KIITOS! Mulla ei leikkaa yhtään ja jäin tähän junnaamaan..

Mia
Kirjanpitopalvelut Mia Varvikko
www.kirjanpitosi.fi
mia@kirjanpitosi.fi
Nokso
Viestit: 63
Liittynyt: 24 Loka 2016, 08:57
Paikkakunta: Kurikka

Re: Arkipyhäkorvauksista ongelma

Viesti Kirjoittaja Nokso »

Ellei toisin ole sovittu, niin eiköhän osa-aikaisella/tuntipalkkalaisella palkka tule tehdyistä tunneista, ei muusta. Tässä kohtaa varmaan paras paikka selvittää on TES
Mia Varvikko
Viestit: 57
Liittynyt: 22 Heinä 2015, 07:51

Re: Arkipyhäkorvauksista ongelma

Viesti Kirjoittaja Mia Varvikko »

Kiitos Nokso!

Kyllä kaikki TES:it sit mieltä on, että arkipyhäkorvaus tulee myös osa-aikaisille, ja ollaan sitä mieltä, että sopimuksen mukaisesti maksetaan. Eli jos on sovittu 24 tunnin viikkosopimus, niin 24 tuntia jaetaan viidellä, tulisi arkipyhäkorvauksen määräksi 4,8h ja se maksetaan joko niin, että työntekijä tekee 24 tuntia ja saa rahana 4,8 h tai vapaana siten, että tekee 19,2 h ja saa palkan kuitenkin 24 tunnista.

Se mitä mietin, että nyt kun ei ole tehty kuin 16 h arkipyhäviikolla ja ollaan oltu se arkipyhä kotona, niin tavallaanhan siinä on jäänyt tekemättä tunteja, kun arkipyhän määräksi ei osa-aikaisella tule kuin 4,8 tuntia, mutta 8 ollaan oltu pois.

Mutta kuuluuko se palkka laskea kuitenkin niin, että vain 4,8 tuntia maksetaan ja työntekijän täytyisi tehdä enemmän töitä kuin sen 16 h, jotta palkkataso pysyisi samana? Vaikka sitten tasoittumisjaksotyylisesti, että nyt olisi tekemätöntä työaikaa 3,2 h, jonka voisi myöhemmin tehdä ja saada siitä normaalisti palkan. Koska ei minusta kuitenkaan oikea tapa ole maksaa 8 tuntia arkipyhästäkään, jos sopimustyöaika ei täyttä palkkaa edellytä.
Kirjanpitopalvelut Mia Varvikko
www.kirjanpitosi.fi
mia@kirjanpitosi.fi
Vastaa Viestiin