Kirjanpitolain uudistukset

Ajankohtaisia asioita ja uutisia kirjanpitoon liittyen
Hannele
Viestit: 39
Liittynyt: 20 Elo 2012, 16:08

Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja Hannele »

Oletteko ehtineet jo perehtyä kirjanpitolain uudistuksiin jotka astuvat voimaan 1.1.2016? Melkoisia mullistuksia osin. Kovasti mietityttää jatkaako vain entiseen tarkempaan malliin tekemään pienyritysten kirjanpitoa (tarkemmalla tasolla kuin tarvisi), vai muuttaako systeemit. Toki ne mitä pakko on, mutta muuten. Tasekirja - en haluaisi siitä luopua :cry:
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja Andy »

Mitäs kaikkea sieltä on tulossa?
Hannele
Viestit: 39
Liittynyt: 20 Elo 2012, 16:08

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja Hannele »

Mm tuo että perinteistä Tasekirjaa ei enää tarvitse tehdä, uudet kokoluokat yrityksille (mikroyritys, pienyritys..) satunnaiset tuotot/kulut poistuu, pienyritysten (minimi) tilikartassa bruttotulos, eli ei erikseen liikevaihtoa (hohhoijaa..), liitetiedoista täytyy justeerata ihan numeroitu tosite kirjanpitoon, käsitteitä muokattu, konsernitilinpäätösvelvoite poistuu pien- ja mikroyrityksiltä jne.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Ongelmanahan tällä hetkellä vielä on, että hallitus ei ole edes antanut esitystä uudesta kirjanpitolaista eduskunnalle, vaikka laki olisi EU-direktiivin mukaan pitänyt saattaa voimaan jo 20.7.2015. Viime vuonna TEM:n työryhmä kyseli eri tahojen mielipidettä esitykseensä uudeksi laiksi, mutta tuohon esitykseen nähden lopullinen laki voi olla vaikka kuinka erilainen.

Hallitus taas perinteiseen tapaansa tuo lait yrityksille tiettäväksi vasta reilusti viime tipan jälkeen, jotta ei misään tapauksessa jäisi aikaa opiskella lakia ennen kuin sitä aletaan noudattamaan. Siellä on todennäköisesti lakia kirjoittavalla kesäsijaisella ollut sen verran sairaspäiviä ja lakiteksti on unohtunut jonnekkin pöydän nurkalle ja nyt sitä ei löydy enää mistään.

Pahoittelut purkautumisesta, ottaa päähän kun ei tiedä minkä lain mukaan ensi vuonna toimitaan ja alkuvuosi ei olisi parasta aikaa uusien asioiden opiskeluun. Mieluusti jo nyt tutustuisi asioihin jotka pitää alkuvuonna olla hallussa.

EU-direktiivi kuitenkin antanee jotain osviittaa tulevista muutoksista. Suomessa kuitenkin jouduttanee ainakin alkuvaiheessa tekemään kirjanpito pitkälti entiseen malliin, koska verolait eivät ole muuttumassa mihinkään (joten vaikka tuleva kirjanpitolaki sallisi helpotuksia, verolait eivät). Lisäksi direktiivi koskee vain osakeyhtiöitä.

Suunnitellut muutokset kuitenkin sitä luokkaa, että niitä on vähän vaikea tähän tiivistää. Koko direktiivin logiikka kuitenkin päinvastainen nykyjärjestelmään, eli "pienet edellä" -periaate. Laki siis lähtökohtaisesti väljä ja suuremmille yhtiöille on sitten tiukennuksia, kun nykyisin laki hyvin yksityiskohtainen jossa sitten pienyhtiöille helpotuksia. Mitäs muuta, ainakin olennaisuuden periaatetta ollaan tuomassa lakiin oikein määrittelyn kera ja pienyhtiölle tulossa suojasatamasäännös, jonka mukaan kun on annettu (hyvin suppeat) vaaditut liitetiedot, tilinpäätös antaisi oikeat ja riittävät tiedot automaattisesti. Lisäksi termeihin oli tulossa tosi paljon muutoksia (satunnaiset erät poistuu, mutta sitten oli poikkeuksellisia tapahtumia tjsp, tasekirja poistuu mutta sitten on luettelo kirjanpidoista ja aineistoista ja kai ne liitetiedotkin pitää johonkin kirjoittaa). Yhtenä "tiukennuksena" oli kirjausketjun pidentäminen viranomaisilmoituksiin saakka (eli esim kirjanpidosta veroilmoitukseen). Juoksevan kirjanpidon tekemiseltä oli muistaakseni poistumassa aikaraja, eli laillistettaisiin nykytilanna missä moni tekee kirjanpidon kerran vuodessa vaikka laki vaatii neljän kuukauden välein.
Hannele
Viestit: 39
Liittynyt: 20 Elo 2012, 16:08

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja Hannele »

Kuulemani mukaan esitykseen ei ole tullut niiltä tahoilta, joilta mielipidettä esitykseen on kuultu, mitään mullistavia muutosehdotuksia, eli luultavasti laki tulee olemaan lähes esityksen mukainen.
HannaF
Viestit: 122
Liittynyt: 23 Tammi 2015, 12:36

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja HannaF »

Missä tämä lakiesitys on nähtävillä?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja myokymia »

HannaF kirjoitti:Missä tämä lakiesitys on nähtävillä?
Itse lakiesitystä ei saane mistään, koska hallitus ei ole vielä esitystä antanut eduskunnalla, mutta kirjanpitolain muutokset- työryhmän mietintö ja vastaukset mietintöön löytyvät työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta https://www.tem.fi/yritykset/kirjanpito ... 30.11.2014
najatuw4646
Viestit: 12
Liittynyt: 10 Syys 2015, 06:44

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja najatuw4646 »

EU-direktiivi kuitenkin antanee jotain osviittaa tulevista muutoksista. Suomessa kuitenkin jouduttanee ainakin alkuvaiheessa tekemään kirjanpito pitkälti entiseen malliin.
gclub online ผ่านเว็บ
Aspirinzipp
Viestit: 5
Liittynyt: 12 Helmi 2014, 15:30

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja Aspirinzipp »

Mitä muutoksia vuoden 2015 tilinpäätökseen tulee (oy+ja asoy)? Eikö mennä aika samoilla kuin 2014?
Olisi hienoa jos löytyisi jostain kaikki muutokset selkeästi, ja ehdotukset pidettäisiin erikseen. Niistä kun ei ikinä tiedä koska/miten ne astuu voimaan.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Nyt on tullut myös hallintoalamaisten nähtäväksi "Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kirjanpitolain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta sekä puunkorjuuta aarniometsissä harjoittavien yritysten viranomaisille suorittamien maksujen julkistamista koskevaksi laiksi"

http://finlex.fi/fi/esitykset/he/2015/20150089.pdf
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja Andy »

Kiitos Myokymia!

Tuossa riittää kahlailtavaa iltapuhteeksi :)

Mitä äkkiä selailin, niin ainakin se on positiivista että
"On selvä tarve päivittää lakia siten, että se yhtäältä sallii nykyaikaisen tietotekniikan täysimittaisen
hyödyntämisen ja kirjanpidon automatisoinnin sekä sähköisen tiedonsiirron kirjanpitovelvollisten
ja viranomaisten välillä".

On myös hyvä että vanhan lain rakenne pyritään säilyttämään, tätä perusteltiin juuri sillä ettei taloushallinnolle tule mielettömiä lisäkustannuksia siitä, kun kaikki tieto muuttaa paikkaa nykyisestä ja asiat pitää opetella löytämään uudelleen.

Pienyrityshelpotukset kuulostavat sinänsä ihan tervetulleilta, mutta jotenkin olo on hieman skeptinen. Esimerkiksi ammatinharjoittajille mahdollistettu yhdenkertainen kirjanpito on varsin sekava kokonaisuus ja ainakin itselleni on epäselvää onko siitä enemmän haittaa kuin hyötyä.
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Toivottavasti hallituksen esitys ei mene ihan heittämällä läpi. Onkohan tähän kohtaan jäänyt virhe? :
"4 §. Tilikausi. Pykälän 3 momentissa on nykyistä 7 luvun 3 §:n ensimmäisen virkkeen määräystä
vastaava säännös, jonka mukaan ammatin- ja liikkeenharjoittajan tilikausi on aina kalenterivuosi.
Kun toimintaa aloitetaan, päättyy ensimmäinen tilikausi aina sen kalenterivuoden
lopussa, jona ammatin- tai liikkeenharjoittaminen aloitettiin."
Eli ammatin- ja liikkenharjoittajan tilikausi olisi aina kalenterivuosi riippumatta siitä onko kirjanpito yheden- vai kahdenkertaista.

Tästä taas seuraa se, että jokaisella toiminimellä, jolla nyt on poikkeava tilikausi, tulee päättymään kaksi tilikautta saman vuoden aikana. Eli esim helimkuun lopussa päättyvä tilikausi + joulukuun lopussa päättyvä samana verovuotena lähes tupla tuloksella ja vai yksillä poistoilla. Eli verottaja voittaa, mutta tasapuolistahan se ei todellakaan ole.

Lakiesityksen laatijoilla on tainut ajatus olla vähän kadoksissa kun vanhasta laista on copypastattu momentteja uuteen lakiesitykseen.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Eduskunta on eilen (14.12.2015) hyväksynyt kirjanpitolain muutokset. Mm tuohon liikkeen- ja ammatinharjoittajien tilikauteen tuli vielä talousvaliokunnan mietinnön myötä sellainen muutos, että kahdenkertaista kirjanpitoa pitävä liikkeen- tai ammatinharjoittaja voi edelleen käyttää murrettua tilikautta.

"Edellä mainittujen negatiivisten vaikutusten välttämiseksi talousvaliokunta esittää, että nykyinen joustomahdollisuus säilytetään siten, että kahdenkertaista kirjanpitoa noudattavan ammatin- ja liikkeenharjoittajan tilikausi voi poiketa kalenterivuodesta. Jos tilikautena on muu kuin kalenterivuosi, siltä tulee laatia tilinpäätös. Valiokunta on tehnyt tämänsisältöiset muutokset 1. lakiehdotuksen 1 luvun 4 §:ään."

Kun vasta eilen laki hyväksyttiin, vielä ei lopullinen laki taida olla saatavissa, mutta kun lukee rinnan vanhaa kirjanpitolakia, hallituksen esitystä ja talousvaliokunnan mietintöä, on pykälät niistä johdettavissa ja hyvin on pari viikkoa aikaa ennen kuin laki tulee edes voimaan.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Poyta ... 15+39.aspx

Onkohan tuo tarkoituksellista, että liikevaihto on määritelty aika eri tavalla vanhaan verrattuna?
Vanha pykälä: "Liikevaihtoon luetaan kirjanpitovelvollisen varsinaisen toiminnan myyntituotot, joista on vähennetty myönnetyt alennukset sekä arvonlisävero ja muut välittömästi myynnin määrään perustuvat verot."
Uusi sanamuoto:"Liikevaihtoon luetaan tuotteiden ja palveluiden myynnistä saadut tuotot, joista on vähennetty myönnetyt alennukset, sekä arvonlisävero ja muut välittömästi myynnin määrään perustuvat verot."

Nyt kun sanamuodossa jätetään varsinainen toiminta pois, eikö tuon perusteella esim vuokratuotot ja käyttöomaisuuden myyntituotot siirry liiketoiminnan muista tuotoista liikevaihtoon?
Reissuli
Viestit: 15
Liittynyt: 19 Maalis 2014, 17:05

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja Reissuli »

Onko nyt todella niin, että yhdenkertainen kirjanpito sallittaisiin jatkossa myös liikkeenharjoittajille (eli esim. verkkokauppiaille)? Voisiko joku ystävällinen vahvistaa? :)
2 §. Kahdenkertainen kirjanpito. Nykysäännöksen tavoin pykälä velvoittaa kahdenkertaiseen kirjanpitoon, mikä tarkoittaa jokaisen liiketapahtuman kirjaamista rahamäärältään yhtä suure- na vähintään kahdelle tilille toisen tilin veloitus- ja toisen tilin hyvityspuolelle. Lain 7 luvun säännösten kumoamisen myötä säännökseen on otettu nykyisen 7 luvun 1 §:ää vastaava poik- keussäännös,joka sallii luonnollisen henkilön pitävän yhdenkertaista kirjanpitoa. Edellytyk- senä tällöin kuitenkin on, että toiminnan laajuus ei ylitä lainkohdassa säädettyjä rajoja. Edeltä- vän 1a §:n tavoin tämä poikkeus koskee ammatinharjoittajien ohella myös liikkeenharjoittaji- na toimivia luonnollisia henkilöitä.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kirjanpitolain uudistukset

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Reissuli kirjoitti:Onko nyt todella niin, että yhdenkertainen kirjanpito sallittaisiin jatkossa myös liikkeenharjoittajille (eli esim. verkkokauppiaille)? Voisiko joku ystävällinen vahvistaa? :)
Kyllä, jatkossa myös liikkeenharjoittajat voivat tietyin edellytyksin halutessaan laatia yhdenkertaisen kirjanpidon (joskaan en henkilökohtaisesti ymmärrä miksi kukaan näin tekisi, mutta tuntuu olevan suosittua joissain piireissä).


Hallituksen esityksestä:
1 a §
Luonnollisen henkilön kirjanpitovelvollisuus
Luonnollinen henkilö, maatilatalouden ja kalastuksen harjoittajaa lukuunottamatta, on kirjanpitovelvollinen
harjoittamastaan liike- ja ammattitoiminnasta. Kirjanpitovelvollisuus koskee
myös ammatin- ja liikkeenharjoittajan toimintaa jatkavaa kuolinpesää ja konkurssipesää.
Liiketapahtumista tulee tehdä merkinnät siten, että kirjanpidosta voidaan jatkuvasti selvittää
ostovelkojen ja myyntisaamisten määrä ja saada tarvittavat tiedot verovelvollisuuden täyttämiseksi.
Sen estämättä, mitä tämän luvun 2 §:ssä säädetään,ammatin- ja liikkeenharjoittaja ei ole
velvollinen pitämään kahdenkertaista kirjanpitoa
, mikäli sekä päättyneenä, että sitä edeltäneellä
tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista edellytyksistä:
1) taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;
2) liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa; tai
3) palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.
Ammatin- ja liikkeenharjoittaja on velvollinen laatimaan tilinpäätöksen, jos sekä päättyneellä
että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on ylittynyt vähintään kaksi 4 b §:ssä säädetyistä
rajoista. Tilinpäätöksen laatimisessa noudatetaan, mitä tässä laissa ja sen nojalla annetuissa
säännöksissä säädetään mikroyrityksen tilinpäätöksestä.
Sen estämättä, mitä tässä pykälässä säädetään, luonnollinen henkilö on velvollinen noudattamaan,
mitä muualla laissa tai sen nojalla on säädetty tai määrätty hänen kirjanpidollisista
velvollisuuksistaan, jos hänen harjoittamansa ammatti- tai liiketoiminta edellyttää toimilupaa
tai se on muuten säädetty viranomaisen valvonnan alaiseksi.

2 §
Kahdenkertainen kirjanpito
Edeltävän 1a §:n 2 momentissa tarkoitettua luonnollisen henkilön liikkeen- tai ammatinharjoittamista
lukuun ottamatta
kirjanpitovelvollisen on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa.
Vastaa Viestiin