Perustietoa ALV-kirjauksista

Käytännön toimenpiteet kahdenkertaisen kirjanpidon aloittamiseen liittyen.
SariS
Viestit: 3
Liittynyt: 12 Elo 2015, 19:54

Perustietoa ALV-kirjauksista

Viesti Kirjoittaja SariS »

Hei,

Osaisiko joku neuvoa, miten tehdään alv-kirjaus, kun haluan sen maksaa. Tilitin-ohjelma tekee viennit 29391 Alv myynnistä ja 29392 Alv ostoista ja sitten on vielä 2939 Arvonlisäverovelka. Tietenkin toinen tili on pankkitili. Ja toinen milloin teen ohjelmassa alv-tilien päättämisen (Työkalut-valikko)?

t: Sari
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Perustietoa ALV-kirjauksista

Viesti Kirjoittaja Andy »

Hei!

Kun tilität arvonlisäveroa valtioille, niin alv-velkatilin saldo pienenee. Rahan lähde on yleensä pankkitili kuten arvelitkin. Eli tiedämme että kirjaukset täytyy tehdä pankkitilin ja alv-velkatilin välillä. Nyt täytyy ainoastaan osata päätellä kumpi tulee kreditiin ja kumpi debitiin. Ja perus muistisääntöhän on että pankkitililtä pois lähtevä raha merkitään pankkitilin kreditiin, josta voimme päätellä että kirjaus on Per Arvonlisäverovelka An Pankkitili.

Alv-tilien päättäminen tehdään yleensä arvonlisäverokauden lopussa, kausiveroilmoituksen täyttämisen helpottamiseksi.
SariS
Viestit: 3
Liittynyt: 12 Elo 2015, 19:54

Re: Perustietoa ALV-kirjauksista

Viesti Kirjoittaja SariS »

Kiitos paljon nopeasta ja tarkasta vastauksesta :D
Uitto
Viestit: 129
Liittynyt: 01 Loka 2014, 16:57

Re: Perustietoa ALV-kirjauksista

Viesti Kirjoittaja Uitto »

Verotiliä kannattaa seurata omana tilinään. Silloin sen täsmäyttäminen on helppoa.

Olen luonut uuden tilin "29399 verotilitapahtumat", jonne siirretään 2939 arvonlisäverovelka -tilin saldo 11. tai 12. päivä.

Sitten 12 päivä kun pankkitililtä oikeasti maksetaan raha verotilille, niin tulee vain yksinkertainen kirjaus tilien 1910 ja 29399 välille.

Tämä on helpottanut paljon seuraamista, kun näen eri tilien saldon ja pääkirjasta on helppo etsiä mahdolliset näppäilyvirheet.

Tämä tapa oli muistaakseni opetettu jossain kurssilla ja tämän suuntaisia neuvoja löysin muualtakin netistä. Mielestäni toimii.

Se on sitten eri asia, milloin tuo arvonlisäverovelka siirretään verotilille. Muistaakseni jossain oli neuvo, että se siirrettäisiin 11 päivä, jolloin se ei kerkeä siellä kauaa vanhenemaan. Toinen omalta kannalta kätevämpi tapa voisi olla siirtää velka verotilille samana päivänä kun tekee alv-ilmoituksen palveluun. Tällöinhän se velka tavallaan siirtyy verottajan tietoon ja näkyy verotili-palvelussa.
Vastaa Viestiin