Poistoero tilinpäätöksessä

Keskustelua pitkäikäisestä kalustosta ja poistoista
jannepo
Viestit: 90
Liittynyt: 12 Kesä 2015, 18:54

Poistoero tilinpäätöksessä

Viesti Kirjoittaja jannepo »

Hei,

Minulla olisi seuraavanlainen ongelma:
Osakeyhtiön tilinpäätöksessä haluttaisiin jakaa osinkoa 120, jota varten on aikasempien vuosien voittovaroja 10 euroa jolloin tavoitetulokseksi verojen jälkeen saadaan 110 euroa.
Sain kuitenkin laskettua tulokseksi ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 130 euroa. Tilinpäätössiirtoja eli tämän tilinpäätöksen poistoero 15 euroa. Lisäksi taseessa on kertynyttä poistoeroa 60 euroa ennen tätä tilinpäätöstä. Voidaanko tuota poistoeroa käyttää jotenkin tuloksen järjestelyyn, että verotettavaksi tulokseksi saataisiin tuo 137,5 euroa? Jos kirjaan tuon 15 euroa ylipoistoa niin saan tulokseksi 145 euroa, mutta en käsitä miten tuosta voisi saada tulokseksi 137,5 euroa ennen veroja. Lisäksi vahvistettuja tappioita vähentämättä vielä 10 euroa.
Verotilin saldo on jäännöstaseessa 50, mutta lisäksi mainitaan että Verotilillä maksetut ennakkoverot 52 ja saatu veronpalautus 2 euroa.
Mikav6
Viestit: 2
Liittynyt: 22 Heinä 2015, 13:33

Re: Poistoero tilinpäätöksessä

Viesti Kirjoittaja Mikav6 »

Poistoeron muutoksen etumerkki jäi hieman epäselväksi : Jos poistoero kasvaa, pienentää se tulosta 130 -> 115, eikä kasvata sitä 145:een. Jos poistoero pienee 15 euroa, niin sitten tulos kasvaa kuvaamallasi tavalla.
Aikaisempaa kertynyttä poistoeroa voi käyttää tekemällä verotuksessa pienemmät poistot, jolloin poistoero purkautuu. Maksimissaan verotuksen poistot voi tehdä 60 pienempänä kuin kirjanpidon sm.poistot (ei tietysti nollaa pienempänä), jolloin kaikki aiempi kertynyt poistoero purkautuu ja verotettava tulos kasvaa 60 verrattuna kirjanpidon tulokseen ennen tilinpäätössiirtoja. Periaatteessa verotuksen poistot voi tehdä tuotakin pienempinä (kunhan ei mene negatiiviseksi), mutta tuolloin eroa kirjanpidon sm.poistoihin ei voitaisi enää näyttää poistoeron muutoksen kautta kirjanpidossa, jolloin syntyisi hyllypoistoja. Tämä taas ei (jos vaihtotehtoja on) yleensä ole toivottavaa, koska se kasvattaa verotettavaa tulosta vaikuttamatta kirjanpidon tulokseen (varausten muutosten jälkeen).

Verotilin saldo, ennakot tai -palautus eivät käsittääkseni vaikuta tulokseen (veronpalautuksen mahdollinen korko on verovapaa). Näiden osalta minulla ei ole suurempaa kokemusta.

Laskelmat ovat suuntaa-antavia, perustuvat kertomiisi tietoihin ja sisältävät oletuksia.

Tilanteessasi (jos ainoat kirjanpidon ja verotuksen väliset erot ovat poistot ja vahvistetut tappiot):
I) Jos poistoero maksimipoistoilla esimerkissäsi kasvoi 15(verotuksen poistot olivat suuremmat kuin sm.poistot), niin sitten nykytilanne on maksimipoistoilla:
* tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 130
* +/-poistoero muutos(-=kasvaa,+=pienenee) -15
* (verotettava tulos on 130-15-10 = 105. Tästä vähennetty tappiot 10)
* - verot 20% -21
* = tulos verojen jälkeen 94

Tällöin haluttu tilanne saavutetaan:
* tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 130
* +/- poistoero muutos(-=kasvaa,+=pienenee) +5 (poistoero siis pienenee 5 euroa, eli EVL poistot tehdään 20 maksimia pienempinä kuin alunperin)
* (verotettava tulos on 130+5-10 = 125)
* - verot 20% -25
* = tulos verojen jälkeen 110

II) Jos poistoero maksimipoistoilla esimerkissäsi pieneni 15 (verotuksen maksimipoistot ovat kirjanpidon sm.poistoja pienemmät), niin sitten nykytilanne on:
* tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 130
* +/-poistoero muutos(-=kasvaa,+=pienenee) +15
* (verotettava tulos on 130+15-10 = 135)
* - verot 20% -27
* = tulos verojen jälkeen 118

Tällöin tulosta ei voi pienentää 110:een poistojen kautta, koska poistoeron muutoksen kasvattaminen (tuloksen pienentäminen) vaatisi EVL poistojen kasvattamista yli maksimin. Kirjanpidossa toki olisi mahdollista purkaa poistoeroa vain 7 euroa, mutta sen mukaista poistoa ei verotuksessa voisi vähentää, jolloin se hyllytettäisiin. Tätä taas ei yleensä haluta, koska menettely pienetää kirjanpidon tulosta, mutta ei verotettavaa tulosta. Tällöin tilanne olisi:

* tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 130
* +/-poistoero muutos(-=kasvaa,+=pienenee) +7
* (verotettava tulos on 130+15-10 = 135. Tämä ei muutu, koska EVL poistoja ei voida kasvattaa. Hyllypoistoja syntyy 8 )
* - verot 20% -27
* = tulos verojen jälkeen 110
Vastaa Viestiin