Edellisten tilikausien tappio avoimessa yhtiössä

Kaikki tuloslaskelmaan ja taseeseen liittyvät keskustelut ja kysymykset.
ikemitsu
Viestit: 12
Liittynyt: 06 Syys 2013, 05:36

Edellisten tilikausien tappio avoimessa yhtiössä

Viesti Kirjoittaja ikemitsu »

Olen tehnyt tilinpäätöksen vuodelle 2014. Taseessa näkyy paitsi tilikauden 2014 tappio, myös edellisen tilikauden 2013 tappio. Nyt kun aloitan uutta tilikautta 2015, nämä molemmat tappiot ynnäytyvät uudeksi edellisen tilikauden tappioksi. Kyseessä on avoin yhtiö. Mitä vanhemmalle 2013 tappiolle oikein pitäisi tehdä? Pitäisikö se kirjata pois yhtiömiesten pääomavajeeseen uuden tilikauden 2015 alussa vai miten?

Olen mitä ilmeisimmin aivan hämmennyksissä. Olen tehnyt kirjanpitoa nyt kaksi vuotta ja jatkoin aiemmin tilitoimiston tekemästä. 2013 alkusaldoihin en merkinnyt lainkaan edellisen/edellisten tilikausien tappiota ja luulin, että tein oikein. Kiitän suuresti, jos joku tätä asiaa onnistuu minulle selventämään!
ikemitsu
Viestit: 12
Liittynyt: 06 Syys 2013, 05:36

Re: Edellisten tilikausien tappio avoimessa yhtiössä

Viesti Kirjoittaja ikemitsu »

Näyttää, että ennen vuotta 2013 tilitoimiston tekemässä kirjanpidossa on tosiaan tappiot siirretty yhtiömiesten pääomavajeisiin. Siksi taseessa ei näy edellisten tilikausion voitto/tappio -tiliä lainkaan. Ilmeisesti tätä samaa käytäntöä pitäisi sitten jatkaa, vaikka edellisten tilikausien voitto/tappio -tilin pitäminen erillään ja kumuloituvana tuntuisikin järkevältä (paitsi yrityksen talouden yleisen seurannan, myös veroilmoituksen takia). Vai olisiko sallittua siirtää tappiot pois yhtiömiesten pääomavajeista takaisin edellisten tilikausien voitto/tappio -tilille?
anttti
Viestit: 18
Liittynyt: 02 Huhti 2011, 13:41

Re: Edellisten tilikausien tappio avoimessa yhtiössä

Viesti Kirjoittaja anttti »

Kaikki käsillä olevat kirjani kertovat avoimen yhtiön tilinpäätöksestä, että edellä esitetyn tapaan tilikauden tulos pitäisi jakaa tilinpäätöksessä yhtiömiesten osuuksiin, jolloin tilinpäätöksessä ei ole esim. osakeyhtiöiden tapaan kumulatiivista edellisten tilikausien voittojen ja tappioiden erää. Tässä on se järki, että jos yhtiösopimuksessa ei muuta määrätä, jaetaan voitto ja tappio yhtiömiesten osuuksiin tilikauden alkaessa maksettuina olevien pääomapanosten suhteessa. Tämä suhdehan voi muuttua tilikaudesta tilikauteen, joten osuuksien jakaminen jälkikäteen olisi hankalaa.

Mm. kirjassa ”Avoimen ja kommandiittiyhtiön tilinpäätösmalli” (Joonas Pekkinen, 2016) ohjeistetaan, että ”Tilikauden tulos jaetaan yhtiösopimuksen mukaisesti seuraavan tilikauden puolella, sen jälkeen, kun he ovat allekirjoittaneet tilinpäätöksen ja tilintarkastuskertomus on saatu. Päättyneen tilikauden tulos tulee alkusaldoksi tilille ”Edellisen tilikauden voitto/tappio”, mikä sitten jaetaan yhtiömiehille yhtiösopimuksen mukaisesti. Ko. tilille ei siten pääsäännön mukaan jää tuloksenjaon jälkeen saldoa lainkaan.”

Tähän liittyen viisammille kaksi kysymystä:
1. Mitä laissa maksettuna olevilla yhtiöpanoksilla tarkalleen tarkoitetaan? A) Yhtiön perustamisen jälkeen yhtiömies voi olla sovitusta panoksesta ”jäljessä”, ts. maksanut sovitusta panoksesta (vasta) osan. B) Toisaalta yhtiömies voi olla myös maksanut koko sovitun panoksen, mutta panos on sittemmin pienentynyt yksityisottojen kautta. Kumpaa tarkoitetaan?
2. Jostain olin aiemmin lukenut ohjeen, jossa kehotettiin jakamaan voitto yhtiömiesten osuuksiin yllä kuvatulla tavalla, mutta pitämään tappio jakamattomana omalla tilillään, jolloin kumulatiivisen tappion seuraaminen (esim. verotusta ajatellen) helpottuu. Kun yhtiö taas tuottaa voittoa, tulevat kumulatiiviset tappiot ensin katetuiksi ja edellisten tilikausien voitto/tappio-tilin kääntyessä plussalle jaetaan yhtiömiehille osuudet voitosta. En enää löydä lähdettä, josta tämän luin ja nyt käsillä olevissa opuksissa näin ei neuvota. Kuulostaako kenestäkään järkevältä tai tutulta ja miten suhtautuu lakiin? AKYL 2:9 sanoo kuitenkin, että ”Tappio-osuus vähennetään yhtiöpanoksesta.” Olisiko se kuitenkin pakko jakaa yhtiömiesten osuuksiin sekin?
anttti
Viestit: 18
Liittynyt: 02 Huhti 2011, 13:41

Re: Edellisten tilikausien tappio avoimessa yhtiössä

Viesti Kirjoittaja anttti »

Ja joo, huomasin vastaavani useamman vuoden vanhaan viestiin, mutta olin meinannut kirjoittaa aiheesta uuden postauksen noiden muutaman kysymykseni takia, joten laitoin samaan threadiin.
anttti
Viestit: 18
Liittynyt: 02 Huhti 2011, 13:41

Re: Edellisten tilikausien tappio avoimessa yhtiössä

Viesti Kirjoittaja anttti »

Toivoisin tähän muidenkin kannanottoja!

Nyt löysin se lähteen, jossa kehotettiin olemaan jakamatta tappioita osakkaiden pääomapanoksiin. Se on Tuokon sivuilta https://www.tuokko.fi/henkiloyhtion-vas ... kurssissa/. Lainaan:
Tilinpäätöksessä tilikauden jakokelpoinen voitto kohdistetaan yhtiömiehille yhtiöosuuksien mukaisesti. Kohdistaminen esitetään oman pääoman muutosta osoittavassa liitetiedossa kuten jäljempänä oleva numeroesimerkki osoittaa.

Tappio ja edellisten tilikausien tappio tulee esittää taseessa kohdistamatta sitä yhtiömiehille[8]. Tämä on sopusoinnussa myös edellä todetun verotusmenettelyn kanssa. Lisäksi esitystapa havainnollistaa yhtiön tuloskertymän muodostumista.

[8] Kts. verohallinnon ohje avoimen ja kommandiittiyhtiön verotuksesta. Ohjeen mukaan tappiota ei kohdisteta yhtiömiehille.
Kuten aiemmin tuossa kirjoitin, mm. ”Avoimen ja kommandiittiyhtiön tilinpäätösmalli” (Joonas Pekkinen, ST-Akatemia Oy 2016) ohjeistaa jakaamaan myös tappiot. Lähtökohtana on verotuksen sijaan lain/yhtiösopimuksen tappion jakoa ja kattamista koskevat määräykset.

Liittyen alkuperäisen kysyjän kysymykseen, Pekkisen kirjassa kehotetaan esittämään taseessa peräkkäin sekä edellisen tilikauden voitto (tappio) että [päättyneen] tilikauden voitto (tappio). Tätä en ymmärrä. Jos päättyneen (sanotaan vaikka 2017) tilikauden voitto jaetaan yhtiömiesten pääomapanoksiin tilikauden 2018 aikana (sen jälkeen kun tilinpäätös on hyväksytty jne), tilille ei jää saldoa (kuten kirjassakin todetaan). Jos näin aina menetellään, ei edellisen tilikauden voitto (tappio) -tilillä ole koskaan mitään tilinpäätöstilanteessa. Juoksevassa kirjanpidossa se toki voi vientejä varten olla, mutta tyhjenee aina.
Vastaa Viestiin