Uusi yrittäjä, kahdenkertainen kirjanpito.

Apua yritysten perustamista suunnitteleville.
januzky
Viestit: 1
Liittynyt: 23 Marras 2013, 07:30

Uusi yrittäjä, kahdenkertainen kirjanpito.

Viesti Kirjoittaja januzky »

Haluaisin ruveta yrittäjäksi, mutta kaipaisin valaistusta asiaan. Mitä kaikkea pitää ilmoittaa verottajalle?
Kirjanpidon ajattelin pitää tuolla tilitin ohjelmalla ja tietysti kuitit pidän järjestyksessä. Miten tuo käytännössä menee?

Haastavinta on tietää mitä tuohon tilitin ohjelmaan syöttää. Tuon debet ja kredit homman oivalsin, mutta kun tuolla on miljoonia tili vaihtoehtoja. Sitten kun pitäis tietää mitä laittaa niin sanotusti "vastatiliksi". Kaippa verottaja jonkun oikaisupyynnön laittaa jos väärään kategoriaan on laittanut? Onko mitään opusta josta selviäis mikä kategoria kuuluu mihinkin ja mikä sitten vastatiliksi. Pistän muutaman esimerkin jos ongelma rupeis aukeamaan:

Esimerkki 1: Jos ostan varastoon tarvikkeita, kuten varaosia, jotka joskus myyn eteenpäin niin mikä tiliksi ja vastatiliksi?
Entä sitten kun myyn sen ja tehdyistä tunneista veloitan, niin mihin kastiin se kuuluu?

Esimerkki 2: Jos ostan tarvikkeita yrityksen käyttöön, mitä kannattaa ottaa huomioon? Vähennyksiin ja mitä muuta?

Olen miettinyt kysyä tilitoimistoilta näitä kysymyksiä, mutta he eivät varmaan auta. Mistä muualta sais apua näihin kirjanpito ongelmiin ja ylipäätään uuden yrittäjän velvollisuuksiin?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Uusi yrittäjä, kahdenkertainen kirjanpito.

Viesti Kirjoittaja Andy »

Olen miettinyt kysyä tilitoimistoilta näitä kysymyksiä, mutta he eivät varmaan auta.
Auttavat toki, mutta tuskin ilmaiseksi.
Mitä kaikkea pitää ilmoittaa verottajalle?
Tähän kysymykseen vastaa parhaiten elinkeinonharjoittajan veroilmoitus (oletan että olet perustamassa toiminimeä). Voit kurkata siitä mitä kaikkea verottaja haluaa tietää:

http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_ver ... ikk(11714)
Kaippa verottaja jonkun oikaisupyynnön laittaa jos väärään kategoriaan on laittanut?
Verottaja ei varsinaisesti tiedä siitä, ennenkuin vasta verotarkastuksen osuessa kohdalle. Silloin saatat saada sakkoa ja veronkorotuksia, mutta ilman tahallista vilppiä tuskin mitään sen pahempaa. Kirjanpito on aika monimutkaista puuhaa, mutta kyllä siitä selviää jos on aikaa ja sisua opetella. Suosittelen aloittamaan askel kerrallaan ja kysymään neuvoa matkan varrella (vaikka täältä) niin eiköhän se siitä. Ja jos yrityksesi alkaa tuottamaan hyvin, niin yksi ensimmäisistä luksuksista on varmasti tilitoimiston hankkiminen. :)
Jos ostan varastoon tarvikkeita, kuten varaosia, jotka joskus myyn eteenpäin niin mikä tiliksi ja vastatiliksi?
Kerroit että raha käytetään ostoihin, joten tiedämme että debet-tili on Ostot. Et kuitenkaan kertonut rahan lähdettä, joten emme tiedä mikä kredit-tili on. Todennäköisesti rahan lähde on yrityksesi pankkitili, jolloin kredit-kirjaus tulee Pankkitili -tilille. Sen verran mainitsen jo tässä kohtaa että Ostot pitää oikaista varastonmuutoksella tilinpäätöksen yhteydessä, mutta se ei ole sinulle vielä ajankohtainen juttu.
Entä sitten kun myyn sen ja tehdyistä tunneista veloitan, niin mihin kastiin se kuuluu?
Kyseessä on myynti joten tiedämme rahan lähteeksi myynnin. Toisin sanoen kirjaamme summan Myynti-tilin kreditiin. Et kertonut mihin myynnistä saamasi raha menee, joten emme tiedä rahan käyttöä, eli Debet-tiliä. Oletetaan kuitenkin että saat rahan vaikka käteisenä. Silloin vastatilinä toimii debet-kirjaus Kassa-tilille.
Esimerkki 2: Jos ostan tarvikkeita yrityksen käyttöön, mitä kannattaa ottaa huomioon? Vähennyksiin ja mitä muuta?
Sinun pitää ensinnäkin tietää ovatko tarvikket "ostoja" vai tavallisia kuluja. Ero on siinä että "ostot" päätyvät osaksi myytäviä tuotteita (tai ne voidaan myös myydä sellaisenaan eteenpäin). Kulut puolestaan liittyvät kyllä yritystoimintaasi, mutta ne eivät suoraan päädy myyntiin. Annan esimerkin: Suutari tekee kenkiä. Kengänpohja = osto, pihdit = kulu. Pitää myös huomioida mahdollinen hankintamenon jaksottaminen, mikä tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä että kalliimpien hankintojen hinta pitää jakaa useammalle vuodelle. Pieniä kuluja ei tarvitse jaksottaa.

Lisäksi pitää huomoida arvonlisävero (jos liityt alv-rekisteriin) sekä hankintojen että myyntien suhteen.
Mistä muualta sais apua näihin kirjanpito ongelmiin ja ylipäätään uuden yrittäjän velvollisuuksiin?
Täältä foorumilta, verottajan palvelunumeroista, alueesi TE-keskuksesta ja lainaamalla ison nipun kirjanpitoaiheisia kirjoja kirjastosta! :)
Vastaa Viestiin