Yhdistyksen tilikartta

Yhdistysten kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
-marika-
Viestit: 4
Liittynyt: 25 Huhti 2012, 21:16

Yhdistyksen tilikartta

Viesti Kirjoittaja -marika- »

Apua...Auttakaa aloittelijaa... :oops:
Mitä kirjata pienen yhdistyksen varsinaiseen toiminta tilille ja varainhankinta tilille. Olen kirjannut varainhankinta tilille jäsenmaksut, mutta entäpä myyntituotteet, arpatulot, sponsorit jne.?Menevätkö nekin varainhankinta tilille?
Entäpä kulut...esim. postimaksut, kotisivut jne. Miten ne olisi fiksuinta eriyttää...varainhankinta kuluihin, liiketoiminnan kuluihin, kulut varsinaista toiminnasta...vai?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Yhdistyksen tilikartta

Viesti Kirjoittaja Andy »

Hei!

Tämä on niitä kysymyksiä, joihin vastaaminen on hieman hankalaa ilman tarkempia yksityiskohtia, mutta yritän jotain vastata kuitenkin.

Varsinaisen toiminnan tileille tulee pääsääntöisesti niitä tuloja ja kuluja jotka liittyvät suoraan yhdistyksen aatteelliseen toimintaan. Jos myyntitulot liittyvät aatteelliseen toimintaan, niin ne kirjattaisiin varsinaisen toiminnan tuloihin. Varsinaiselle toiminnalle on käsittääkseni tunnusomaista, että kun tuloja saadaan, niin niiden perusteena oleva suorite on helppo osoittaa. Jos kallistutaan enemmän vastikkeettoman tulon puolelle, niin todennäköisesti kyseessä on silloin pikemminkin varainhankinta.

Tässä on KILA:n lausunto, joka liittyy ylläolevaan asiaan:
2.4. Kirjanpitolautakunnan kannanotto
Kirjanpitolautakunta katsoo, että metsänhoitomaksuiilla rahoitetaan metsänhoitoyhdistyksen varsinaista toimintaa. Vaikka uusi lainsäädäntö on täsmentänyt metsänhoitomaksujen käyttöä, niitä ei voida pitää vastikkeena metsänhoitoyhdistyksen varsinaisen toiminnan suoritteesta. Tämän vuoksi niitä ei voida merkitä tuloslaskelman varsinaisen toiminnan tuottoihin. Metsänhoitoyhdistyksen saamat metsänhoitomaksut tulee merkitä tuloslaskelman varainhankinnan ryhmään. Olennaisten maksujen määrä on merkittävä erikseen tuloslaskelmaan tai ilmoitettava sen liitetietona. Tilinpäätöksen liitetietona pitää aina olla selvitys metsänhoitomaksuvarojen käytöstä.
Varainhankintaan tulisivat tosiaan jäsenmaksut, mutta mielestääni myös vastikkeetta saadut lahjoitukset ja avustukset. Myös arpajaistuotot luettaisiin todennäköisesti varainhankinnan tuottoihin.

Alla on vielä kirjanpitoasetuksen ensimmäisen luvun kolmannen pykälän yhdistysten tuloslaskelmaa käsittelevä kohta:
3 § Aatteellisen yhteisön ja säätiön tuloslaskelma
Aatteellisen yhteisön ja säätiön tuloslaskelma laaditaan seuraavan kaavan mukaan:

Varsinainen toiminta
1. Tuotot
2. Kulut
a) Henkilöstökulut
b) Poistot
c) Muut kulut
3. Tuotto-/Kulujäämä
Varainhankinta
4. Tuotot
5. Kulut
6. Tuotto-/Kulujäämä
Sijoitus- ja rahoitustoiminta
7. Tuotot
8. Kulut
9. Tuotto-/Kulujäämä
Satunnaiset erät
10. Satunnaiset tuotot
11. Satunnaiset kulut
12. Yleisavustukset
13. Tilikauden tulos
14. Tilinpäätössiirrot
a) Poistoeron muutos
b) Vapaaehtoisten varausten muutos
15. Tilikauden ylijäämä (alijäämä)
Vastaa Viestiin