Osuuskunnan rahastot ja tilikauden tappio

Apua ja neuvoja erilaisiin tilinpäätöksessä tarvittaviin asiakirjoihin liittyen.
Pekkapoika
Viestit: 9
Liittynyt: 02 Kesä 2011, 09:57

Osuuskunnan rahastot ja tilikauden tappio

Viesti Kirjoittaja Pekkapoika »

Hei,

Olen tekemässä ensimmäistä kertaa osuuskunnallemme tilinpäätöstä, enkä meinaa saada apuva mistään.

Ongelmani on, että en vielä täysin ymmärrä osuuskunnan pääomaerittelyjen merkitystä.

Perusjutut:

- Osuuskunnalla on 350 euroa kirjattuna osuuspääomaan. Nämä koostuvat osuusmaksuista, jotka palautetaan jäsenen erotessa.

- 350 euroa kirjattuna ylikurssirahastoon (osuuskunnan sääntöjen mukaan kirjattu). Nämä koostuvat jäsenten liittymismaksuista, joita ei palauteta. Ilmeisesti näitä varoja ei voida käyttää myöskään mahdollisen tappion kattamiseen.

- Ylijäämästä 5 % kirjataan vararahastoon

Kysymykset:

- Mikä on ylikurssirahaston merkitys? Mihin ylikurssirahaston pääomia voidaan käyttää?

- Mikä on vararahaston merkitys? Mihin vararahaston varoja voidaan käyttää?

- Tilikausi on tuottanut hieman tappiota. Kuinka tappion käsittely voidaan esittää taseessa? Tulevalla tilikaudella tämä vaikuttaa ilmeisesti osuuspääoman määrään, sillä ainakaan ylikurssirahastosta tätä ei voida ottaa. Tämä taas tuntuu oudolta, sillä osuuspääomahan tulisi voida palauttaa jäsenen erotessa, eli jokaisen jäsenen varaus (50 e) tulisi pitää tallessa.

Ärsyttää, kun en vaan ymmärrä.

Jos osaatte auttaa, KIITOS!

Terveisin,

Pekka
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Osuuskunnan rahastot ja tilikauden tappio

Viesti Kirjoittaja Andy »

Osuuskuntalaissa selvennetään rahastojen käyttämistä. Niiden tärkein rooli on toimia eräänlaisena puskurina huionojen vuosien varalta, eli mahdollisten tulevien tappioiden kattaminen on niiden tärkein tehtävä. Tässä ote osuuskuntalaista:
Vararahasto, ylikurssirahasto ja arvonkorotusrahasto
9 § Vararahasto ja rahastointivelvollisuus

Osuuskunnalla on vararahasto. Vararahastoon on siirrettävä viisi prosenttia taseen osoittamasta tilikauden ylijäämästä, josta on vähennetty taseen osoittama tappio edellisiltä tilikausilta. Vararahastoa on kerrytettävä, kunnes rahasto on vähintään sadasosa osuuskunnan taseen loppusummasta. Rahastoa on kuitenkin aina kerrytettävä vähintään 2 500 euroon.

10 § Vararahaston alentaminen

Vararahastoa saadaan alentaa osuuskunnan kokouksen päätöksellä vain 10 luvun 7 §:ssä säädetyssä tarkoituksessa ja sijoitusosuuspääoman rahastokorotuksen toteuttamiseksi siten kuin 12 luvussa säädetään. Päätökseen sovelletaan soveltuvin osin, mitä 4 ja 10 luvussa säädetään osuusmaksun alentamispäätöksestä.

Jos vararahastoa alennetaan tappion kattamiseksi, rahasto on alennettu, kun päätös on tehty. Tällöin osuuskunta ei saa jakaa ylijäämää ennen kuin on kulunut vuosi sen tilikauden päättymisestä, jonka aikana vararahaston alentamisesta päätettiin.

Jos vararahastoa alennetaan muutoin kuin tappion kattamiseksi, päätöksen täytäntöönpanoon tarvitaan rekisteriviranomaisen lupa.
Ylikurssirahastoa käytetään myös käsittääkseni pääsääntöisesti mahdollisten tappioiden kattamiseen. Itse en osuuskuntatoiminnassa ole sitä käyttänyt, sillä sääntöjemme mukaan osuusmaksut palautetaan aina kokonaisuudessaan, jolloin ylikurssirahastoon ei tule mitään kirjattavaa. Uteliaisuudesta kysyisin, että mistä syystä päädyitte siihen ratkaisuun että osaa osuusmaksuista ei palauteta?

Tappiot katetaan ensisijaisesti edellisten vuosien voittovaroista. Jos tällaisia ei ole, niin sitten kajotaan näihin rahastoihin ja jo sekään ei ole mahdollista niin joudutaan alentamaan osuuspääomia. Jos pääomia alennetaan, niin tulevien tilikausien voitot menevät ensisijaisesti osuuspääomien nostamiseen takaisin säännöissä olevalle tasolle ja vasta sen jälkeen sitä voidaan jakaa muilla tavoin.
Pekkapoika
Viestit: 9
Liittynyt: 02 Kesä 2011, 09:57

Re: Osuuskunnan rahastot ja tilikauden tappio

Viesti Kirjoittaja Pekkapoika »

Kiitos nopeasta vastauksesta!

Totta puhuen - yrityksen perustamisen suhteen mentiin hieman perse edellä puuhun. Itse en ollut aktiivisesti papereita täyttämässä, apuna käytettiin paikallista yritysneuvojaa. Hänen johdollaan muotoiltiin säännöt ymv., eikä meillä ollut mitään käsitystä tuolloinkaan kyseisistä rahastoista. Joten tässä opetellaan:)

Nyt kuitenkin on se tilanne, että tappio pitää käsitellä, ja ilmeisesti varat otetaan ylikurssirahastosta. Kuinka tämä ilmoitetaan tilinpäätöksessä?

Vai tarvitseeko tässä mitään erityistä toimenpidettä, mikäli hallitus ilmoittaa tappion siirtyväksi voitto/tappio -tilille?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Osuuskunnan rahastot ja tilikauden tappio

Viesti Kirjoittaja Andy »

Onko edellisen tilikauden voitto/tappio tilillä riittävästi rahaa tappion kattamiseen? Vai oliko kyseessä ensimmäinen tilikausi? Mietin että voisikohan siinä tapauksessa kirjata voittovaroihin (joilloin se menee miinukselle)..
Pekkapoika
Viestit: 9
Liittynyt: 02 Kesä 2011, 09:57

Re: Osuuskunnan rahastot ja tilikauden tappio

Viesti Kirjoittaja Pekkapoika »

Joo, kyseessä on siis ensimmäinen tilikausi, eli voitto/tappio-tili tulee ensimmäistä kertaa käyttöön.

Tosta kattelin vastaavan esimerkin:
http://lamyvok.fi/files/2011/03/la-my-v ... valmis.pdf

Tässä toiminta vähän pitemmällä, mutta miinuksella kuitenkin:
http://personal.inet.fi/yhdistys/satava ... ksvesi.pdf

Eli tappio on noissa kokonaisuudessaan siirretty voitto/tappio-tilille, jolloin tili painuu miinukselle. Ilmeisesti näin voi siis tehdä. Tässähän pääsis helpommalla. Toinen vaihtoehto on sitten ylikurssi, mutta senkin muuttamisesta pitää ilmeisesti päättää erikseen osuuskunnan kokouksessa, enkä tiedä onko se noinkaan yksinkertaista?
velijukkakpforum
Viestit: 14
Liittynyt: 05 Tammi 2012, 15:35

Re: Osuuskunnan rahastot ja tilikauden tappio

Viesti Kirjoittaja velijukkakpforum »

Olen tehnyt oman alueen vesiosk. tilinpäätöksiä parikymmentä vuotta. Tulos on pyörinyt viime aikoina hieman tappiolla koska vesimaksuja ei ole ollut haluja korottaa. Tappiot on jätetty voitto/tappio tilille, nehän ovat 10 vuotta vähennettävissä mahdollisista voitoista. Joinakin vuosina on sitten tullut voittoa jolloin tappiot on vähentäneet tulosta ja sitä myöten veroja. Nyt ensi kertaa tulos jää voitolliseksi ed. vuosien tappioiden vähentämisen jälkeen ja pitää tehdä lainsäätämä 5% siirto vararahastoon.
Pekkapoika
Viestit: 9
Liittynyt: 02 Kesä 2011, 09:57

Re: Osuuskunnan rahastot ja tilikauden tappio

Viesti Kirjoittaja Pekkapoika »

Jep, tämä toi vähän varmuutta tasekirjan ja tilinpäätöksen laadintaan. Kiitos molemmille vastauksista!

Pitänee kuitenkin harkita kirjanpitäjän palkkausta, kunhan saa taas toiminnan käyntiin:)
Johnny
Viestit: 2
Liittynyt: 08 Tammi 2015, 23:27

Re: Osuuskunnan rahastot ja tilikauden tappio

Viesti Kirjoittaja Johnny »

Lainaanpa ketjua osuuskunnan tilinpäätösasiassa.

Olen TODELLA noviisi tilinpäätöksessä ja nyt on 2 viikkoa aikaa säveltää alle 600 euron liikevaihdolle tilinpäätös. Kyseessä ensimmäinen tilikausi jonka pituus on 14kk koska aloitimme osuuskunnan syksyllä 2013.

Menimme itse näemmä todella perä edellä puuhun, niitä osuuspääomia kun ei olisi saanut hävittää. Osuuksia on 9, 450e edestä, ja nyt kassassa on rahaa reilu 40 euroa koska käytimme osuusmaksut perustamiskuluihin. Koituuko tästä ongelmia verottajan kanssa ja miten tuollaista pitäisi käsitellä taseessa?
Vastaa Viestiin