TEKES-tuen kirjaus

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
RK62
Viestit: 65
Liittynyt: 03 Helmi 2010, 13:46

TEKES-tuen kirjaus

Viesti Kirjoittaja RK62 »

Osaisiko joku kertoa, tuleeko kirjanpitoon tehdä kirjaus sillä hetkellä kun TEKES myöntää tukimuotoisen avustuspäätöksen.
Periaatteessahan sen on saatava yritykselle päätöksen synnyttyä, joka ajan kuluessa tuloutetaan liikevaihtoon sitä mukaan kun avustusta nostetaan.

Olisiko jollain kokemusta?
makane
Viestit: 132
Liittynyt: 26 Touko 2012, 10:08

Re: TEKES-tuen kirjaus

Viesti Kirjoittaja makane »

Kyselin itse taannoin tukien kirjauksista foorumilla enkä saanut vastauksia... voihan olla ettei noista ole paljoa kokemusta tällä palstalla. Olen tuomassa kirjanpitoon pienehköä avustusta joka käytetään suurimmaksi osaksi ensi vuoden puolella. Ajattelin nyt kirjata sitä mukaan kun tehdään maksatuksia - esimerkiksi tuhannen euron kulu näin:

per menotili 1000 € an pankkitili 1000 €

Tehdään maksatushakemus ja kun raha tulee niin

per pankkitili 1000 € an saadut avustukset 1000 €

Tällöin tulo ja meno vastaavat toisiaan ajantasaisesti ja avustuksesta ei jää verotettavaa tuloa yritykselle.

Soitin asiasta myös verotoimistoon ja siellä sanottiin että avustusta (joka siis on yritykselle veronalaista tuloa) ei tuoda kirjanpitoon tulona silloin kun päätös on vastaanotettu (ja raha siis ei ole vielä käytössä) vaan tuodaan sitten kun tehdään maksatuksia ja tämähän on ihan loogista - mutta olisiko pitänyt kirjata myöntöhetkellä jollain tavalla saataviin?

Kannattaisi ehkä soittaa tekesiin asiasta, siellä varmasti joku neuvontapalvelu... kuulisin mielelläni miten ratkaiset asian, aihe kiinnostaa minuakin.
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: TEKES-tuen kirjaus

Viesti Kirjoittaja Andy »

Hei!

Tilikauden sisällä pysyttäessä voidaan joka tapauksessa kirjata maksuperusteella, eli tätä tukipäätöksen hetkellä syntyneen kirjauksen tekemistä joutuu miettimään vain siinä tapauksessa jos se ja varsinainen maksupäivä osuvat eri tilikaudelle. Tuskin siinä ainakaan väärin tekee jos tuen kirjaa suoritusperusteella saamiseksi heti kun siitä on virallinen päätös olemassa. Eli yleisesti ottaen suoritusperusteella kirjaaminen on aina turvallista, mutta tilikauden sisällä ei välttämättä tarpeellista.

Liiketoimintaa varten yleisellä tasolla saadut tuet esitetään useimmiten liiketoiminnan muissa tuotoissa. Poikkeuksen voivat tehdä sellaiset tuet, jotka kohdistuvat tiettyyn investointiin (näitä kirjataan monesti siten että ne pienentävät hankintamenoa).

Tässä on vielä linkki yhteen KILA:n päätökseen, jossa käsitellään tukiasioita:

http://ktm.elinar.fi/ktm/fin/kirjanpi.n ... enDocument
makane
Viestit: 132
Liittynyt: 26 Touko 2012, 10:08

Re: TEKES-tuen kirjaus

Viesti Kirjoittaja makane »

Jatkan vielä keskustelua aiheesta... meillä tilanne jossa olemme saaneet meneillään olevan tilikauden loppuneljänneksellä päätöksen tuesta joka käytetään noin vuoden sisällä päätöspäivästä eli suurimmaksi osaksi seuraavan tilikauden puolella. Tuki ei tule kerralla tilille vaan siitä tehdään maksatuspyyntöjä käytettyjen kulujen mukaan. Teenkö nyt virheen jos kirjaan tukea ainoastaan maksuperusteisesti sitä mukaa kun maksatuksia haetaan? Pitäisikö koko summa kirjata tälle tilikaudelle saamisena ja miten nämä kirjaukset menevät käytännössä?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: TEKES-tuen kirjaus

Viesti Kirjoittaja Andy »

Minun korvaani tuo esittämäsi tilanne kuulostaa siltä, että on ihan perusteltua kirjata tukia saamiseksi vasta siinä vaiheessa kun näitä maksatuspyyntöjä tehdään, jos ne kerran ovat ehtona tuen saamiselle. Eli eikö voida ajatella niin, että jos teille ei jostain syystä syntyisikään kuluja tukihankkeen tiimoilta, niin silloin ette myöskään saisi nostettua tukia? Jos näin on niin mielestäni saatte tuen käytännössä vasta maksatuspäätösten myötä. Jos tuki ei vaatisi enää mitään lisähakemuksia (maksatushakemukset) ja sen saaminen ei riippuisi mistään muuttuvista tekijöistä (kulujen syntyminen) vaan tuen maksaminen tilille olisi täysin varmaa niin silloin se pitäisi varmaankin kirjata jo kuluvalle tilikaudelle saamisiin.

Kannustaisin kuitenkin selvittelemään asiaa vielä lisää muistakin lähteistä.

Tässä on vielä toinenkin KILA:n päätös, jossa käsitellään tukien kirjausajankohtaa:

http://ktm.elinar.fi/ktm/fin/kirjanpi.n ... enDocument

Vähän hankala on tuotakin tulkita yksiselitteisesti juuri kysymässäsi tilanteessa. Eli syntyykö sitova päätös (ja siten saaminen yrityksellenne) jo siinä vaiheessa kun tukipäätös on allekirjoitettu, vai vasta silloin kun maksatushakemuksen perustella tehdään maksatuspäätös. Olisiko teidän mahdollista kysyä suoraan tuen antajan kirjnpitäjältä miten he käsittelevät asian omassa kirjanpidossaan?
makane
Viestit: 132
Liittynyt: 26 Touko 2012, 10:08

Re: TEKES-tuen kirjaus

Viesti Kirjoittaja makane »

Kiitos andy nopeasta vastauksesta ja selkeistä kommenteista... selvittelen asiaa vielä eteenpäin, laitan sitten tänne viestiä miten ratkaisen. Lienee viisainta soittaa tuen myöntäneelle taholle ja kysyä miten he ohjeistavat, tuskin olen ensimmäinen kysyjä.
Vastaa Viestiin