Ay varat - velat ja lunastus

Kaikki tuloslaskelmaan ja taseeseen liittyvät keskustelut ja kysymykset.
kofa
Viestit: 71
Liittynyt: 01 Loka 2009, 19:22

Ay varat - velat ja lunastus

Viesti Kirjoittaja kofa »

Toivottavasti täältä joltain löytyisi vastaus näihin kysymyksiin. Myös hyvät arvaukset tai pohdiskelut on tervetulleita, koska niiden pohjalta saattaa omat ajatukset selkiytyä, niin että vastaus sitten ilmestyy itsekseen :)

Yhtiömies on lähdössä pois ay:stä ja pitäisi laskea osuuden lunastushintaa varten hänen osuus yhtiön varoista ja veloista. Varat on tässä tapauksessa selvät, eli kalusto, varasto, myyntisaamiset ja rahat (sekä pankki että kassa), mutta tuolla velkapuolella nyt ajatukset tökkii... Selkeitä velkoja on ostovelat ja alv-velat, mutta entäs pääoma eli yksityistilit ja yhtiöpanokset? Itseasiassa lähtevälle yhtiömiehelle ollaan maksamassa hänen yksityissijoitukset ja yhtiöpanokseen kertyneet edellisten vuosien voitto-osuudet (muuta yhtiöpanosta ei ole yhtiöön maksettu) pois, jolloin ne katoaakin sieltä pääomasta ja vähentää varoissa rahan määrää, mutta muiden yhtiömiesten yksityissijoitukset ja panokset (kaikkien osalta noita voitto-osuuksia, ei maksettua yhtiöpanosta kellään) jää kuitenkin tietysti olemaan. Ja kun ne on nimenomaan rahoja, jotka jokaisella yhtiömiehellä olisi oikeus nostaa yhtiöstä ulos ihan milloin vain, niin ne kuulostaa minun korvaan veloilta. Mutta jos ne sellaisina käsitellään, lopputulos on yhtä kuin vastaavaa miinus vastattavaa, eli nolla. Ja sehän nyt sitten taas kuulostaa ihan käsittämättömältä ;) Tässä täytyy nyt olla siis joku juttu, jota en tajua. Onko yksityissijoitukset ja panokset kuitenkin vain omaa pääomaa, jota ei lasketa velaksi, vaikka ne nostettavissa olisikin?

Toinen kysymys tuosta itse lunastuksesta. Kun hinnaksi nyt sitten saadaan määriteltyä tietty summa, maalaisjärki sanoo että toisten yhtiömiesten tulisi maksaa se omista rahoistaan poislähtevälle yhtiömiehelle. Mutta Google vei minut tällaiselle sivulle http://www.nettilaki.com/a/yhti%C3%B6mi ... rkamiselle jossa on lause "Lunastus tehdään joko yhtiön, tai yhtiömiesten varoista". Miten tuo oikein perustellaan, että lunastus voitaisiin tehdä yhtiön varoista? Silloinhan yhtiö ns. ostaa osuuden itselleen ja mitenkä se sitten oikein toimii..? Ja varsinkin, miten sellainen oikein kirjattaisiin kirjanpidossa??