As Oy hallituksen salaiset pöytäkirjat???

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Marella
Viestit: 93
Liittynyt: 15 Huhti 2010, 21:08

As Oy hallituksen salaiset pöytäkirjat???

Viesti Kirjoittaja Marella »

Tyttäreni osti muutama kk sitten rivari-osakkkeen. Iskärissä luki, että tulossa on ikkunaremppa noin 5000 e.

Nyt tuli plikalle kutsu ylimääräiseen yhtiökokoukseen, jossa päätetään kylppärien saattamisesta nykyisten rakennusmääräysten mukaiseksi - kustannus noin 15 te per asunto

Yllättävä kylppäriremppa ei oikein mennyt äiten jakeluun ja kehotin plikkaa pyytämään yhtiökokousten ja hallituksen kokousten pöytäkirjat luettaviksi.

Isännöitsijä tänään oli sanonut, että HALLITUKSEN PÖYTÄKIRJAT ON SALAISIA, niistä ei saa kopiota eikä saa mennä lukemaan.


Haloo Huston, eikö osakas saa nähdä kaiken taloyhtiön matskun?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: As Oy hallituksen salaiset pöytäkirjat???

Viesti Kirjoittaja Andy »

Ikävä tilanne kyllä tyttären kannalta, mutta minun käsittääkseni mikään laki ei velvoita hallitusta julkistamaan pöytäkirjojaan osakkaille. Ajattele miten hankalaa moinen olisi isommille pörssiyhtiöille, jos jokainen osakas voisi vaatia kaiken hallituksen kokouksissa päätetyn nähtäväkseen.

Asunto-osakeyhtiölaki sanoo kyllä seuraavaa:
6 §
Hallituksen pöytäkirja

Hallituksen kokouksesta on laadittava pöytäkirja, jonka allekirjoittaa kokouksen puheenjohtaja ja, jos hallitukseen kuuluu useita jäseniä, vähintään yksi hallituksen siihen valitsema jäsen tai kokouksessa läsnä ollut isännöitsijä. Hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä on oikeus saada eriävä mielipiteensä merkityksi pöytäkirjaan. Pöytäkirjat on numeroitava juoksevasti ja säilytettävä luotettavalla tavalla.

Osakkeenomistajalla on oikeus saada tieto sellaisesta hallituksen päätöksestä, joka koskee hänen omistamiinsa yhtiön osakkeisiin perustuvaa oikeutta tai velvollisuutta suhteessa yhtiöön tai toiseen osakkeenomistajaan. Osakkeenomistajan pyynnöstä tieto on annettava kirjallisesti.
Eli osakkeenomistajalla on oikeus saada tietää häntä koskevista päätöksistä, mutta se ei kuitenkaan tarkoita koko pöytäkirjan julkistamista.
velijukkakpforum
Viestit: 14
Liittynyt: 05 Tammi 2012, 15:35

Re: As Oy hallituksen salaiset pöytäkirjat???

Viesti Kirjoittaja velijukkakpforum »

Isännöitsijän todistuksesta tulee käydä ilmi tulevat remontit 5 vuoden ajalle, jos näin ei ole tapauksessanne niin purkaisin kaupan.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: As Oy hallituksen salaiset pöytäkirjat???

Viesti Kirjoittaja myokymia »

velijukkakpforum kirjoitti:Isännöitsijän todistuksesta tulee käydä ilmi tulevat remontit 5 vuoden ajalle, jos näin ei ole tapauksessanne niin purkaisin kaupan.
Tämä ei tarkkaan ottaen pidä paikkaansa, ja asuntokauppaa ei ihan vähäisten seikkojen perusteella voi purkaa. AsOy lain 7 luku 27 § määrää isännöitsijäntodistuksen sisällön ja siinä ei ns viiden vuoden suunnitelmasta puhuta mitään. Kyseisessä pyäklässä sanotaan kyllä "2) tiedot yhtiön rakennuksista ja niiden kuntoon liittyvistä yhtiön tiedossa olevista seikoista;". Isännöitsijäntodistuksen liitteenä usein saa myös tuon viiden vuoden suunnitelman, mutta siinä on kyse lain vähimmäisvaatimuksia laajemmasta informoinnista, joka on kyllä mielestäni erittäin tervetullutta.

Pitkän ajan korjaussuunnitelma sen sijaan tulee hallituksen toimesta esittää varsinaisessa yhtiökokouksessa. AsOy laki 6 luku 3 §: "hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin;"

Mutta tässäkin on kyse vain kunnossapitotarpeen selvityksestä seuraavan viiden vuoden aikana, ei sitovasta päätöksestä kunnostuksista. Eli siitä saa ja pitää poiketa, mikäli ilmenee korjaustarvetta tai muutoin katsotaan tarpeelliseksi. Jos kyseisen yhtiön tietoon on vasta nyt tullut, etteivät kylpyhuoneet ole määräysten mukaisia, ei yhtiöllä ole muuta vaihtoehtoa kuin kunnostaa ne, vaikkei niitä selvityksessä olisikaan mainittu. Tästä tietysti päättää yhtiökokous, joten jos osakas on sitä mieltä että ei korjata, äänestää sitten sen mukaan.

Alkuperäiseen kysymykseen Andy jo kattavasti vastasikin, eli osakkaalla on yksiselitteinen oikeus lähinnä vain julkiseen tietoon, johon kellä hyvänsä muullakin kaduntallaajalla on oikeus, ja lisäksi osakasta itseään ja hänen hallinnassaan olevaa tilaa koskevat päätökset. Tässäkin kyllä mielestäni hallituksella olisi ihan hyvä antaa osakkaiden tutustua asiakirjoihin, vaikkei laki sitä edellytäkkään.
Vastaa Viestiin