mihin/miten kannattaa kirjata?

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
LRT
Viestit: 8
Liittynyt: 07 Tammi 2011, 18:50
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

mihin/miten kannattaa kirjata?

Viesti Kirjoittaja LRT »

Yksityishenkilö siirtää 3 henkilöautoa toiminimelle joista aikoo rakentaa ralliautoja vuokra käyttöön(autot ei toiminta kuntoisia). ralliauton rakentaminen voi kestää muutaman vuoden. Autojen arvot noin kaksi 800€ arvosta, yksi noin 1500€ arvoinen ja käyttöikä yli 3v. Valmiina niiden hinta n. 10000€/kpl.
kiitos jo etukäteen. :oops: Ja entäpä rakennusaikaiset varaosat?
Tmi Toni Luukko
044-5117380
WWW.LRT.FI
Ellis79
Viestit: 58
Liittynyt: 23 Huhti 2011, 23:42

Re: mihin/miten kannattaa kirjata?

Viesti Kirjoittaja Ellis79 »

En ole ihan varma onko toiminimen osalta jotain poikkeusta, mutta jos olisi muu yhtiö muoto niin kirjaisin (TL= tuloslaskelma, TA=tase):

Per vaihto-omaisuus (TA) (800*2+1500) an kassa (TA) (paitsi jos on annettu pääomapanoksena, niin sitten an yksityistili, TA)
ja varaosat per ostot (TL) an kassa (TA)

Siltä osin kuin osat on käytetty autojen kunnostamiseen, kirjaisin varastonmuutoksella an varaston muutos (TL) per vaihto-omaisuus (TA) (eli vaihto-omaisuuden arvo kasvaa saman verran kuin osien käyttö on) ja kun auto myydään an liikevaihto (TL) per kassa (TA) ja per varaston muutos (TL) an vaihto-omaisuus (TA).

tämä tietenkin edellyttää, että ostetuista tavaroista pitää myös pitää varastokirjanpitoa, esim. kuukausittaintai tilikausittain kirjataan VOM tarvikkeet (TA) ja varastonmuutos (TL) näiltä osin.

Toinen vaihtoehto voisi olla aktivoida autot suoraan myytäviksi tarkotettuun käyttöomaisuuteen, mutta jos eivät luonteensa puolesta tule yrityksen käyttöön eikä poistojakaan tule, niin tämä on vähän...luovaa.

Kysymys tietenkin kuuluu, että mikä autojen arvo todella on. Ainakin parista ulkopuolisesta paikasta olisi hyvä saada jonkunlainen arvio, tai vaikka nettiautosta tms. vastaavien myyntihinta.
LRT
Viestit: 8
Liittynyt: 07 Tammi 2011, 18:50
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: mihin/miten kannattaa kirjata?

Viesti Kirjoittaja LRT »

Tässä tapauksessa autot jää yritykseen vuokrattavaksi kalustoksi. Mutta vuokratuloja niistä syntyy tietenkin vasta, kun ne on rakennettu valmiiksi. Kumpi on parempi Yksityissijoitukset rahana vai Muut yksityissijoitukset?
Tmi Toni Luukko
044-5117380
WWW.LRT.FI
Moderator
Site Admin
Viestit: 358
Liittynyt: 29 Huhti 2008, 22:29

Re: mihin/miten kannattaa kirjata?

Viesti Kirjoittaja Moderator »

LRT kirjoitti:Tässä tapauksessa autot jää yritykseen vuokrattavaksi kalustoksi. Mutta vuokratuloja niistä syntyy tietenkin vasta, kun ne on rakennettu valmiiksi. Kumpi on parempi Yksityissijoitukset rahana vai Muut yksityissijoitukset?

Jos yksityissijoitus on käteistä rahaa, joka menee suoraan kassaan tai pankkitilille, niin "yksityissijoitukset rahana" on oikea tili. Jos sijoitus on jotain muuta kuin rahaa, niin "muut yksityissijoitukset" on parempi tili.
Vastaa Viestiin