Poistot kahden tilikauden päättyessä samana verovuonna

Keskustelua pitkäikäisestä kalustosta ja poistoista
Nippe
Viestit: 3
Liittynyt: 11 Marras 2010, 16:14

Poistot kahden tilikauden päättyessä samana verovuonna

Viesti Kirjoittaja Nippe »

Irtaimen käyttöomaisuuden poistot saavat olla enintään 25 % menojäännöksestä (EVL 30§).Verotuksessa aikajakso on verovuosi. Kun samana verovuonna päättyy esim. 31.01 tilikausi, joka on ollut 12 kk ja toinen
tilikausi 1.2-31.12, joka on ollut 11 kk, niin enimäispoisto on tehty jo ensinmäisen tilikauden tilinpäätöksessä.
Yleisesti suunnitelman mukaiset poistot tehdään kuitenkin kuluneen ajan mukaan. Verotuksessa ei kuitenkaan
hyväksytä enää tälle toiselle tilikaudelle (11 kk) tehtäväksi lisää poistoja. Mikä on poistojen osalta oikea menettely kirjausten kannalta a) ensinmäisellä tilikaudella ja b) toisella tilikaudella :?:
Marella
Viestit: 93
Liittynyt: 15 Huhti 2010, 21:08

Re: Poistot kahden tilikauden päättyessä samana verovuonna

Viesti Kirjoittaja Marella »

Ainakin 10 vuotta vanhan ohjeen mukaan, joku oikaissee, jos on tuoreempaa tietoa.

12 kk tilikausi => täysi poisto
10 kk tilikausi (tai muu vajaa tilikausi) => vanhasta kalustosta ei poistoa, lisäyksistä täysi poisto
12 kk tilikausi => täydet poistot
Nippe
Viestit: 3
Liittynyt: 11 Marras 2010, 16:14

Re: Poistot kahden tilikauden päättyessä samana verovuonna

Viesti Kirjoittaja Nippe »

Kiitos vastauksesta. Jäin kuitenkin vielä hiukan epäilevälle kannalle, koska tietosi on n. 10 vuotta vanhaa. Jos poistopohja on suurehko, niin niiden osalta poistojen tekemättä jättämisellä on oleellinen vaikutus sen tilikauden tulokseen. Verotuksessa näin menetellään, mutta kirjanpidon poistot saavat erota verotuksessa hyväksyttävistä poistoista. Olisiko tältä toiselta tilikaudelta (11 kk) kuitenkin tehtävä normaalit suunnitelman mukaiset poistot kirjanpidossa? Syntyisikö tästä ns. hyllypoisto, jota voitaisi sitten vähentää tulevien vuosien verotuksissa EVL:n maksimipoistojen rajoissa (Yrityksellä ja verottajalla eri menojäännösarvot)? Poistothan saa tehdä verotuksessa (myös myöhemmin), jos ne on kirjanpidossa myös tehtyjä, niin kuin nyt tapahtuisi 11 kk:n tilikaudella. Tuloslaskelmassa (11 kk) tietysti verolaskennassa täytyy huomioida, että erilainen poistokäytäntö verottajan kanssa aiheuttaa suuremmat tuloverot (osa/tai kaikki poistoista sen tilikauden verotuksessa vähennyskelvottomia).
Talousmies
Viestit: 111
Liittynyt: 07 Heinä 2010, 11:30
Paikkakunta: Porvoo

Re: Poistot kahden tilikauden päättyessä samana verovuonna

Viesti Kirjoittaja Talousmies »

Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Jos poistosuunnitelmaa ei ole aiheellista muuttaa - eikä todennäköisesti perusteita 11 kuukauden poistojen tekemättä jättämiselle helposti löydy - on kirjanpitolain mukaan poistot tehtävä tilinpäätöksessä. Verotuksessa niitä tosiaan ei tarvitse eikä tässä tapauksessa saakaan tehdä. Kirjausten kannalta voi tulla kysymykseen poistojen tekeminen pienempänä eli 11/12 osan suuruisena. Mielestäni pieni kirjanpitovelvollinen voi kuitenkin tehdä menojäännöspoiston kirjanpidossa suunnitelman mukaisesti, vaikkei tilikausi olisikaan 12 kuukautta pitkä. Hyllypoistoja ei eritellä kirjanpitoon. Tilinpäätöksessä niitä olisi hyvä seurata tase-erittelyjen yhteydessä ja veroilmoituksen ohessa on täytettävä lomake 12A.
= Talousmies - On muuten kirjoja pidellyt =
Nippe
Viestit: 3
Liittynyt: 11 Marras 2010, 16:14

Re: Poistot kahden tilikauden päättyessä samana verovuonna

Viesti Kirjoittaja Nippe »

Kiitos vastauksesta. Teen kirjaukset käyttäen kuitenkin poistosuhdetta 11/12, niin luulisi sitten tilintarkastuksenkin kannalta asian olevan kaikkein selvin. Itse en tullut ajatelleeksi tase-erittellyyn tehtävää seurantaa "hyllypoistojen" käsittelystä, joten siltä osin erityinen kiitos vinkistä.
Vastaa Viestiin