Osakehuoneisto ja siihen tehdyt pienet remontit

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
oh40
Viestit: 30
Liittynyt: 14 Heinä 2010, 16:24

Osakehuoneisto ja siihen tehdyt pienet remontit

Viesti Kirjoittaja oh40 »

Kyselen apua asiasta, joka nyt tuntuu jotenkin hankalalta. Asiakas on ostanut osakehuoneiston ja tehnyt siihen ennen yrityksen muuttoa pieniä pintaremontteja mm. uudet tapetit. Samalla ostettu uusi jääkaappi.

Mille tileille nämä materiaalit nyt oikein kuuluisi oikein kirjata, euromääräisesti kyseessä on kuitenkin alle tuhannen euron kustannus, kirjataanko nämä tilille 1073, joka sanoo, että itse omistetuissa osakehuoneistoissa suoritettujen perusparannusten kustannukset aktivoidaan taseeseen muihin pitkävaikutteisiin menoihin. Merkitystä kirjanpitokäsittelylle ei ole sillä, onko perusparannusmenot suoritettu ennen käyttöönottoa vai sen jälkeen.Menot kirjataan kuluksi KPL 5:11 § mukaisesti enintään viiden vuoden kuluessa. Ei tunnu kovinkaan järkevältä alkaa tekemään poistoja kyseisestä summasta.

Vai kirjataanko tilille 7430, jonka tilin ohjeistus on: Omistettuihin tai vuokrattuihin huoneistoihin tehdyistä korjauksista aiheutuneet kustannukset kirjataan vuosikuluksi, perusparannusmenot kuitenkin aktivoidaan, mikäli menot sisältävät vähintään vastaavan määrän tulonodotuksia. Jos käsitän oikein niin ne menisivät tälle tilille tai sitten ei !!! Argh!!

Tuhannet kiitokset jo etukäteen. Olen pyörittänyt asiaa edestakaisin ja nyt en kyllä pääse itseni kanssa sopuun miten tämä nyt menee.

Ja miten menee alvit, voinko ne vähentää materiaaleista vai en. Siitäkin on nyt monta eri versiota :roll: !
Talousmies
Viestit: 111
Liittynyt: 07 Heinä 2010, 11:30
Paikkakunta: Porvoo

Re: Osakehuoneisto ja siihen tehdyt pienet remontit

Viesti Kirjoittaja Talousmies »

Verottajan vuokratulojen verotuksesta antamassa ohjeessa on hyvin selitetty perusparannusten ja vuosikorjauskulujen ero ja käsittely. Mielestäni ohje soveltuu myös omaan käyttöön hankittuun huoneistoon.

http://vero.fi/download.asp?id=4774;52208

Tämän kohdan mukaan vuosikorjauskulutkin tulisi kirjata osakkeiden hankintamenoon:

"Vähennykset osakehuoneiston hankinnan yhteydessä. Kun huoneisto remontoidaan välittömästi omistajanvaihdoksen jälkeen ennen vuokrauksen alkua, vuosikorjauskuluja ja perusparannusmenoja ei voi vähentää vuokratulosta, vaan ne lisätään huoneiston hankintamenoon ja otetaan huomioon luovutusvoittoa laskettaessa."

Jääkaapin voinee kirjata pienkalustohankinnaksi, eikä nyt hirveän suurta veroriskiä tule vaikka ne kaikki muutkin kulut kirjaisi tilikauden kuluksi, etenkin kun summa on noinkin pieni. En näe myöskään arvonlisäveron vähennykselle estettä.
= Talousmies - On muuten kirjoja pidellyt =
oh40
Viestit: 30
Liittynyt: 14 Heinä 2010, 16:24

Re: Osakehuoneisto ja siihen tehdyt pienet remontit

Viesti Kirjoittaja oh40 »

Kiitos Talousmies taas :D !
Eli niin olinkin ajatellut, että parannukset tulee kirjata siten, että ne huomioidaan siinä kohtaa kun ollaan jossain välissä myymässä osakehuoneistoa pois.
Verottajan sivua onkin jo tullut lueskeltua etukäteen. Ja teinkin jo kirjaukset vuosikuluiksi ja pienhankinnoiksi.

Alvien kanssa jäin epäröimään, kun todennäköisesti yrittäjä tulee jossain välissä muuttamaan myös kyseiseen osakehuoneistoon.
Talousmies
Viestit: 111
Liittynyt: 07 Heinä 2010, 11:30
Paikkakunta: Porvoo

Re: Osakehuoneisto ja siihen tehdyt pienet remontit

Viesti Kirjoittaja Talousmies »

Näen esteen arvonlisäveron vähennykselle! :)

Vähentäisin arvonlisäverot aluksi kokonaan, siis jos kaikki hankinnat liittyvät aluksi arvonlisäverolliseen toimintaan. Arvonlisäveron oikaisun oleellisuutta arvioisin sitten, jos tilanne myöhemmin muuttuu.
= Talousmies - On muuten kirjoja pidellyt =
Vastaa Viestiin