Maksuperusteinen kirjanpito ja alv

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
jarkale
Viestit: 5
Liittynyt: 29 Joulu 2021, 13:15

Maksuperusteinen kirjanpito ja alv

Viesti Kirjoittaja jarkale »

Olen tehnyt asiakkaalleni maksuperusteista kirjanpitoa ja nyt yksi asia jäi mietityttämään, eli kun kirjaan kuukausiraportista luottokorttimyynnit ja muutaman laskutuksen, niin olen kirjannut nämä luottokorttisaamisiin tai myyntisaamisiin ja alv on laskettu näistä myynneistä kokonaan vaikka osa tilityksistä tulisikin vasta seuraavassa kuussa. Asiakkaani on taksiyrittäjä ja suurin osa hänen tuloistaan on korttimaksuja, eli näen hänen myynnit ainoastaan kuukausiraportistaan.

Mitä mieltä olette, onko tämä tapa teidän mielestä ok vaikka kaikki myynneistä olekaan periaattessa maksuperusteista?

Ja on mahdotonta tietää, mitkä myynneistä tulee vasta seuraavassa kuussa raportin perusteella, koska myyntilaskuja ei ole.
Tiedän että osa kirjanpitäjistä kierrättää nämä myynnit kassatilin kautta, eli näin ei tule myyntisaatavia, mutta omasta mielestäni tämä ei ole kuitenkaan paras tapa...

Nyt kuitenkin pystyn tällä omalla systeemilläni näkemään suurinpiirtein oikein myyntisaatavien määrän, kun siirrän ensin kaikki kuukausiraportin perusteella tehdyt myynnit myyntisaataviin (tai käteismaksut kassatilille) ja sitten vähennän tiliotteelle tulleet rahat korttimaksuista myyntisaatavien tililtä, sekä myös luottokorttien proviot vähennän myyntisaatavien tililtä kuukauden korttiprovisioyhteenvedon avulla.

Onko teillä mitään parempaa tapaa tehdä näitä kirjauksia, koska en näe järkeä tehdä kirjanpitoa suoriteperusteisesti, koska laskutusmyyntejä ei ole oikeastaan mitään ja muutenkin asiakkaalla on tapana tuoda ostolaskut vasta kun on maksanut nämä?
Eli ostolaskujen alv lasken siis maksuperusteisesti.

Toivottavasti joku antaisi hyvän vinkin tai vahvistaisi omaa kirjaustapaani :)

Terveisin,
Uusi kirjanpitäjä
Debettimiehiä
Viestit: 4
Liittynyt: 18 Elo 2023, 22:03

Re: Maksuperusteinen kirjanpito ja alv

Viesti Kirjoittaja Debettimiehiä »

Sanoisin että pidät yllä erittäin hyvää kirjanpitotapaa kirjaamalla taksikuskin raportin mukaan kaikki korttisaamiset suoriteperusteella. Monestihan näistä on vähennetty provisiot tai muut maksut ja varsinainen myyntihän pitäisi ilmoittaa kokonaisuudessaan. Eli emme netota pelkästään tiliotteella myynti miinus provikka.
Toisaalta, jos myynti menee suoriteperusteisesti niin tapaan kuuluisi että myös ostotkin.
Vastaa Viestiin